Jakiego używacie tryby pomiaru światła matrycowego czy uśrednionego (centralnie ważonego) i dlaczego?
Pozdrawiam
Jakiego używacie tryby pomiaru światła matrycowego czy uśrednionego (centralnie ważonego) i dlaczego?
Pozdrawiam
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
Wpisałem w wyszukiwarkę wyraz "pomiar" i dostałem kilkanaście wątków.
Było tego sporo.
http://www.canon-board.info/showthre...ghlight=pomiar
http://www.canon-board.info/showthre...ghlight=pomiar
skupionyZamieszczone przez akustyk
90% tak jak akustyk + 10% zewnętrzny światłomierz
Janusz
90% skupiony, 10% usredniony (ze wzgledy na brak matrycowego w trabancie w trybach manualnych)
Ponieważ jest rozrzut z nazewnictwem to uściślijmy: czy skupiony to chodzi Ci o ten punktowy?Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Ja mam np problem robiąc zdjecia z fleszem w domu. Niestety, narazie dysponuję jedynie lampą wbudowana i robiąc zdjecia czasem niektóre wychodzą za ciemne... bo jest np odblask od jasnej ściany czy obrusu na stole a wtedy najważniejsza cześć zdjecia jest ciemna. Ja ustawiam wtedy siłe błysku na +2/3 ale to lotera by trafić.... Jak Wy sobie z tym radzicie?
Pozdr
Ostatnio edytowane przez Lutek ; 15-11-2005 o 13:56
Lutek
tak, spot'a dla ubogichZamieszczone przez Lutek
![]()
Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 15-11-2005 o 18:58
Najczesciej matrycowy (gdy brak czasu), czesto centralnie wazony (w trudniejszych sytuacjach, kiedy nie ufam matrycowemu, a nie mam czasu na dokladniejsze pomiary), rownie czesto punktowy 1% (gdy mam czas; w szczegolnosci: pomiar rozpietosci przy duzych kontrastach; zdjecia pod swiatlo; fotografie malych przedmiotow).
fakt, że było... jakoś wstyd mi, że przeoczyłem ale u mnie to pytanie wynika z innego problemu... (opis 2 posty wyżej)Zamieszczone przez p13ka
Pozdr
Lutek
zeby nie bylo nieporozumienia w nazewnictwie![]()