No to mi uzmysłowiliście, żeby póki co nie "wygłupiać się" ze statywem i b. dobrze.. Statyw to jednak dodatkowy tobół zmniejszający zdecydowanie mobilność, szczególnie jeśli się sporo chodzi po zaroślach i dzikich kniejach nadwiślańskich; ). Wprawdzie do makro noszę, ale tam jest on po prostu często niezbędny..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z TC 1.4 z ręki, jak CI się to udawało, światło f/8, ogniskowa 560 mm, fociłeś tylko w pełnym Słońcu?
Rozumiem, że nie potrzebuję potwierdzenia, że taki zestaw (z TC 1.4 Canona) jest ostry od f/8.0; )..
Tak sobie narobiłem już apetytu, chęci, że definitywnie sprzedaję C 70-300 IS i zbieram na to super szkiełko.
Mając C 17-55, z czasem dozbieram sobie na 70-200 f/4 IS, oprócz posiadanej już Sigmy 150 Macro; ).
Zakres 200-300 bowiem do reporterki (i to jeszcze na cropie) nie będzie mi chyba potrzebny, a spottingu póki co nie zamierzam uprawiać; ), za to te 300 mm w Canonie (i to jeszcze na f/8.0 - bo wtedy dopiero jakość jest ok - w środku kadru..) to i tak za krótko na większość ptaków..
Jest do podyktowane gł. tym, że najb. lubię fotografować przyrodę - owady i ptaki, a do tego ciężko o lepsze szkiełka (w rozsądnym przedziale cenowym) niż ta Sigma oraz ten Canon; ), więc zbieram szklarnię po prostu wg aktualnych potrzeb i zainteresowań - acha, Sigmę 150 Macro polubiłem również za możliwość wycinania wąskich portretów na otwartym terenie
; ).
Dziwne, nigdzie na stronach sklepów nie mogę znaleźć wzmianki, że w zestawie jest taki futerał..W zestawie jest średnio sztywny, jasny pokrowiec (taki jak w 70-200/2. z paskiem i mocowanie statywowe.
A jest.. dobra znalazłem. Widocznie źle patrzyłem, bo w ofercie 2 sklepów jest, a jak jest to wszystkie sklepy legalnie sprowadzające ten obiektyw muszą to mieć, skoro futerał pochodzi z oficjalnej dystrybucji od producenta..
A odnośnie plecaka może obiektyw wejdzie w dolną lub górną komorę jeszcze Fastpacka 200, bo patrzę, że Fastpack ma dokładnie 28 cm po długości w środku..