Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Wątek: Pytanie o ustawienia na koncertach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Człowiek ledwo wziął aparat do ręki, a wy już z RAWami? Ludzie, spokojnie... Dajcie mu się cieszyć foceniem, a nie męczcie obróbką. Chyba ważniejsza jest poprawna obsługa sprzetu, myślenie o kadrze (i takie tam...) niż katowanie się przy kompie. Na wszystko przyjdzie czas... Ale jak się zapakuje od razu w RAWy, to z tym zostanie i nie będzie chciał robic zdjęć. Na tym forum jest wiele takich osób.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tez tak myslalem, ale co za roznica, jesli nie podola przy rawach, to przepusci je batchem na ustawieniach aparatu i bedzie mial jpg. Sam sie bronilem przed rawami z powodu predkosci zapisu 300D - ale sie przekonalem i zaluje ze wczesniej nie korzystalem z tego ;-) Moim zdaniem im wczesniej, tym lepiej

Domyślnie

jestem podobnego zdania. a zawsze można robić raw+jpg

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Człowiek ledwo wziął aparat do ręki, a wy już z RAWami? Ludzie, spokojnie... Dajcie mu się cieszyć foceniem, a nie męczcie obróbką. Chyba ważniejsza jest poprawna obsługa sprzetu, myślenie o kadrze (i takie tam...) niż katowanie się przy kompie. Na wszystko przyjdzie czas... Ale jak się zapakuje od razu w RAWy, to z tym zostanie i nie będzie chciał robic zdjęć. Na tym forum jest wiele takich osób.
    Ale też nie róbmy z tego sztuki dla maszczonych świętymi olejami.

Zdjęcia na komputerze trzeba i tak przebrać. Chyba że używasz przycisku z koszem i Direct Printu... DPP jest do tego przebrania jest całkiem dobre. Nawet jak nic nie zmieni i puści po prostu "Convert", będzie miał to samo (prawie) co mu z puszki by wyszło, bez żadnej filozofii. Tyle co straci to większe zużycie kart pamięci, no może też prędkość w serii.

A samo DPP jest prostsze w obsłudze niż aparat.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oczywiscie, RAW+ jpg to jest jakieś rozwiazanie...
    Ja sam b. rzadko używam RAWów, bo nie przywiązuję zbyt wielkiej wagi do "strat jakosci", czystego info z matrycy i innych takich. Te zdjęcia nie są tego warte. Jestem w stanie b. dużo wyciągnąć z normalnego jpg, a aparacie wszystko mam ustawione na "0".
    Jesli ktoś robi jakies ważne zdjecia np. foty do katalogu biżuterii - sprawa jest jasna. Ale paprotki na oknie w RAWach - sorry... To jest sztuczne nadawanie znaczenia zwykłym pstrykom...

Domyślnie

A jeszcze dopytam tutaj w tym wątku jak ustawiacie czas na sport przy TV. Bo nie chcę używać programów sportowych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damian34 Zobacz posta
    Niestety nie mogę bo działam też na jednym z portali dlatego pytam bo starym robiłem tzn kompaktem zaawansowanym i problemu nie widziałęm. CXzy mógłbym jednak uzyskać konkretną odpowiedź
    koncertowe kompaktem? chcialbym to zobaczyc

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Te zdjęcia nie są tego warte. Jestem w stanie b. dużo wyciągnąć z normalnego jpg, a aparacie wszystko mam ustawione na "0".
    Pewnie, że nie są, przynajmniej u mnie. Po prostu łatwiej i szybciej mi zmienić balans bieli, podciągnąć cienie czy - co najważniejsze - automatycznie usunąć wady optyczne obiektywu - mając rawa i dedykowane do niego oprogramowanie, a nie jpga i oprogramowanie ogólnego rażenia.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

No a jak z tym sportem

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów