Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
Od jakiej "dziury" Wasza stałka Canon 50/1.4 jest ostra ?
Czy jest jakaś inna alternatywa w stosunku do tego obiektywu ?
moja jest ostra od f/1.4 - pod warunkiem, że AF trafi

a trafia tak sobie, raz na kilka razy
i w zależności od odległości.
dopiero od jakiegoś f/5.6 - f/8 (np. w studio) mogę się nie przejmować AF, bo ostrość jest raczej zawsze w GO.

więc teraz sam musisz wybrać, która odpowiedź jest prawidłowa

wcześniej miałem dość długo wersję f/1.8 i z ostrością (trafianiem AF) było ciut lepiej. generalnie mam wrażenie, że do serii xxxD lepiej pasuje wersja f/1.8, do serii xxD (i to najlepiej z mikroadjustacją) wersja f/1.4, a do xD, cóż - pozostaje f/1.2

natomiast jedna rzecz - w stosunku do innych moich stałek (28/1.8, 85/1.8.) - pomimo problemów z AF i tak najczęściej używam 50/1.4 -to szkło po prostu ma tzw. "wow!-effect" i to jest prawda. najczęściej używana przysłona: f/1.6 (podoba mi się ta liczba ). 28/1.8 to taki zwykły rzemieślnik, a 85/1.8 jest już ciut za wąski na cropie.

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
Na bokeh ma wpływ ilość listków przysłony, 1,8 ma 5 a 1,4 ma 8. Im więcej tym otwór przysłony bardziej okrągły.
tak, ale jak robisz na pełnej dziurze albo prawie pełnej dziurze to to zupełnie nie ma znaczenia

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
Nie każdemu się chce wchodzić w bliższy kontakt z serwisem.
ja akurat z powodu C50/1.4 musiałem wejść w bliższy kontakt z serwisem - i pomimo wymiany pierścienia i układu AF i dodatkowych kalibracji, nadal jest tak sobie.