Przemku, ale to jeszcze nie to co bym chciał
Przemku, ale to jeszcze nie to co bym chciał
To daj jedno zdjecie przykladowe, i napisz co bys chcialWtedy bedzie wiadomo czego oczekujesz od zdjec z takich imprez. Robisz w RAW czy jpg ? Bo moze poprostu chodzi o obrobke ?
tezet masz linka ze zdjęciamiwe wcześniejszych postach. Robie w JPG bo nie umiem obrabiać Rawów jeszcze
To napisz co w tych zdjeciach Ci sie nie podobaJak nie zaczniesz obrabiac rawow to sie nigdy nie nauczysz
To nie przyjdzie z czasem, ze pewnego dnia przelaczysz na raw, zrzucisz zdjecia i obrobisz jak mistrz bo aparat masz juz 10 lat. Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka
![]()
Co mi się nie podoba. Jak je widziałeś to przede wszystkim kadry. Niektóre dla mnie za ciemne przy ustawieniu TV. Czas ustawiony między 1/60 a 1/200. Jak porównałem z P to aparat ustawiał zazwyczaj 1/60 lub 1/100 czasem 1/200. Ja sam dojść do tego nie mogłem. Tylko z tych zdjęć jestem zadowolony http://damianleciak.blogspot.com/201...staszczyk.html
Musisz przestawic sie na manual, a conajmniej na raw i probowac. Z raw dalo by sie wyciagnac troche detalu itp. Z jpg dalo sie zrobic tyle w ciagu minuty - http://www.galeria.tomasz-lis.pl/roznosci/przyklad.jpg
Rozjaśnić w programie do obróbki o 1-2 EV zwykle daje się bezboleśnie dla jakości zdjęcia. Można też podczas robienia zdjęcia robić korektę naświetlania (w puszkach xxD tylne kółko, w Twoim nie wiem jak i czy da się to zrobić łatwo) problem tylko taki, że wydłuży się czas naświetlania a co za tym idzie niebezpieczeństwo poruszenia. Ratunkiem może być wyższe ISO nawet do 1600, czy 1000D ma funkcję Auto ISO?
Przemek_Pc nie wiem czy ma musiałbym zobaczyć, ale to jutro. Tezet_gdynia wszystko się zgadza, że musze się przerzucić na manual ale nie chcę odrazu bo obawiam się, że nic nie wyjdzie. A tak a propo w jakim programie rozjaśniałeś moje zdjęcie
W photoshopie cs2. Ale jakbys mial to zdjecie w RAW to ta operacje szlo by raczej wykonac w darmowym DPP ktory jest na plytce z aparatem canonaNie boj sie manuala ! To nic strasznego
Podgladaj exify (dane zapisane w plikach jpg dotyczace czasu/przyslony/iso itp) tych zdjec ktore Ci sie podobaja, i tych ktore Ci sie nie podobaja. Zauwazysz ze jest roznica w np czasach, przyslonie, iso - jesli wszystko robisz na np auto albo p albo av albo tv. Na imprezie nastaw np tv i zobacz jakie dobierze parametry, wtedy przelacz na M jesli Ci sie podoba zdjecie. Tak samo nie boj sie rawow - tylko nie rzucaj sie na jakiegos lightrooma czy inne wywolywarki. Uzyj DPP - w 90% wystarcza
Jesli sie boisz zepsuc zdjecia, zrob pare w jpg, pare w raw. Pozniej sobie sprawdzisz jak i z czym to sie je
Ja zawsze sprawdzam na AV jakie mi rzuci czasy przy danej przyslonie, pozniej przelaczam na M i wprowadzam korekty. Jesli zmieni sie nagle swiatlo na np duzo mocniejsze - to nie zmieniam parametrow w M, tylko szybko przelaczam na AV i robie zdjecia by nie tracic czasu
Ogolnie zdjecia na takich imprezach to jedna wielka wojna - z ustawieniem aparatu
Iso 800/1600 i da rade !