Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: Pytanie o ustawienia na koncertach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Uważam podobnie jak glasseye.
    W czasach analogowych, np. podczas Jazz Jamboree (poł l. 80.), wszyscy sobie pomagali (a potem szło się na wódkę, gdzie poruszano tematy podobne, jak na tym forum). Każdy mówił, jak ustawia, były te same filmy (HL 400, forsowane w procesie wywoływania do 800, albo i wyżej), podobne aparaty, obiektywy. Miałem wtedy Canona T70 i m.in. obiektyw Porsta (135) - było git. Z tym, że w Kongresowej świecili jasno (bo TVP). Niedawno pokazałem te fotki na wystawie. Nikt się nie pytał, czy cyfra, czy analog...
    Coś się porobiło z ludźmi... Kasa, zawiść...
    Smutne, ale pewnie to znak czasów...

Domyślnie

Hmm, chyba najlepiej by było jakby Damian34 pokazał parę zdjęć, które nie wyszły, oceni się co z nimi.

Ja robię zdjęcia na koncertach rzadko (i to z widowni, a nie spod sceny), ale robię tak, aby:
    1. Nie były poruszone, co oznacza:
    - że całe zdjęcie nie jest poruszone (więc raczej nic <1/30 z IS)
    - że muzyk na zdjęciu nie będzie rozmyty (chyba że warto żeby był)

Przy zdjęciach z bliska chyba warto ustawiać krótszy czas rzędu1/60 - 1/125

2. Nie były niepotrzebnie prześwietlone:
    - więc można je albo naświetlać punktowo na muzyka, albo niedoświetlać o 1-2EV.

3. Nie używać bezsensownie ISO>800 (czyli u mnie tylko iso 1600), ale też nie bać się wyższych ISO, które w 450D wychodzą całkiem nieźle.

Domyślnie

glasseye i igor58 niestety tak się porobiło, że teraz Ci nie powiedzą bo oni muszą mieć lepsze zdjęcie od Ciebie. Taka bolesna prawda. Niestety tak jest u mnie w mieście i niestety nic tego nie zmieni.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie rozumiem tego... (znak czasów?).
    Przecież "suche" dane o expozycji niekoniecznie muszą sie przełożyć na dobre zdjęcie. Oprócz czasu i przysłony istnieje cała masa elementów, które wpływają na końcowy efekt.
    Skoro tak, nie masz wyjscia, musisz sam dojść do tego, co chcesz uzyskać.
    W czasach analogowych było jeszcze trudniej - koncert trwa, a ty juz nie masz filmu (bo wypstrykałeś na początku). Do sklepu nie, bo zamknięte , więc znów tylko solidarność fociarzy...
    Jeśli Ci będzie zależeć na postępach na tym polu (mam nadzieję, że to nie jednorazowa akcja), poradzisz sobie, ale to musi potrwać...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    Widocznie źle trafiłeś, ja nie widzę nic strasznego w tym żeby powiedzieć komuś jakich ustawień używam, tak samo jak zazwyczaj nie usuwam exifów ze zdjęć, bo po co? Pooglądaj zdjęcia w necie, popatrz na exify, to Ci powinno pomóc.
    Widzisz tak to jest, ale nie ma co sie sprzeczać od ludzi. Po to jest to forum. Z tego co jak pisałem nie takie złe

Domyślnie

Ale mimo wszystko mnie to dziwi. Znam wielu foto koncertowych i tak jak pisał Igor, robimy zdjęcia, potem spotykamy się przy barze, coś pijemy, rozmawiamy. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ktoś trzymał w tajemnicy parametry czy inne pierdoły. Może trafiłeś na "gwiazdorów". Widziałeś ich zdjęcia? A może wcale nie są dobre i wstydzą się je nawet pokazać?

Domyślnie

Widziałem dużo ich zdjęć jeden pracuje dla wyborczej drugi robi dla urzedu miasta. Niestety tacy są, ale cóż bywa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

glasseye, fajne masz te koncertówki. Zwłaszcza b&w z tylnym światałem. Blisko podchodzisz. Kiedys też tak robiłem, teraz strzelam z widowni długą rurą, co ma dobre i złe strony, ale przynajmniej ochrona nie da mi w łeb.

Damian, weź się w garść, nie użalaj się nad sobą. Aparat do łapy, instrukcja pod pachę i ćwicz nawet w domu. Przecież żeby się uczyć obsługi aparatu (bo na razie o to chodzi), nie trzeba nawet nigdzie wychodzić. A jak się podszkolisz, zakasujesz tych Twoich kolesi. Tylko trzeba chcieć, coś robić, a nie jęczeć.

Domyślnie

igor - dzięki jeszcze się nie zdarzyło żebym dostał w łeb od ochrony. ale glanem od gostka uprawiającego crowd surfing i wpadającego z impetem do fosy - bezcenne

Domyślnie

igor, ale ja się nie użalam tylko powiedziałem jak pytacie. Dziękuje za dobre rady. Nikt mnie tutaj nie zjechał od razu jak na innym forum jak miałem kompakta i też byłem początkującym. Dzisiaj od 18 wszystko będzie jasne. Jeszcze raz dzięki

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów