Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 83

Wątek: Pytanie o ustawienia na koncertach

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damian34 Zobacz posta
    ... Co do ustawień na P robiłem tak ostatnio i nic nie wyszło. ....
    To moze wrzuc tu kilka zdjec, ktore "nie wyszly" wtedy latwiej bedzie cos doradzic

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ten wątek miał pomóc koledze, który wiadomo, jakim sprzętem i jakimi umiejętnościami dysponuje. Więc po co mu doradzać swiatło 2.8 i 135 mm. To typowe dla ludzi, którzy mają worek stałek i ze trzy body.
    Bywałem na imprezach, gdzie i 50/1.8 był za ciemny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Postaraj się o jakąś podpórkę, nawet kolano jest dobre, albo ramię kolegi (jeśli masz zamiar używac długich ogniskowych). Nie mozna ustalić czasu w momencie, gdy nie wiadomo, jakie bedzie światlo. Co z tego, że dasz 1/60, jeśli "braknie" przysłon. Ja robię zawsze na manualu, czyli: pełna dziura i czas korygowany na bieżąco (podczas kadrowania). Jak sobie nie bedziesz radził, zapytaj innego fociarza (na koncercie), jakie ma ustawienia. Na pewno Ci powie.
    Zapytaj innego fociarza- odpowiadam, że nie da rady. Nikt Ci nie pwoie, żebyś nie miał lepszych zdjęć. Ja mam tylko taki sprzęt jak mówię. No nic chyba na pewno będe musiał używać ustawień TV chociaż z tymi czasmi i ISO duże. Mówię tu o koncercie w plenerze tak około 21:30 bo do około 21 jest widno to wtedy żaden problem. Co do zdjęć, któe nie wyszły akurat już nie mam, ale myślę, że jak teraz będe miał to nawet nie kasuje, żebyście widzieli co i jak

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Postaraj się o jakąś podpórkę, nawet kolano jest dobre, albo ramię kolegi...
    ... lub zaopatrz się w monopod ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Ten wątek miał pomóc koledze, który wiadomo, jakim sprzętem i jakimi umiejętnościami dysponuje. Więc po co mu doradzać swiatło 2.8 i 135 mm. To typowe dla ludzi, którzy mają worek stałek i ze trzy body.
    Bywałem na imprezach, gdzie i 50/1.8 był za ciemny.
    Myślałem, że po to jest forum, żeby doradzać...w przeciwieństwie do czepialstwa. Jeśli za coś się zabiera powinien znać realia, a przynajmniej opinie innych ludzi.

f4,5 - 5,6 to już nie jest obiektyw, który się zabiera na koncerty, bo na większość z nich to po prostu zbędny balast, no chyba, że jesteś prawie na scenie i robisz fotki z lampą na długich czasach naświetlania - tak też można. Niektórzy na tym forum pokazywali takie prace.

Nie trzeba wcale inwestować w drogie stałki. Można spróbować Jupitera 9 (na f2.8 ostrość fajna a na koncertach ten obiektyw spisuje się prawie tak dobrze jak przy portretach - czyli rewelacja). Ostre szkiełko na M42 135 f3.5 też się często sprawdza.
    Odradzałbym jednak jasne stałki 50mm przy pracy na f1.4 czy f1.8 - pierońsko ciężko trafić, a po ciemku przez wizjer na koncercie trafić z ostrością graniczy z cudem.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A mnie zastanawia jedno, kompaktem zdjęcia wychodziły a lustrzanką nie, dziwne to dla mnie bardzo.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Co w tym dziwnego?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja jednak wolę niedoświetlić (może nie od razu o 4 EV). Coś się z tego jeszcze wyciągnie, z poruszonego - już nic. Chyba, że "tak miało być"...
    jak poruszysz, to jakieśtam zdjęcie będzie, jak niedoświetlisz 4ev, to nic nie będzie :P
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Napisałem, że może niekoniecznie 4EV. Nie rozumiesz tych niuansów?

Dreamstorm,
    kolega ma to, co ma. I do tego termin na "wczoraj", stres... więc nie opowiadaj bajek, co jest dobrym obiektywem na koncerty, a co nie.

Czasem jest tak, ze na bisie zaswiecą mocniej i wtedy... da radę (jeśli się nie zagapi).

Domyślnie

dreamstorm ja Cie rozumiem, ale mam takie szkła jakie mam i chciałbym tymi robić bo na razie nie stać mnie na inne. Przemek_PC napisał: "A mnie zastanawia jedno, kompaktem zdjęcia wychodziły a lustrzanką nie, dziwne to dla mnie bardzo." Po prostu jeszcze nie doszedłem jak tutaj się ustawia a kompakt ma trochę inne ustawienia nawet zaawansowany. Tam czy ustawisz P czy auto to sam dopiera chociaż ideałem fotki nie były, dlatego proszę o pomoc w ustawieniach lustrzanki przy tych szkłach co mam

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów