Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: 20D i deszczyk

Początki nałogu

Domyślnie 20D i deszczyk

Cześć

Od kilku dni mam 20D. NIe udała mi się przesiadka z analoga na cyfrowego Nikona, ale może toi dobrze Maszyna jest super Aczkolwiek jeszcze nie mam dobrego szkiełka. MOje pytanko jest takie: czy można gdzieś kupić jakieś plastikowe wdzianko na body zabezpieczające przed lekkim deszczem? Bo samo body chyba nie posiada uszczelek w newralgicznych miejscach? Nie mam na myśli ulewy, ale jakiś deszczyk, mżawkę czy kurz. Taki wynalazek byłby całkiem ok )) Co Wy na to ?

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Najlepsza będzie torba plastikowa jednorazowa z MM
    A tak na poważnie to może popatrz na oferty toreb firmy Lowepro.
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/lista51-1/
    Pomijam że robienie zdjęć na deszczu raczej bym odradzał.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu

Smile

Heh, jakoś ten deszcz przeboleję. Ale pogoda jest super na fotki. Lubię ten klimat Zawsze warto mieć jakieś mechaniczne body w zapasie A co do toreb w z MM... Mam ich w nadmiarze Jeśli chodzi o LowePro to pasjonuje mnie seria Stealth Reporter No ale jest jeszcze Domke...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pare razy (3? ) robilem 20D w deszczyku/mzawce. Z dusza na ramieniu, tylko kilkanascie ujec, potem suszenie w domu. I jednak stwierdzilem ze gdybym rozwalil przez to body to lepiej koszt drugiego body doplacic do aparatu z uszczelnieniami (+ odpowiednie szkla) niz narazac 20tke (a lubie jakos robic w deszczu...). Czyli - zbieram na 1D MkII N

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    to lepiej koszt drugiego body doplacic do aparatu z uszczelnieniami (+ odpowiednie szkla) niz narazac 20tke (a lubie jakos robic w deszczu...). Czyli - zbieram na 1D MkII N
    Ja też w tą stronę (1Dx, może ONE ) uderzam, ale z powodu 45 pól AF (do serva, i ostrzenia ze szkłami poniżej f/2).
    Tyle marzeń.

Teraz praktyka.
    W Kielcach jeden z reporterów klika 20D i naprzemian 17-40 i 70-200. Czy pada deszczyk, czy ulewa, czy śnieżyca kliknie co ma kliknąć bez żadnego hamulca.
    Na moich oczach 20D było narażone na dosyć obfite opady śniegu. Skończył, schował do torby i po temacie. Także troszeczkę wiary panowie.
    the silence is deafening

Domyślnie

ja ostatnio wyciagnalem swoje 10d na deszczyk, robilem zdjecia dobrze ponad pol godziny z lampa, schowalem do torby i tyle uwazam, ze nie ma sensu przesadzac
    body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
    digart|wikaad

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

juz kiedys rozmawialismy o pogodzie itp.. a jak ktos sie boi kurzu albo kropli deszczu, to niech trzyma aparat w reklamowce i go wogle nie wyciaga..

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeszcze jest takie wyjscie: http://www.aquaman.co.uk/

Do 3 metrów pod wodą gwarantowana szczelność - sprawdzałem na sobie :-)

Minus - to trochę kosztuje. Kiedyś takie na SLRy były w Pstryku. Teraz nie wiem.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Jeszcze jest takie wyjscie: http://www.aquaman.co.uk/

Do 3 metrów pod wodą gwarantowana szczelność - sprawdzałem na sobie :-)

Minus - to trochę kosztuje. Kiedyś takie na SLRy były w Pstryku. Teraz nie wiem.

Janusz
    Przyznam że miałbym pewne obawy przed włożeniem mojego aparatu do takiej "torby" i zejściem pod wodę na kilka metrów.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

ant_z
    Guest

Domyślnie

nie bójcie się deszczyku panowie. Stale cykam w takich warunkach i nic. Moja 20 przeżyła nawet zalanie browarkiem. Żółty płyn ulał się na przyciski na górnym panelu sterowania i dostał do środka. Aparat był włączoony, ale nawet nie kwiknął, działa bez kłopotów. Co prawda mówiąc o zalaniu browarkiem nie mam na myśli całego kufla, ale ze dwa solidne łyki na body poszło.
    Co do deszczu, mimo tego, że 20D w kwesti uszczelnień nie może się równać z 1D, ja bym się nie obawiał o body. Umiarkowany deszczyk mu nie zaszkodzi.

marek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów