zaitsev rozumiem że jest to sprawdzony i pewny serwis ?
zaitsev rozumiem że jest to sprawdzony i pewny serwis ?
Nie prawda.
Reklamując w sklepie ma się sporo przywilejów zagwarantowanych ustawowo.
Możesz domagać się naprawy lub wymiany na inny egzemplarz.
Gdy to nie pomoże możesz chcieć zwrotu pieniędzy.
Powinni także pokryć koszty przesyłki.
Wystarczy poszukać w necie o niezgodności towaru z umową.
W przypadku używania gwarancji zdajemy się na dobrą wolę producenta.
W umowach gwarancyjnych jest na ogół sporo kruczków i zapisów bardzo niekorzystnych dla klienta.
Często wymiana na inny egzemplarz jest obiecywana dopiero po wielu bezskutecznych naprawach.
Jeszcze nie widziałem gwarancji gdzie by pisali o zwrocie pieniędzy gdy nie potrafią naprawić towaru.
Szczególnie moim zdaniem warto używać niezgodności towaru z umową gdy serwis gwarancyjny ma bardzo kiepską opinię.
Np. Nikon, sam to przerobiłem z nimi.
Opisujesz już sytuację, gdy trzeba walczyć o naprawę. A moja wypowiedź dotyczy sytuacji, gdy jest ewidentna wada produktu i sprzęt można wysłać samemu bezpośrednio do serwisu.
Jeszcze nie słyszałem o sklepie, który zwrócił pieniądze tak o, za wadliwy sprzęt foto.
Zresztą wymiana sprzętu na inny egzemplarz to też tylko i wyłącznie dobra wola sklepu i masz do niej prawo bodajże po trzech nieudanych próbach naprawy.
Czyli tak czy siak, trzeba na to sporo czasu poświęcić. Im większy sklep, tym mniej się z Tobą liczą i tym dłużej sobie poczekasz.
Zwrotu pieniędzy można żądać tylko pod pewnymi warunkami.
Na naprawę gwarancyjną oddawałam sprzęt do serwisu przez sklep.
Wygodniej, nie trzeba się bać, że zabraknie jakiejś pieczątki w gwarancji, pakować sprzętu, zastanawiać się kto pokryje koszty wysyłki itp itd.
Na naprawę niegwarancyjną wysyłałam sprzęt bezpośrednio do serwisu.
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
A propos zwrotu pieniędzy.
Konsument może żądać obniżenia ceny albo odstąpienia od umowy (zwrotu pieniędzy), dopiero gdy nastąpiła jedna z sytuacji:
- naprawa lub wymiana jest niemożliwa lub wymaga nadmiernych kosztów,
- sprzedawca nie zdoła wymienić lub naprawić produktu w odpowiednim czasie (przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia),
- naprawa albo wymiana naraża kupującego na znaczne niedogodności.
Najlepiej udaj się do placówki w której dokonałes zakupu, zgłoś oficjalnie reklamację i niech oni dalej zajmą się sprawą - tak będzie najprościej. Po co ponosić koszty związane z wysyłką do serwisu itp ...![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Dokładnie zrobiłem tak jak piszesz aparat oddany do reklamacji w sklepie.