Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: EF 17-85IS vs Sigma 18-50/2,8

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie EF 17-85IS vs Sigma 18-50/2,8

pierwsze domowe testy i porównania z Sigmą 18-50/2,8 wskazują, że Sigma jest ostrzejsza przy 50mm i f2,8 od Canona przy 50mm i f5,6;

ostrością dochodzą do siebie przy f8 ale Sigma jest ciągle minimalnie ostrzejsza i nigdy (sprawdzałem do f11, potem generalnie ostrość spada w obu) Canon nie jest lepszy od Sigmy.

Za to IS Canona w tym zakresie jest super, przy 1/10s różnica w zdjęciach z i bez IS jest powalająca, nawet przy 85mm...i bardzo mi się to podobuje, dużo bardziej jak IS w 70-300IS...

dalsze testy (może ze zdjęciami na forum) w weekend...

jeżeli macie pomysły na zdjęcia testowe to powiedzcie,

sprawdzę oczywiście przy pełnej dziurze i szerokim kącie CA, postaram się na ścianie domu (cegły) sprawdzić beczkę i zniekształcenia, zobaczymy przy tym także spadek ostrości na krawędziach, cyknę jakiś portrecik...coś jeszcze???

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Na www.photozone.de napisali : "Throughout the zoom range the center performance is generally great approaching the resolution limits of the EOS 350D (8 MP)", gorzej z rogami. Generalnie wydaje mi się że jak trafic na dobry tzn. nie mydlący zbytnio w rogach egzemplarz to może być całkiem fajny spacer zoom. Ten zakres to miodzio...
    Zrób jakieś fotki i wystaw gdzieś najlepiej jakieś RAW'y coby się przekonać ile mozna z niego wycisnąć w obróbce. Jeśli mozesz to sprawdź czy zniekształcenia przy 17mm rzeczywiście są takie koszmarne jak niektórzy piszą i czy to bardzo dokucza.
    Sprawdź jeszcze na długim końcu jak nadaje się do portretu po przymknieciu o 1 działke.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Na www.photozone.de napisali : "Throughout the zoom range the center performance is generally great approaching the resolution limits of the EOS 350D (8 MP)", gorzej z rogami. Generalnie wydaje mi się że jak trafic na dobry tzn. nie mydlący zbytnio w rogach egzemplarz to może być całkiem fajny spacer zoom. Ten zakres to miodzio...
    Zrób jakieś fotki i wystaw gdzieś najlepiej jakieś RAW'y coby się przekonać ile mozna z niego wycisnąć w obróbce. Jeśli mozesz to sprawdź czy zniekształcenia przy 17mm rzeczywiście są takie koszmarne jak niektórzy piszą i czy to bardzo dokucza.
    Sprawdź jeszcze na długim końcu jak nadaje się do portretu po przymknieciu o 1 działke.
    zakres i IS bardzo mi się podoba, zobaczymy w terenie, jezeli różnice będą minimalne to oleję Sigmę, IS zastąpi lepsze światło a zysk na użyteczności i tak będzie kolosalny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Nie żeby się czepiał ale w watku http://www.canon-board.info/showthre...?t=5634&page=2 napisałeś "17-85 optycznie to syf straszny, chyba jeszcze gorszy niż kit, mydło i CA powalające wręcz, ja byłem nim tragicznie rozczarowany" zatem skąd z powrotem to zainteresowanie tym szkłem?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    IS zastąpi lepsze światło a zysk na użyteczności i tak będzie kolosalny
    Hmmm... jestes tego pewien?
    Lepsze swiatlo daje ci krotsze czasy ( = zamrozenie ruchu) i lepsza ostrosc . Is daje ci tylko nieporuszenie przy dluzszych czasach.

Wybierajac "krotsze czasy+ostrosc" vs "nieporuszenie" (a znasz chyba roznice pomiedzy fotka ostra a nieporuszona) to ja zdecydowanie wole to pierwsze (m.in. dlatego dwano temu wybralem Tamrona zamiast 28-135 IS i zdecydowanie nie zaluje 8) ).

Ale dla mnie uzytecznosc szkla to na pierwszym miejscu jakosc zdjec z niego uzyskiwanych a dopiero na drugim miejscu dodatkowa funkcjonalnosc i zakres ogniskowych .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Hmmm... jestes tego pewien?
    Lepsze swiatlo daje ci krotsze czasy ( = zamrozenie ruchu) i lepsza ostrosc . Is daje ci tylko nieporuszenie przy dluzszych czasach.

Wybierajac "krotsze czasy+ostrosc" vs "nieporuszenie" (a znasz chyba roznice pomiedzy fotka ostra a nieporuszona) to ja zdecydowanie wole to pierwsze (m.in. dlatego dwano temu wybralem Tamrona zamiast 28-135 IS i zdecydowanie nie zaluje 8) ).

Ale dla mnie uzytecznosc szkla to na pierwszym miejscu jakosc zdjec z niego uzyskiwanych a dopiero na drugim miejscu dodatkowa funkcjonalnosc i zakres ogniskowych .
    Vitez pokaż mi te super zdjęcia to pogadamy, ja tam wolę focić chyba, że czasami rozwalone jest wszystko i wtedy krew mnie zalewa...

Domyślnie

Nie żeby się czepiał ale w watku http://www.canon-board.info/showthre...?t=5634&page=2 napisałeś "17-85 optycznie to syf straszny, chyba jeszcze gorszy niż kit, mydło i CA powalające wręcz, ja byłem nim tragicznie rozczarowany" zatem skąd z powrotem to zainteresowanie tym szkłem?
    tak, tak napisałem i nawet link do jednego zdjęcia ceglanej ściany dołączyłem
    ale potem poczytałem jeszcze trochę i okazało się, że Sigma Canonowi w kwestii CA, deformacji i rozmycia dzielnie dorównuje

sprawdzę więc organoleptycznie sam, jak się okaże, że tak jest w rzeczywistości to wybór będzie prostszy...

Uzależniony

Domyślnie

Vitez,
    tak na marginesie, te zdjęcia ślubne na Twojej stronie to z słynnego tamrona...?
    pozdrawiam
    Heniek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    tak, tak napisałem i nawet link do jednego zdjęcia ceglanej ściany dołączyłem
    ale potem poczytałem jeszcze trochę i okazało się, że Sigma Canonowi w kwestii CA, deformacji i rozmycia dzielnie dorównuje

sprawdzę więc organoleptycznie sam, jak się okaże, że tak jest w rzeczywistości to wybór będzie prostszy...
    Jak już sprawdzisz to to daj znać co i dlaczego wybrałeś.

Domyślnie

Jak już sprawdzisz to to daj znać co i dlaczego wybrałeś.
    no ma sie rozumieć

przedstawię całkowicie subiektywne i tendencyjne wnioski ze swojego porównania okraszone sporą dawką szyderczych poddtekstów i aluzji

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów