Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Głowica na ptaki do C 400/5.6L

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Dostajesz ekstra jakość
    W zestawie jest średnio sztywny, jasny pokrowiec (taki jak w 70-200/2.8) z paskiem i mocowanie statywowe.
    Ja też przez 2 lata używałem tego szkła, głównie z tc 1.4 i tylko kilka razy podpiąłem go do mizernego statywu ze zwykłą głowicą kulową, to wystarczało - obiektyw nie jest ciężki.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Coś już napisał

Domyślnie -

No to mi uzmysłowiliście, żeby póki co nie "wygłupiać się" ze statywem i b. dobrze.. Statyw to jednak dodatkowy tobół zmniejszający zdecydowanie mobilność, szczególnie jeśli się sporo chodzi po zaroślach i dzikich kniejach nadwiślańskich ; ). Wprawdzie do makro noszę, ale tam jest on po prostu często niezbędny..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Z TC 1.4 z ręki, jak CI się to udawało, światło f/8, ogniskowa 560 mm, fociłeś tylko w pełnym Słońcu?
    Rozumiem, że nie potrzebuję potwierdzenia, że taki zestaw (z TC 1.4 Canona) jest ostry od f/8.0 ; )..
    Tak sobie narobiłem już apetytu, chęci, że definitywnie sprzedaję C 70-300 IS i zbieram na to super szkiełko .

Mając C 17-55, z czasem dozbieram sobie na 70-200 f/4 IS, oprócz posiadanej już Sigmy 150 Macro ; ).

Zakres 200-300 bowiem do reporterki (i to jeszcze na cropie) nie będzie mi chyba potrzebny, a spottingu póki co nie zamierzam uprawiać ; ), za to te 300 mm w Canonie (i to jeszcze na f/8.0 - bo wtedy dopiero jakość jest ok - w środku kadru..) to i tak za krótko na większość ptaków..
    Jest do podyktowane gł. tym, że najb. lubię fotografować przyrodę - owady i ptaki, a do tego ciężko o lepsze szkiełka (w rozsądnym przedziale cenowym) niż ta Sigma oraz ten Canon ; ), więc zbieram szklarnię po prostu wg aktualnych potrzeb i zainteresowań - acha, Sigmę 150 Macro polubiłem również za możliwość wycinania wąskich portretów na otwartym terenie ; ).
    W zestawie jest średnio sztywny, jasny pokrowiec (taki jak w 70-200/2. z paskiem i mocowanie statywowe.
    Dziwne, nigdzie na stronach sklepów nie mogę znaleźć wzmianki, że w zestawie jest taki futerał..
    A jest.. dobra znalazłem . Widocznie źle patrzyłem, bo w ofercie 2 sklepów jest, a jak jest to wszystkie sklepy legalnie sprowadzające ten obiektyw muszą to mieć, skoro futerał pochodzi z oficjalnej dystrybucji od producenta..
    A odnośnie plecaka może obiektyw wejdzie w dolną lub górną komorę jeszcze Fastpacka 200, bo patrzę, że Fastpack ma dokładnie 28 cm po długości w środku..
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 20-08-2010 o 11:21 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

z tym robieniem z reki to... osobiscie, 300/4 non-IS uzywam prawie wylacznie na statywie (z wyjatkiem samolotow), bo z lapy ciezko pogonic. a to bylo nie bylo ponad dzialke swiatla mniej wymaga.

ewentualnie co do futeralu, bo moze komus sie info przyda - 300/4 wlazi na styk do LowePro Lens Case 4, wiec 400/5.6 na pewno nie wejdzie (3cm dluzsze i tego naprawde sie nie wcisnie)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja przez prawie 2 lata nigdy nie uzywalem tego futeralu. Jak mialem plecak to lecialo do plecaka, a jak nie, to w szklo jest na tyle male, ze wkladalem sobie je w duza kieszen boczna kurtki (czesto poza 400L mialem ze soba fish eye i wtedy jedno lecialo do kieszeni)

Cytat Zamieszczone przez Introverder Zobacz posta
    Z TC 1.4 z ręki, jak CI się to udawało, światło f/8, ogniskowa 560 mm, fociłeś tylko w pełnym Słońcu?
    Rozumiem, że nie potrzebuję potwierdzenia, że taki zestaw (z TC 1.4 Canona) jest ostry od f/8.0 ; ).
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=52399

Zobacz jak to szklo radzi sobie z Extenderem 2x Chyba juz nie trzeba mowic jak radzi sobie z 1.4x

Coś już napisał

Domyślnie -

Wiem, że odgrzebuję stary topic, ale zbliża się u mnie powoli - acz zdecydowanie :-D - czas zakupu tego szkiełka i mam w związku z tym question:

1) Do mniejszych ptaków jak rozumiem potrzebne będą pierścienie pośrednie, by "pokryły" mi kadr. Zamierzam od razu/ z czasem dokupić extension tubes. Ile światła stracę używając odpowiednio ET 12, 20 oraz 36 mm Kenko?

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Z tego co wiem, ludzie cykający ptaki w rozmiarach wróbli nie używają żadnych pierścieni i mają ptaki na całą klatkę.

Domyślnie

Bardzo rzadko udaje się podejść ptaka bliżej niż 3,5m więc zakup pierścienia do tego obiektywu według mnie jest zbędny, dochodzi jeszcze problem szybkiego założenia bądź ściągnięcia pierścieni-"na ptakach"wszystko dzieje się bardzo szybko i wątpię czy okaz który podejdzie do nas bliżej niż 3,5 m dłużej tam posiedzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Takie tam gadanie... Oczywiście, że jak masz np. gałąź dla zimorodka ustawioną 2,5 metra od czatowni, to przychodzisz od razu z założonym pierścieniem pośrednim.

Domyślnie

No tak jak chcemy robić portrety do pasa zimorodkowi to ustawiamy gałąź na 2,5m

Coś już napisał

Domyślnie -

Zresztą rozumiem, że z ET tracimy AF w przypadku obiektywu o świetle f/5.6 i serii dwucyfrowej EOS Canona.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów