Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 87

Wątek: [dfence] tak małomiejsko...

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dfence Zobacz posta
    ...ukazałem tutaj czystą formę niezaangażowaną w walkę za głodem na świecie czy z brakiem uchwytów do kawy w daewoo lanosach, zapewniam też że nie jest to walka z krzyżem, agitka partyjna czy próby werbowanie do mojego prywatnego haremu....
    Mnie osobiście zaintrygowała powtarzalność elementów grupująca je w pary...i nie zamierzam tutaj dorabiać filozofii...
    No ale to właśnie jest filozofia i to taka naciągana. Co ma być tą "czystą formą"? Pewnie szło Ci o to, że nie robisz fotek popularnych, w komercyjnym stylu "walka o...", ale domalowałeś sobie przy okazji (lekką ręką) "czystą formę" i to na słupach z oświetleniem - daleko tu do "ukazania" czegoś takiego - najwyżej był zamiar. I daj spokój z "czystą formą" na latarniach i drogowskazach, bo to grube mydlenie oczu...

Zdjęcie jest dla mnie przypadkowe, bo jeśli chodziło o pokazanie kształtów i geometrycznych układów, to nie bardzo wiem jakich. Nic też ciekawego się tam nie ułożyło - nie szukam tu nieba czy chmur, bo takie uproszczone podejście jest dobre do pocztówek - lubię ciekawe fotki, ale z sensem. Rozumiem, że już delimitacja przestrzeni (czyli zrobienie kadru), jest osobistym podejściem, ale to zdjęcie akurat przypomina mi postawienie krzesła na środku galerii - ma zachwycać nie przez treść (zerową) i formę (nijaką), tylko przez obecność w przestrzeni artystycznej (galeria). Twoje zdjęcie nawet tego nie ma, bo jest w necie, a tutaj takich samych mogę znaleźć dziesiątki...

Mam nadzieję, ze Cię nie dotknąłem i nie czekasz tylko na bezmyślne zachwyty. Jak pokazujesz latarnie i słupy, to miej jakieś argumenty, skoro same się nie bardzo bronią :-)
    TAD

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Pod pozbawionym barwy niebem bez słońca mroczne kontrukcje ograniczają tych co pragną bezkresu i wolności ale niosą światło i kolor i porządek. Posłuszne (?) człowiekowi, podporządowane prawom symetrii, górujące nad chaosem życia ulicy podporządkowują sobie swoich twórców. Są symbolem i narzędziem systemu który niezależne jednostki zmienia w uporządkowany strumień istnień posłuszny narzuconym prawom.

....i jak mi idzie?

Uwaga: to nie jest złośliwość pod czyimkolwiek adresem i z góry przepraszam, jeśli ktoś poczuje się urażony. Tak mnie podkusiło...
    :wink:

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Inka - dobrze Ci idzie! W parze z tą fotką może mieć sens. W pojedynkę, każde z osobna - nie bardzo :-)

Awatar dfence
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadpaw Zobacz posta
    No ale to właśnie jest filozofia i to taka naciągana. Co ma być tą "czystą formą"? Pewnie szło Ci o to, że nie robisz fotek popularnych, w komercyjnym stylu "walka o...", ale domalowałeś sobie przy okazji (lekką ręką) "czystą formę" i to na słupach z oświetleniem - daleko tu do "ukazania" czegoś takiego - najwyżej był zamiar. I daj spokój z "czystą formą" na latarniach i drogowskazach, bo to grube mydlenie oczu...
    Zacznijmy od końca, nie czekam na bezmyślne zachwyty...po drugie nie czekam także na bezmyślne przypieprzanie się kogoś kto wg. mej subiektywnej opinii (poprzedzonej wnikliwym przejrzeniem Twego digartowego folio) powinien najpierw zająć się sobą.
    Co do fotografii to lubię te które są dla mnie dobre w odbiorze, niekomicznie z sensem czy bez. Po drugie mydlenie oczu to raczej TY tutaj zaprezentowałeś bo nadal szczerze mówiąc nie wiem o co Tobie chodzi, jedziesz ale w sumie nie wiem czym i gdzie...wiem jedno nie podoba się Tobie i luz, szanuję to, nawet mi to pochlebia
    Co do filozofii to nie domalowywałem jej sobie tylko odpowiedziałem na Twoje pytanie. Fotografię prezentowaną tutaj (tj. nie zawodowo) robię dla siebie, oczywiście prezentując ją poddaję ją szerszej krytyce...poza paroma wyjątkami zwykle konstruktywnej. Miłego Wieczoru

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dfence Zobacz posta
    bezmyślne przypieprzanie się

jedziesz ale w sumie nie wiem czym i gdzie...

Co do filozofii to nie domalowywałem jej sobie
    "Przypieprzasz", "jedziesz" - to nazywasz szacunkiem? Zachowujesz się jak urażona baletnica, którą nie dość mocno pochwalili...

Skoro chodziło Ci o same ochy i achy to trzeba było napisać - nie "przypieprzałbym" się i nie drażnił Twojego delikatnego ego. Słusznie zauważyłeś, że robię słabe fotki, dlatego nie chwalę się nimi tutaj. Ale też nie dodaję sobie naciąganej teorii o "czystej formie" i nie udaję, że byle jaka fotka sygnalizacji ulicznej ma kontrkulturowy sens... Jak sfotografujesz psa robiącego kupę, to też wymyślisz jakąś "czystą formę", żeby to uduchowić?

A chodziło o to, że zapytałem, co miało przedstawiać zdjęcie 45. Zamiast odpowiedzi zafundowałeś naciąganą teoryjkę o "czystej formie", więc pozwoliłem sobie wyśmiać to mydlenie oczu. Nie śmieję się z Ciebie, robisz fajne zdjęcia, ale nie wszystkie są dobre tylko przez to, że napiszesz "czysta forma" albo wkleisz tutaj.
    TAD

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Panowie stanowczo proszę o obniżenie temperatury dyskusji gdyż zmierza to w bardzo złym kierunku .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Sie narobiło.... :sad:

Zdjęcia są ciekawe. W osławionym 45. podoba mi się ciekawe spojrzenie, zabawa geometryczną plątaniną żelastwa. Jako obraz podoba mi się dużo mniej. Odezwałam się właśnie dlatego, że zdjęcia uważam za ciekawe... Potraktowałam 'dorabianie filozofii' jako zabawę a tu takie coś
    :wink:

Awatar dfence
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

dla zainteresowanego link o to o co mi chodziło...i sądzę że nie ma sensu dalej ciągnąć tematu...
    Co do zabawy w dorabianie filozofii Inko...to fajny motyw Jestem za...Wiesz mam dystans do tego co robię...i póki mnie to bawi to robię to co robię...i na tym chcę się teraz skupić

Domyślnie

dfence-zastanów się nad jakąś dobrą histotyjką do foto45 potem wymyśl jakis PR i marketing i z łatwością zostaniesz kolejnym Andrej'em Warhol'em. Dla mnie osobiście foto45 jest dlatego dobre bo skłania do dyskusji, i widze że są nawet tacy co by prawie bić się o nie chcieli.
    Suma sumarum foto jest brzydkie ale w jakimś sensie ciekawe - pewnie przez to że brzydkie
    Canon EOS 5D + Canon 28-300/1:3,5-5,6 L IS USM, Canon 50/1:1,4 USM

Awatar dfence
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

tak to mój cel...potem tak jak Andy zostanę sztuką sam w sobie

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów