Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 83

Wątek: Pytanie o ustawienia na koncertach

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlatego napisałem, że dziwię się że kompakt z kiepskim ISO i niespecjalnym obiektywem sobie radził a 1000D z ISO lepszym z grubsza o 3-4EV sobie nie poradzi? Po co więc rady w stylu "światło 2-2,8 to na koncercie minimum", najpierw trzeba wycisnąć z posiadanego sprzętu co się da a dopiero później inwestować.
    Damian, bez pokazania fotek z kompaktu i tych obecnych z 1000D nic Ci nie poradzimy, pokaż zdjęcia i coś się wymyśli.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Dlatego napisałem, że dziwię się że kompakt z kiepskim ISO i niespecjalnym obiektywem sobie radził a 1000D z ISO lepszym z grubsza o 3-4EV sobie nie poradzi? Po co więc rady w stylu "światło 2-2,8 to na koncercie minimum", najpierw trzeba wycisnąć z posiadanego sprzętu co się da a dopiero później inwestować.
    Damian, bez pokazania fotek z kompaktu i tych obecnych z 1000D nic Ci nie poradzimy, pokaż zdjęcia i coś się wymyśli.
    Mnie nie dziwi. Mój stary kompakt A95 (zakres ISO 50-400) przy podobnych ustawieniach często potrzebował niższego ISO niż 450D, by uzyskać nie poruszone zdjęcie(tak, bez błysku). Innymi słowy, tam, gdzie w kompakcie ustawiałam ISO 200-400, w 450D czasem potrzebuję ISO 800. I to przy braku stabilizacji w kompakcie (kit mam stabilizowany). W kompakcie potrafiłam też utrzymać dłuższe czasy nie poruszone. Może w tych lustrzankach ISO rzeczywiste jest niższe od deklarowanego? Inna specyfika matrycy? Coś nie tak z pomiarem światła? Ręce bardziej się trzęsące ze wzruszenia, że trzymam lustro? Niestety nie mogą zrobić dokładnego porównania, bo powodem zakupu 450D był zgon A95.

Dobra, wracam do tematu. Moim zdaniem przy częstym fotografowaniu koncertów warto zainwestować kilkaset złotych w 50mm 1.8. Praca AF nie powala, ale stosunek cena/jakość bardzo dobry. Ostatnio robiłam zdjęcia o zmroku (scena w amfiteatrze, lekko zadaszone)na ISO 400, po zapadnieciu ciemności i wykorzystaniu tylko światła ze sceny na ISO 800 i 1600 właśnie z 50 mm 1.8 na f/2.8. Wokalistka była raczej żywiołowa :-) Nie błyskałam ani razu. Część zdjęć w trybie M, większość na Av.

A, napiszę jako amatorka. Ustaw sobie format RAW - pomoże Ci odzyskać pożądaną kolorystykę gdy balans bieli zawiedzie, a także wyciągnąć szczegóły z cieni i świateł. Nawet dołączony do aparatu DPP nieraz poprawi sytuację. Stań blisko sceny. Łap momenty, gdy muzycy będą dobrze oświetleni, gdy światło padnie na twarz fotografowanej osoby. Popatrz sobie, jakie czasy aparat dobierał w zdjęciach, które wyszły OK i ustaw sobie takie ustawienia na M. Wypróbuj punktowy pomiar światła - mierz w coś dość jasnego.
    Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.

Mało piszę, dużo czytam.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

RAW, f/3.5, iso 800-1600, czasy mozliwie najdluzsze do utrzymania aparatu dla kita to moze 1/40-1/60.. Tryb M najlepiej, wpudwana lampe mozesz sobie odpuscic.
    To wszystko i tak tylko kierunek do obrania a efekty bedziesz widzial na miejscu.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Coś już napisał
    Miasto
    A, A

Domyślnie

w sobotę planuje mały reportaż z miejscowej imprezy, Maryla Rodowicz i te sprawy. Do dyspozycji mam 400d, kit,100mm f2.0, 430ex II.. myślę że spokojnie takim zestawem można pobawić się w koncertowe. ostatnio robiłem na pełnej dziurze i iso 1600. a z czasami to różnie bywa te które podał roshuu mogą być za długie, jeśli coś dzieje się na scenie to postacie wyjdą rozmyte.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giebe Zobacz posta
    z czasami to różnie bywa te które podał roshuu mogą być za długie, jeśli coś dzieje się na scenie to postacie wyjdą rozmyte.
    no wlasnie - to co podalem to tylko przyklad, czasy moga byc rozne w zaleznosci od warunkow. Generalnie chodzi o to zeby byl "odpowienio dlugi" dla zarejestrowania swiatla zastanego
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

Hola hola nie tak szybko z ty manualem bo mi się pokopie. Powiedzmy czy wystarczy np ustawić TV i np czas 1/60 czy lepiej AV. Może głupie pytanie ale jednak pytanie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Po mojemu na dobry poczatek otworz na Av najszerzej jak sie da i ustaw wysokie ISO, 800 i wiecej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Otworz przyslone, oczywiscie. Przepraszam za niejasnosci, to przez ten chwilowy brak polskich znakow.
    Ostatnio edytowane przez Asiulus ; 26-08-2010 o 15:41 Powód: Automerged Doublepost
    Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.

Mało piszę, dużo czytam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damian34 Zobacz posta
    Zapytaj innego fociarza- odpowiadam, że nie da rady. Nikt Ci nie pwoie, żebyś nie miał lepszych zdjęć.
    Próbowałeś?

W ogóle to, stary, zadałeś pytanie w stylu "jak mam obsługiwać swój aparat?". NIE ISTNIEJE optymalny zestaw parametrów do fotografii koncertowej, tak jak nie istnieje optymalny zestaw parametrów do każdej innej dziedziny fotografii. Lustrzanka ma wbudowane takie urządzenie, które nazywa się światłomierz. I właśnie według jego wskazań powinieneś dobierać parametry. Są koncerty, na których będziesz robił na ISO 3200 f/2.8 i czas 1/30 i i tak będzie za ciemno, są też takie, na których wystarczy np. ISO 400 f/4 i czas 1/250. Wszystko zależy od światła.
    I żadnej lampy! Lampa na koncertach to zło i to niekoniecznie konieczne ;P Niszczy klimat światła, przeszkadza muzykom i innym foto (nie bez powodu przy odbieraniu fotopasa, czy wchodzeniu do fosy, organizator jak mantrę powtarza "pierwsze trzy bez lampy"). Wyjątek stanowią dla mnie koncerty hardcore'owe, na których lampa raczej nikomu nie przeszkadza, a świetnie pasuje do klimatu.

Poza tym, jak napisał dreamstorm:
    Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Znacznie trudniej na koncercie złapać dobry kadr i scenę niż ustawić parametry.
    Polecam poczytać: www.ishootshows.com

Domyślnie

glasseye Tak próbowałem pytać. Ja wiem, że bez lampy się robi najlepiej i nie przeszkadzasz innym foto. Znam artystów co im lampa nie przeszkadza a przeszkadza foto chociaż są foto artystów co robią z lampą i wcale się nie przejmują że jest 10 innych fotografów. W tym canonie nie ma więcej iso niż 1600 i tak jak napisałem mam te dwa obiektywy czyli 18-55 i 75-300. Nic będę próbował TV i czasy na początek a później się okaże

Domyślnie

Widocznie źle trafiłeś, ja nie widzę nic strasznego w tym żeby powiedzieć komuś jakich ustawień używam, tak samo jak zazwyczaj nie usuwam exifów ze zdjęć, bo po co? Pooglądaj zdjęcia w necie, popatrz na exify, to Ci powinno pomóc.

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów