Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Nowy użytkownik i mały dylemat

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Sam aparat jest w porządku, problemem jest dopiero obiektyw. Długie tele do 1500 to jest dopiero problem który pogłębia to, że od zdjęć będzie wymagać się lepszej niż średnia jakość. Obiektyw C 70-300 IS USM może być niewystarczający do tego typu zdjęć. Może lepiej dozbierać do Canon 70-200 f/4 który można wyszarpać poniżej 2000. Przyszłościowo extender i powinno być dobrze.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Sam aparat jest w porządku, problemem jest dopiero obiektyw. Długie tele do 1500 to jest dopiero problem który pogłębia to, że od zdjęć będzie wymagać się lepszej niż średnia jakość. Obiektyw C 70-300 IS USM może być niewystarczający do tego typu zdjęć. Może lepiej dozbierać do Canon 70-200 f/4 który można wyszarpać poniżej 2000. Przyszłościowo extender i powinno być dobrze.
    Ja bym nie demonizował różnic w kwestii obrazka.
    Na 8 megowej matrycy 30D różnica pomiędzy tymi zoomami będzie mało dostrzegalna. Co z tego, że 300mm jest mydlane, jak w 70-200 w ogóle jej nie ma? Dołożenie extendera nie da ani lepszej ani jakości, ani światła, a wtedy koszt zestawu obiektyw+extender będzie spokojnie wyższy niż 2000zł.

Problemem ważniejszym w przypadku 70-300IS może być jedynie mało precyzyjny AF. Zresztą to samo dotyczy sigm.
    C-F-K - forever

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Jakościowo mnie to nie przeraża. Używałem jakiś czas sigme 70-300 bez apo, z RAW'u można dużo wyciągnąć i trzeba było ją mocno domykać przysłoną co w efekcie końcowym wcale nie wyglądało najgorzej. Na razie póki co myśle że ten EF 70-300 by wystarczył a 70-200 byłby nie co za krótki chyba że faktycznie znajdzie się dobrą miejscówke na zasiatke.

Kylogram
    Guest

Domyślnie

Witajcie!

Z góry przepraszam za chyba najczęściej zadawane pytanie przez nowych userów. Klasycznie, co kupić, na co się zdecydować.

Zainteresowały mnie megazoomy SX 1, 10, 20. Zależy mi na ostrych zdjęciach nocnych, wnętrzach niedoświetlonych kościołów, sprawnych krajobrazach, normalnie oddanych budynkach (bez beczki), makro. Ma to być sprawny, porządny kompakt na AA, bo zaplecze po zasłużonym A610 mam spore. Kierowałem się przy wyborze następującymi parametrami: obracany wyświetlacz, jasny obiektyw, opt. stabilizator, wygodny uchwyt, stopka, czytnik kart SD. Matryca starczyłaby mi nawet 7mpix...

Upieram się na Canona, bo chwile z A610 wspominam rewelacyjnie. Jednak sprzedawcy podsuwali mi pod nos LUmixa DMC FZ100 i FZ38 i Sony`ego HX1. Do tego jeszcze G11, tylko zoom mnie nie przekonuje no i cena 2k przy zapowiedzi kolejnych wersji...

Proszę pomóżcie mi dokonać słusznego wyboru, bym był zadowolony, pstryknął coś na klasycznych imieninach, wakacjach ale i spokojnie na statywie pobawił się z kadrowaniem architektury, miejskiego trafiku... Lub dał żonie do ręki i auto nadawało się do wywołania, gdy zachce się zachód słońca zrobić, czy portret na tle śniegu pod słońce (tu myślałem o A1100 lub A2000, ale nie wszystko naraz).

Z czasem myślę o zakupie filtrów UV i polara, oraz konwertera.

Z góry dziękuję za pomoc, bo ceny się różnią o 700zł, a to już małpka dla Niej, albo akcesoria dla mnie... SX20 lideruje, słusznie?

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Jakościowo mnie to nie przeraża. Używałem jakiś czas sigme 70-300 bez apo, z RAW'u można dużo wyciągnąć i trzeba było ją mocno domykać przysłoną co w efekcie końcowym wcale nie wyglądało najgorzej. Na razie póki co myśle że ten EF 70-300 by wystarczył a 70-200 byłby nie co za krótki chyba że faktycznie znajdzie się dobrą miejscówke na zasiatke.
    Ska 70-200 da Ci faktycznie po przeliczeniu 320mm na długim końcu, myślę, że spokojnie można tym powalczyć.
    Między 70-300 a 70-200 w twoim przypadku kierowałbym się jakością optyczną, a nie ogniskową.

Coś już napisał Awatar SeaMan
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

zawsze można kupić C 55-250 jest tani i przyzwoity
    450D+grip l C EF-S 18-55/3.5-5.6IS l C EF 55-200 mm f/4.5-5.6 II USM l C EF 50mm f/1.8 II l C 380 EX

Miasto
    Lubin

Domyślnie

No i stało się, nabyłem 30D w bardzo dobrym stanie. Na razie mam pożyczony kit 18-55 IS od znajomego na próbe. Na 18 mm wykazuje mały BF ale z tego co zdążyłem wyczytać to jest to dosyć częsty przypadek i nie koniecznie jest to wina aparatu. A jeśli już tutaj jestem to może pokusze się o małe porównanie. 6 Lat z nikonem jednak dało się we znaki i ciężko się przestawić na inną guzikologie. D70s i 30D wielkościową są podobne a także jakością wykonania prezentują się bardzo dobrze. D70s wydaje się mieć bardziej zaawansowane menu, jest dużo więcej opcji a cała obsługa jest bardziej ''logiczna''- ale pewnie to tylko kwestia przyzwyczajenia. Jakością zdjęc na nominalnych czułościach nie ma większych różnic (po za kitami gdzie jednak nikkor jest dużo ostrzejszy na f5.6). Af sporo lepszy niż w D70s. No nic jak narazie to tyle. Mam nadzieje że będzie mi się dobrze pracowało przez kolejne kilka lat . A co do szkła to postawiłem na 70-200 może być nawet używka. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    D70s wydaje się mieć bardziej zaawansowane menu, jest dużo więcej opcji a cała obsługa jest bardziej ''logiczna''- ale pewnie to tylko kwestia przyzwyczajenia.
    No popatrz, a ja wybrałam Canona, bo Nikon kolegi (bodajże d90) był pokręcony w obsłudze ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Miasto
    Lubin

Domyślnie

No właśnie, dla tego to pewnie kwestia przyzwyczajenia

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów