Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Jaka Karta (CF) do Canon EOS 5d mark II?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ale to opierasz na jakimś doświadczeniu, czy tak, bo tak?
    Mam karty CF o tej samej pojemności i prędkości 15 mb/s, 30 mb/s i 60 mb/s. Różnice prędkośc zapisu w aparacie są w zasadzie niezauważalne. Z kartą 15 mb/s zrobię 12 zdjęć w serii, a z 60 mb/s aż 15 zdjęć w serii, zanim się zblokuje bufor. Jedynie taka różnica. Przy normalnym robieniu zdjęć to absolutnie żadna różnica. Filmów nie kręcę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wszystkie SanDisk, dla ścisłości.
    Patrząc ekonomicznie cena szybszych kart często jest na poziomie starszych, wolniejszych "firmowych" więc po co kupować stary model i do tego jeszcze nie być w Polsce pewnym czy ma się oryginał czy podobnego chińczyka ? Dodatkowo są sytuacje gdzie robi się coś w serii w rawach, czy film+zdjęcia podczas filmu i wtedy nawet delikatna różnica może zaważyć czy któreś ze zdjęć będzie takie jak chcemy lub nie.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotkowicz Zobacz posta
    Patrząc ekonomicznie cena szybszych kart często jest na poziomie starszych, wolniejszych "firmowych" więc po co kupować stary model i do tego jeszcze nie być w Polsce pewnym czy ma się oryginał czy podobnego chińczyka ? Dodatkowo są sytuacje gdzie robi się coś w serii w rawach, czy film+zdjęcia podczas filmu i wtedy nawet delikatna różnica może zaważyć czy któreś ze zdjęć będzie takie jak chcemy lub nie.
    To jest oczywiście prawda, z tym że nie popadajmy w przesadę. Nie trzeba miec 200 koni pod maską, żeby jeździc po mieście, gdzie jest i tak ograniczenie do 50 km/godz.
    Na karcie o predkosci 30 mb/s (nie wiem ile to razy, ale cos mi się kołacze po glowie, że to sie liczy 256 kb/s = 1, prosze mnie poprawić) spokojnie można rejestrowac i filmy, i zdjecia. Filmów na 15 MB/s swiadomie nie rejestrowałem, nieświadomie było kilka sekund i tez się nagrały.
    Nie musi więc to byc ta zupełnie najszybsza i jednocześnie najdroższa karta, zeby dala sie normalnie używac z aparatem klasy 5dII, który tez do demonów szybkosci wcale nie należy.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

arturpa001
    Guest

Domyślnie

husky, Jaca9, Paviarotti chyba warto spytać się na forum co jest lepsze niż potem ma się żałować że się kupiło a się nie spytało!!!
    Aktualnie używam kart Lexsar`a 233x
    I się nie pytam po to bo nie wiem tylko pytam się która lepsza.
    A jeśli komuś się nie podoba pytanie to zawsze odpowiadać nie musi!!!
    Dzięki tym którzy rozumieją sens forum, i udzielają konkretnych odpowedzi

darkon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturpa001 Zobacz posta
    Aktualnie używam kart Lexsar`a 233x
    Bardzo zacne karty, jeśli zależy ci na dobrych, bezawaryjnych kartach to pozostań przy wyrobach Lexara lub wejdź w wyroby Sandisca, oczywiście w obydwu przypadkach należy zwracać uwagę na to aby kupować oryginał a nie podróbki. Co do prędkości kart to możesz inwestować nawet w te najszybsze, Canon EOS 5d mark II wspiera tryb UDMA więc powinien w pełni wykorzystywać ich prędkość.

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Używa ktoś może kart CF Duracell 600x ProPhoto? Warto ją kupić?

http://www.amazon.co.uk/Duracell-16G...6903559&sr=1-1
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

Domyślnie

ja w 5d uzywam kingstonow, mam 2 karty szybkosc chyba x266 (odpukac) jak narazie bezproblemowe, nawet krecilem krotkie filmy i wszystko ok
    Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Używa ktoś może kart CF Duracell 600x ProPhoto? Warto ją kupić?

http://www.amazon.co.uk/Duracell-16G...6903559&sr=1-1
    Dostałem to coś w prezencie, karta o pojemności 8GB, używałem przez tydzień, padła w trakcie zapisu serii RAWów .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów