Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Elfo + Quantuum

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie Elfo + Quantuum

Witam
    Czy ktos ma jakas praktyczna wiedze na temat laczenia tych dwoch systemow w jednym studiu? obecny zestaw (elfo 500 x2 i 1200) bede chcial rozbudowac, w czasach gdy kupowalem elfo, quantuum jeszcze nie bylo na rynku. Fakt, ze chce dokupic troche akcesoriow coraz bardziej przekonuje do zakupu Quantuum R+ Dual Power 600Ws. nie dosc, ze duzo taniej niz elfo, to akcesoria duzo tansze. zastanawiam sie tylko jak te lampy beda ze soba graly (chodzi mi przede wszystkim o temeperature barwowa swiatla, czy sa zauwazalne roznice? jesli ktos testowal zestaw elfo + quantuum to prosze o opinie.

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie Odp

Ja mam w studiu 2 x Elfo 500 na softboksach + 2 x Q R300 , tymi słabszymi doświetlam tła i boki scenek. Działa super . Dla mnie barwa jest OK.
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Domyślnie

Bez problemu pod względem temperatury barwowej będą ci współgrały te dwa rodzaje lamp.
    Nie ma sensu przepłacać jeśli Quantuum faktycznie oferuje ci raz że tańsze lampy dwa, że o wiele większy wybór akcesoriów.

Znajomy podobnie jak ddarc używa obu typów i działania bezpretensjonalnie.

Domyślnie

Ja też nie widzę żadnych przeciwwskazań dla współdziałania tych lamp. Jednak zgadzam się z przedmówczynią, skoro nie trzeba, to po co przepłacać.
    Ja mam same Quantuumy pod dachem i działają pięęęknie.

Domyślnie

Podepnę się pod ten wątek i zapytam jak radzicie sobie ze zastosowaniem softów Quantuum (mocowanie bowensa) na lampach Elfo?
    Chce powiększyć swój zestaw Elfo o 2 lampki Quantuum i nie chce mieć bajzlu z modyfikatorami.

z góry dziękuję za odpowiedź,

ZbyszekK
    5DMkII; 17-40L; 24-105L; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 70-200/2,8L; Samyang 14/2,8; 580EXII; 580EX, Sb-28; Pixel TR-332; YN RF-602...
    http://zbigniewkrawczyk.wordpress.com

Domyślnie

Jestem spóźniony kilka miesięcy z tą odpowiedzią, ale powiem, że jestem zdziwiony tym co piszecie. U mnie Elfo (dość leciwe, seria E) jest o kilkaset K cieplejsza od Quantuuma. Do tego stopnia, że nie miesza sie u mnie w studiu tych lamp. Mam 5 szt Elfo i 3 Quantuumy seria S.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jestem spóźniony kilka miesięcy z tą odpowiedzią, ale powiem, że jestem zdziwiony tym co piszecie. U mnie Elfo (dość leciwe, seria E) jest o kilkaset K cieplejsza od Quantuuma. Do tego stopnia, że nie miesza sie u mnie w studiu tych lamp. Mam 5 szt Elfo i 3 Quantuumy seria S.
    Może być.

Ja zauważam drastyczną zmianę temperatury po zmianie z garnka na soft...

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Może być.

Po przetarciu wnętrza boxu i przepłukaniu tkaniny rozpraszającej przeszedł mi czerwony zafarb i...
    srebro nie wygląda już jak złoto.
    ....C50E....C40D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    To może mieć znaczenie. Ale ja brałem to pod uwagę i pisałem o K w przypadku tego samego odbłyśnika w elfo i w quantuumie. I w dodatku obie lampy na pełnej mocy - więc wpływ tego też nalezy odrzucić. Po prostu ja mam cieplejsze elfo niż quantuumy.
    To wszystko można naprawdę bardzo łatwo samodzielnie sprawdzić.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Uprawnienia umieszczania postów