Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Zamaina kita

Domyślnie Zamaina kita

Witam wszystkich.
    Chciałbym wymienić kitowy obiektyw 18-55 na coś lepszego. Myślałem nad Tamronem 17-50 albo Tamronem 28-75. Interesują mnie one ponieważ mają stałe światło i są dosyć przystępne cenowo.
    Miło będzie usłyszeć jakieś ciekawe opinie i porady.
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tamronem 28-75 to legendarne szkło z którego (jak jest dobry egzemplarz) wychodzą świetne zdjęcia. Imho ma 2 wady brakuje mu szerokiego kąta i jest strasznie wolny.

Domyślnie

Osobiście zależy mi na szybkim i celnym af bo aparatu używam często do fotografii sportowej. W kicie zaczęło mi brakować zakresu ogniskowych dlatego w głowie zrodził się pomysł sprzedania go i kupna czegoś lepszego.
    Dzieki za zainteresowanie Qbexus

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sport? To może jakieś tele f/2.8? Albo dłuższe stałki?

Z zakresu kita, w Twoich wymaganiach to Canon 17-55IS.

Coś już napisał Awatar SeaMan
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

17-50 jest tu bardzo chwalony na forum, ja też stoję przed podobnym dylematem skłaniam się bardziej ku 28-75 ale to już kwestia preferowanych ogniskowych. Poza tym było już o tych szkłach TYLE na forum że wystarczy ze poszukasz i znajdziesz sporo w tym temacie
    450D+grip l C EF-S 18-55/3.5-5.6IS l C EF 55-200 mm f/4.5-5.6 II USM l C EF 50mm f/1.8 II l C 380 EX

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Najważniejsza sprawa to jaki masz budżet na ten cel. Od tego chyba trzeba zacząć. Kolega proponuje 17-55IS tylko jego cena oscyluje bardziej przy 17-50 i 28-75 razem wziętych.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbexus Zobacz posta
    Tamronem 28-75 to legendarne szkło z którego (jak jest dobry egzemplarz) wychodzą świetne zdjęcia. Imho ma 2 wady brakuje mu szerokiego kąta i jest strasznie wolny.
    Do do wolnego AF to bym polemizował - rewelacji nie ma w porównaniu z USM eLek, ale porównanie do kita juz tak źle nie wyglada. Problem z Tamronem to znalezienie ostrego egzemplasza, ale od czego jest Cichy, jak nie od sortowania dla połowy CB Tamronów ;-))))))
    17-50 wydawał mi się troche gorszy optycznie, ale za tą cenę to okazja (pod warunkiem, że ostry). najwazniejszy przy wyborze będzie zakres ogniskowych.
    Jesli światło 2,8 nie jest priorytetem, a brakuje szybkosci AF, polecam Canona 17-40/4L - Tamronom optycznie niewiele ustepuje, ale to szkło pancerne z bardzo szybkim AF (przy nim problemem w szybkich fotkach staje się układ AF body). Przy pewnym szczęściu mozna go mieć za 1400-1500.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Miasto

Domyślnie

Przy obecnych cenach to chyba duże szczęście trzeba mieć żeby kupić za 1400 zł

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Przy obecnych cenach to chyba duże szczęście trzeba mieć żeby kupić za 1400 zł
    Kupiłem całkiem niedawno na CB dokładnie za 1400, dwa razy uciekły mi w ciągu ostatnich 3 miesięcy licytacje w zakresie ceny końcowej 1400-1500.
    teraz dolar spada, więc ceny używek też troche spadną - tak w ogóle przez te zmiany kursów strasznie wzrosły ceny uzywek ;-)))
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Miasto

Domyślnie

Czy to nie był przypadkiem ten z ziarenkiem piasku

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów