Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Nowy użytkownik i mały dylemat

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie Nowy użytkownik i mały dylemat

Witam serdecznie, właśnie jestem w trakcie zmian w moim asortymencie. Wcześniej użytkowałem D70s z paroma szkłami i postanowiłem sprzedać wszystko i zakupić coś z C. Sprzęt używany wchodzi w grę i to co mi przypadło do gustu to model 30D, a może inna propozycja? cena do ok 1400 zł. To co chcię osiągnąć to zestaw body + długie tele na zasiadki.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Sam mam 30d i sobie chwale. Można kupić dobrą niezajechaną sztukę w granicach 1400 zł.
    Tele sam chcę kupić i polecam 70-200 2.8

Początki nałogu

Domyślnie

Ile kasy masz na wszystko i co to dla ciebie znaczy "długie tele" - domyślam się że chodzi prędzej o 300-400mm?
    Co do body to może być 20D lub 30D (oprócz wyświetlacza brak wiekszych różnic) - liczy sie bardzier stan techniczny i przebieg.
    Z długich tele polecam 400/5,6l - miałem i było nieco ciemne, ale jakość obrazu i szybkość AF była wybitna. Z tańszych propozycji na pewno Canon 70-300/4-5,6 IS USM, z najtańszych Canon 100-300/4,5-5,6 USM.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Miasto
    Lubin

Domyślnie

1400 zł chcę przeznaczyć na sam aparat. Później mniej więcej tyle samo na szkło. Wygląda na to że 30D to najbardziej rozsądna propozycja.

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Jak na szkło ma też iść ~1400 PLN to zostaje Ci poszukać używki 70-300 IS USM.

Coś już napisał

Domyślnie

Posiadam 20d i sobię chwale. Mimo wieku aparatu,nie miałem nigdy z nim żadnych problemów.

Jak będziesz używał z długim tele , to raczej body z serii xxxd odpada.
    C20d + BG-E2 + T17-50 2.8 + C50 1.8 + S8 + Nissin Di622

Miasto
    Lubin

Domyślnie

Nie chodzi o problemy a powiedzmy między innymi o jakość zdjęć na wysokim ISO czy też pomiar światła albo DR

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

20D, 30D to nadal dobre aparaty i da się jak najbardziej robić nimi zdjęcia, ale

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Nie chodzi o problemy a powiedzmy między innymi o jakość zdjęć na wysokim ISO czy też pomiar światła albo DR
    Większe możliwości tkwią w 40D. Lepsze iso, 14-bitowy RAW, tylko wtedy kwotę trzeba podwoić.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Kup 20 lub 30d. Rób zdjęcia ucz się cały czas, zbieraj pieniądze. Sam po jakimś czasie zobaczysz czego Ci brakuje. Kiedyś były 10d 300d 350d i tez potrafiły generować obrazki na widok których każdy się zachwycał dziś czytając forum można dojść do wniosku że jak ktoś mógł takim czymś pracować.
    Gdzieś na forum było określenie że po wyjściu nowych modeli puszek stare przestały nagle działać a wszystko co z nich wychodzi jest do niczego.

Także podsumowując. Kupuj, łap chwile ulotne a na lepszy sprzęt przyjdzie czas ale wówczas będziesz miał więcej doświadczenia i potrafił określić co jest potrzebne oraz wykorzystać to co będą miały do zaoferowania nowe puszki i szkła

Miasto
    Lubin

Domyślnie

xxkomarxx To jak to wszystko wygląda to ja doskonale wiem, w końcu używałem lustro z zestawem 4 obiektywów przez mniej więcej 6 lat. Kwestia tego że canona kompletnie nie znam i dla tego chciałbym rady w kwestji techniczej bo jak to się mówi fotografia jest jak seks, jak nie ma uczucia to i technika nie pomaga :P

Mellan na 40D mnie po prostu nie stać a 30D wydaje mi się najoptymalniejszym wyborem, chyba że ktoś ma jakieś inne propozycje nie koniecznie z tej marki.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów