Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z 580ex

Domyślnie Problem z 580ex

Witam.
    Jakoś zawsze uczestniczyłem biernie na forum cb, lecz ostatnie wydarzenie zmusiło mnie do utworzenia konta.
    Mam problem ze swoją 580ex. Lampę posiadam już od 3 lat, lecz na ostatnim reportażu odmówiła posłuszeństwa. Problem objawia się bardzo słabym (wręcz niewidocznym) błyskaniem. 1 na 10 błysków lampa wypali prawidłową mocą, reszta to lekkie pstrykania.
    Najlepiej zaprezentuje to filmik:
    http://www.youtube.com/watch?v=biaNsViv6hc

Początkowo myślałem, że wina baterii. Zmiana aku nie pomogła. Wina styków też nie jest, bo jak widać na w/w załączonym filmie, wyzwalanie "z łapy" powoduje taki sam efekt. Kondensatory też (w/g mnie) ładują się poprawnie.
    Zaniosłem lampę do znajomego, który przekazał lampę ludziom co się na tym znają. Stwierdzili, że palnik się upalił (nadpalił?) i naprawa będzie ok 300zł. Lecz co później się okazało nie można dostać palnika do 580ex...
    Póki co nie stać mnie na zakup 580ex II, bo w planach są inne rzeczy do kupna.

Dość opowiadania - czas na pytania.
    - co faktycznie mogło się popsuć w lampie?
    - gdzie ewentualnie mogę wysłać lampę, żeby odzyskała swój dawny wigor?
    - czy jeśli to faktycznie wina palnika, to nie będzie pasować od mkII?

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam to samo w 580EX II. Identyczne objawy. Błyska prawie niewidocznie a raz na kilka wyzwoleń poprawnie. Z wężyka synchro nie odpala się w ogóle.

Co ciekawe o uszkodzenie lampy podejrzewam body 5D bo w ciagu wieczora w ogóle błyskać przestała moja druga 580tka II a kolegi 580tka wydała dziwne dzwięki, zaśmierdziała i nie uruchamia sie w ogóle...

Boję się założyć cokolwiek teraz na sanki body...
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Coś już napisał Awatar oli85
    Miasto
    Poręba

Domyślnie

No to panowie trochę mnie przestraszyliście :/ jak mi padnie na reportażu to kicha... Chyba trzeba zakupić jakąś zastępczą lampę np 430 EX

Domyślnie

oli85: no mi właśnie w takich okolicznościach umarła. Przez te 3 lata trochę się wysłużyła, ale szkoda.

Wie ktoś w końcu czy palnik od mk2 będzie pasować do starszej 580?
    40D + BG-E2N | 50/1.8 | 90/2.8 | 70-200/2.8 USM L IS | 580EX

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jest 99% szans ze jest taki sam. Jesli masz dostep do takiego - to wymieniaj. Stac sie nic nie stanie. Jeszcze sa mozliwosci takie ze pasuje palnik od sb900

Domyślnie

piotr.mark w jaki sposób zostało stwierdzone uszkodzenie palnika ? I w jaki sposób stwierdziłeś poprawne ładowanie się kondensatora ?

Domyślnie

Tezet-gdynia, dzięki. Jak coś to postaram się ją zreanimować w taki sposób.
    misiek00, dokładnie nie badałem kondensatorów, ale na chłopski rozum biorąc:
    gdy włączam lampę kondensatory się ładują i później co jakiś czas sobie pikają. Jak strzelam to nie słychać ich ładowania póki palnik nie wypali prawidłową mocą. Mogę się mylić, ale taka teza wydaje mi się dość oczywista.
    Wadę palnika (jak napisałem w pierwszym poście) stwierdzili ludzie co naprawiają tego typu sprzęt. Mieli ją naprawić, lecz nie mogli znaleźć palnika do 580EX (więc pytam czy od mk2 będzie dobry).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki za przeniesienie tematu do "Pierwszej Pomocy".
    Ostatnio edytowane przez piotr.mark ; 20-09-2010 o 13:42 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr.mark Zobacz posta
    dokładnie nie badałem kondensatorów, ale na chłopski rozum biorąc:
    gdy włączam lampę kondensatory się ładują i później co jakiś czas sobie pikają. Jak strzelam to nie słychać ich ładowania póki palnik nie wypali prawidłową mocą.
    Jak pikaja co jakis czas? Wlaczasz lampe, kladziesz a kondensator od czasu do czasu popiskuje ? Czy poprostu slychac piiiiiiiiiiiisk i cisza ? Jesli sam pika - bo to jeden kondensator - co jakis czas, bez wyzwalania - to znaczy ze gdzies moze byc uszkodzony i probuje sie doladowac do full.

Cytat Zamieszczone przez piotr.mark Zobacz posta
    Wadę palnika (jak napisałem w pierwszym poście) stwierdzili ludzie co naprawiają tego typu sprzęt. Mieli ją naprawić, lecz nie mogli znaleźć palnika do 580EX (więc pytam czy od mk2 będzie dobry).
    Stwierdzili to bez rozbierania lampy ? Palnik musi pasowac jesli ma takie same wymiary. Nie sadze ze canon zastosowal zupelnie inny (slabszy) palnik w mocniejszej lampie. Tak samo nie sadze ze od podstaw zbudowali uklad wyzwalania i zmienili napiecie wyzwalania - wymuszajac budowe nowego palnika wyzwalanego innym napieciem To jest zbyt duza masowka by co model zmieniac calkowicie wszystko. Fakt - w necie znalazlem ze glowica 580ex i 580exII maja inne numery katalogowe - ale dotyczylo to calego palnika z odblysnikiem, ukladem zoom itp. Takze nawet jak zastosujesz palnik teoretycznie mocniejszy (bardziej wytrzymaly, bo lampa mocniejsza) to nic sie nie stanie i po prostu dluzej bedzie zyl, pracujac z zapasem

Domyślnie

Jak pikaja co jakis czas? Wlaczasz lampe, kladziesz a kondensator od czasu do czasu popiskuje ? Czy poprostu slychac piiiiiiiiiiiisk i cisza ? Jesli sam pika - bo to jeden kondensator - co jakis czas, bez wyzwalania - to znaczy ze gdzies moze byc uszkodzony i probuje sie doladowac do full.
    Na początku jest pisk i cisza. Później systematycznie ciche pikania - raz na 4sek. Aby pikanie usłyszeć usłyszeć trzeba przyłożyć lampę do ucha. Ale to od zawsze tak miałem w 580ex. Wątpię żeby to była wina kondensatora, bo tak jak mówię, dopiero po pełnym wypaleniu jest głośny pisk.

Stwierdzili to bez rozbierania lampy?
    Skoro mieli za to wziąźć za to ponad 300zł, to chyba ją rozbierali i coś tam sprawdzili.

Chyba nie pozostaje nic innego jak wysłać na Żytnią i czekać na diagnozę.

Uprawnienia umieszczania postów