Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
Mówiąc o sztuce najpierw trzeba wyjść od zasadniczego pytania: "Czy fotografia jest sztuką ?" Obejrzałem sobie ostatnio znaną i cenioną produkcję na temat historii fotografii. W pierwszych dekadach jej istnienia mówienie że to sztuka było czystą herezją. Sztuką było malarstwo, rzeźba, ale napewno nie fotografia. W połowie XX wieku zaczęto fotografie postrzegać trochę inaczej niż tylko proste odwzorowanie rzeczywistości na kliszy. Niestety muszę Was zmartwić. Dyskusje na ten temat trwają do dziś i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Pewnie dlatego, że trudno określić co i kiedy staje się sztuką tak naprawdę. Świetnym przykładem niech będzie znana reklama telewizyjna. Dla jednego wieszak i ubrania są sztuka, a dla drugiego to tylko miejsce w którym mógł zawiesić swoje palto
Taa - odwieczne pytanie... Według mnie jest sztuką - tak jak malarstwo, muzyka (dobra oczywiście) itp... Każdy postrzega świat na swój własny sposób stojąc "za aparatem" - czy to reportaż, sport, reklama każdy ma swój styl... Użytkownik aparatu (fotograf) decyduje kiedy ma zrobić zdjęcie , według mnie musi czuć że to jest ta chwila (moment). Aparat jest tylko narzędziem, które umożliwia uchwycenie tej chwili... Twierdzę że nie koniecznie musi być to "powiedzmy Eos 5D Mark II z super wypasionym obiektywem i Full HD" - wiem ułatwia to robienie zdjęć, ale... Nie oszukujmy się to nie aparat robi zdjęcia - on je tylko utrwala na negatywie/karcie/slajdzie....
Pozdrawiam - Tomek (ScHiZaRt)