Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 83 z 83

Wątek: Pytanie o ustawienia na koncertach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Balans bieli mnie nie interesuje, pobobnie jak "ca" itd. Lubię (i "wywołuję") gł w b&w.
    CS3 daje szansę obrobki jpg. w programie do raw. Ale i tak rzadko korzystam. Skupiam się na zdjęciu, a nie na programach. Cała tematyka RAWów jest sztucznie rozdęta, robi się z niej filozofię, wiedzę tajemną. Sama idea jest OK, ale nie wszystkich musi to interesować. Ludzie zbyt duzo czasu poswiecają obróbce, a za mało myślą o istocie/przekazie zdjęcia.
    No tak, mam kompakt Olka C5060, i tam warto pomęczyć się z rawkami.
    Więcej kreacji, mniej klawiszologii...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Dziwne, ja mam kompakt LX-3 i wręcz przeciwnie. Jaram sie wyjściowymi JPEGami ;-)

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Balans bieli mnie nie interesuje, pobobnie jak "ca" itd. Lubię (i "wywołuję") gł w b&w.
    CS3 daje szansę obrobki jpg. w programie do raw. Ale i tak rzadko korzystam. Skupiam się na zdjęciu, a nie na programach. Cała tematyka RAWów jest sztucznie rozdęta, robi się z niej filozofię, wiedzę tajemną. Sama idea jest OK, ale nie wszystkich musi to interesować. Ludzie zbyt duzo czasu poswiecają obróbce, a za mało myślą o istocie/przekazie zdjęcia.
    No tak, mam kompakt Olka C5060, i tam warto pomęczyć się z rawkami.
    Więcej kreacji, mniej klawiszologii...
    Mnie też balans by nie interesował, gdyby automat się nie mylił. Z pomiarem światła to już głównie ja nawalam, więc często jakoś tam próbuje to ratować w postprocesie. Staram się mieć to, co chcę w kadrze, ale niestety mi nie wychodzi do końca, więc bardzo często kadruje. Niestety - za cienki jestem na fotografowanie w jpegach.

Pewnie, że temat jest rozdęty bez sensu, bo ciągle ta część aparatu, która zajmuje się postprocessingiem obrazu z matrycy jest traktowana jako magiczna czarna skrzynka - podczas gdy jest funkcjonalność jest dokładnie odpowiednikiem tego, co możesz zrobić "na zewnątrz", z wszystkimi tego ograniczeniami. Również z tym podstawowym, że z g. bicza nie ukręcisz
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów