Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Konfiguracja sensownego komputera - 4000/2000 ?

Domyślnie Konfiguracja sensownego komputera - 4000/2000 ?

Większość z nas obrabia zdjęcia na komputerze stacjonarnym, na forum do niedawna istniał wątek "Jaki komputer" ale pełno w nim było offtopów i przebrnięcie całego nie dawało (mi przynajmniej) odpowiedzi na pytanie, które zapewne staje przed wieloma z nas, chcącymi kupić sensowny zestaw do pracy ze zdjęciami - jaką na tę chwilę złożyć sensowną konfigurację? do czego warto dopłacić a do czego nie?

Może udało by się w tym wątku (przyklejonym?), by Ci, którzy mają wiedzę na ten temat doradzali konfigurację sensownego PCta na dany moment publikacji posta. Założenie to możliwie wydajny komputer stacjonarny do obróbki zdjęć, szczególnie z naciskiem na Lightrooma/Photoshopa.

Żeby wątek miał długoterminowy sens proponuję rozważać dwie wersje (trzymając się ściśle kwot!): Wydajną - do 4000 zł i Ekonomiczną - do 2000 zł i ograniczyć do minimum dywagacje, polemiki i offtopy podając jedynie:

Wersja cenowa:
    Płyta:
    Procesor:
    Pamięć:
    Karta grafiki:
    Dysk:
    Obudowa:
    Zasilacz:
    Krótkie uzasadnienie:

Mam nadzieję że pomysł wątku chwyci, i Ci, którzy mają wiedzę na ten temat będą chcieli się nią podzielić.

Pozdrówki
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Przyjmujemy założenie, że monitor już jest na stanie?

Domyślnie

Oczywiście. Chodzi o samą jednostkę - żeby watek miał sens nie opisujmy żadnych urządzeń zewnętrznych ani peryferiów (chociaż oczywiście można je pośrednio uwzględniać np. proponując karty grafiki umożliwiające obsługę więcej niż jednego monitora czy płyty wspomagające szybki transfer danych do urządzeń zewnętrznych - wszystko ma być zorientowane po prostu na pracę fotografa)
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll Zobacz posta
    Żeby wątek miał długoterminowy sens proponuję rozważać dwie wersje.(...)

Mam nadzieję że pomysł wątku chwyci, i Ci, którzy mają wiedzę na ten temat będą chcieli się nią podzielić.
    Wątek nie będzie miał długoterminowego sensu bo już jeden taki nie wypalił, głównie z powodu wiecznie flejmujących Makówkarzy: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20885

I tak samo jak w tamtym wątku - zapraszam na fora komputerowe z tego typu tematami.
    Tam (na szybko to np pclab.pl albo cdaction.pl ) jest wiele, już gotowych i w odpowiedni sposób usystematyzowanych wątków; tam też ludzie zdjęcia obrabiają a bardzo rzadko zdarza się (w sumie nie słyszałem o takim przypadku...) składać sprzęt tylko i wyłącznie pod obróbkę foto.

Uprawnienia umieszczania postów