Witajcie,
Kupiłem ostatnio pierścienie pośrednie do makro firmy Delta (econo) do swojego Canona 40D no i mam problem, o którym Google nie słyszał a może ktoś tutaj miał podobny przypadek
Po podpięciu pierścieni do body oraz obiektywu Canon 50/1.4 - aparat nie pokazuje wartości przesłony (00) :-( Ale o dziwo... czasami jakby coś zaskoczy i widzi - udało nawet zrobić mi się kilka zdjęć. Niestety przypadek jest tak losowy, że nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania. Sprawdzałem wszystkie "styki" czy gdzieś nie jest za luźno itp...
Dodam, że moja 40stka sprawowała się do tej pory bez błędnie i nigdy z żadnym obiektywem nie miałem podobnych problemów. Więcej - sprawdziłem te pierścienie u kolegi na 5d i te działają znakomicie - co tym bardziej mnie już zbiło z tropu. Na aukcji, na której je kupiłem sprzedawca zarzekał się, że będą działać dobrze na 40D i na wielu innych modelach...
Czy może coś ze mną jest nie tak i nie doczytałem, gdzieś, że jakimś cudem te pierścienie nie pasują do CROPa ? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki, a może ktoś zna przyczynę takiego zachowania :/
Podam jeszcze link do podobnej aukcji z identycznymi pierścieniami: http://allegro.pl/item1184096223_pie...0d_40d_5d.html
![]()