Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Głowica na ptaki do C 400/5.6L

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Głowica na ptaki do C 400/5.6L

Dzień dobry,

zamierzam w niedalekiej przyszłości kupić obiektyw na ptaki - prawdopodobnie C 400/5.6L, ale zakup ten będzie najprawdopodobniej zw. z kupnem odpowiedniej głowicy (ze względu na brak IS i umiarkowaną jasność tego szkiełka..).

Czytałem, że najlepsze zdecydowanie do ptaków są głowice typu gimbal head. Ale ta oryginalna od Wimberley'a to koszt ok. 4 tys. zł. W związku z tym znalazłem informację, że firma Jobu Design również wytwarza gimbal heady, tyle, że ponad 2 razy taaniej.. I podobno są one niewiele tylko gorsze od oryginału/pierwowzoru. Rozumiem, że taka głowica by w zupełności mi wystarczyła do zestawu, jakiego będę używać (?)

W związku z tym zastanawiam się jaka głowica tej firmy ew. byłaby mi potrzebna/jaką mi polecacie i czy ten model jest akurat czy "zbyt silny" lub "zbyt słaby" :

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...ack-Widow.html - za 1.500 zł

+ koszt 275 za płytkę (rozumiem, że do C 400/5.6L płytka Jobu SF-REG (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...bu-SF-REG.html) < - ta rozumiem byłaby mi potrzebna, a jak jakaś inna bardziej pasuje, to proszę o korektę..

P.S.Acha, w najbliższym czasie będę polegał TYLKO na tym jednym obiektywie do ptaków, bo nie stać mnie na konstrukcje w stylu C 600/4L czy C 500/4L i rozumiem, że do szkła o wadze 1-1,5 kg gimbal Jobu Design wystarczy w zupełności..

P.S.2. Nogi 055XPROB w takim zestawie dadzą jeszcze radę, prawda?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jeśli w zupełności wystarczy mi (bo zależy mi też możliwie na mobilności takiego zestawu) mi np. Markins Q10, to też będę wdzięczny za informację, z tym, że podobno gimbal heady są najlepsze do fotografii ptasiej..
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 18-08-2010 o 23:48 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

moim zdaniem, nie myśl o głowicy przed zakupem szkła
    ten obiektyw jest naprawdę lekki i z ręki spokojnie można nim focić (wiem z autopsji)
    co najwyżej możesz kupić głowicę kulową z blokadą kuli
    nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy na Jobu
    to spory pieniądz a podobno głowica nadaję się tylko do lekkich obiektywów
    (ten się do nich zalicza)ale co zrobisz kiedy przyjdzie ci cięższy zestaw?!
    Glowica Jobu traci stabilność pod ciężkim zestawem i wtedy wchodzi w grę tylko
    Wimberley! To kapitalna głowica... duża, masywna, solidna i stabilna.... ale bardzo droga (miałem z nią do czynienia i robi naprawdę dobre wrażenie)!
    Nogi(Manfrotto) w zupełności wystarczą jakie masz
    Nie wiem jak długo focisz ptaki, ale zastanów się czy taka głowica jest Ci do czegoś potrzebna?! Sam często fotografuje ptaki i mało kiedy głowica jest potrzebna, szczególnie przy tak lekkim szkle.
    Zdjęcia z perspektywy gruntu/wody nie wymagają podparcia ze strony głowicy... wystarczy choćby plecak, lub druga ręka.
    Sytuacja się nieco zmienia przy fotografowaniu z czatowni gdzie zestaw stoi na statywie
    a lufa wystaje z okienka, ale jak już wspomniałem, do takiego szkła w zupełności wystarczy głowica kulowa z blokadą kuli.
    Mam nadzieję że nie wprowadziłem niepotrzebnego zamieszania
    Na dowód tego że nie kłamie wrzucam kilka moich zdjęć ((żadne z nich nie było robione ze statywu) niektóre robione przy pomocy 400L
    http://www.birdwatching.pl/galerie-a.../1515-hubertus
    Pozdrawiam
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Markins spokojnie wystarczy - 400/5.6 jest do gimbal heada za mały i za lekki więc trudno jest go wyważyć i potrzeba bardzo długiej płytki - używałem go najpierw z Markinsem a później Markinsem + sidekick Wimberleya - i tak jak napisałem w pierwszym zdaniu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

ja do 50d+Tc1,4+400L5,6 kupiem Benro B-2 z udzwigiem teoretycznym 20 kg i jestem bardzo zadowolony, są tam 2 pokręła d blokownia kuli (jendym wybierasz zakres docisku kuli a rdugim mozesz szybko docisnąc zablokować) trafiła mi się okazja ostatnio i kupiłem za 230 zł ale normalnie kosztuje cos ponad 500 zł. lekka, duzo wytrzyma. napewno głowica ramieniowa jest to inna bajka inne działanie ale sprobuj na kuli najwyzej odsprzedasz i kupisz ramię

Coś już napisał

Domyślnie -

Hubertus, dzięki wielkie.. Obejrzałem jeszcze sobie Twoją galerię - zdjęcie sarenek na drodze - BOSKIE, podobał mi się jeszcze bączek oraz ta kaczka (czernica to chyba była..) co sunęła po wodzie jak po lodzie na łyżwach .

Dzięki za danie nadziei że tym szkiełkiem z ręki jednak się da, bo focić to ja póki co zamierzam np. w okolicy domu, koło wału wiślanego nad Wisłą, a tam światła się zawsze trochę znajdzie, o ile nie wejdzie się gdzieś głęboko w zarośla, jest tam parę fajnych miejscówek, co najważniejsze rano prawie ZERO ludzi (tylko "jogerzy") i bociana zielonego lub czarnego, dzięciołka, raniuszka i sójeczki można spotkać, oczywiście sikorki, mazurki i parę innych gatunków ptaków, których nazw w tej chwili nie pamiętam ; )..

Druga miejscówka to działka i jezioro pożwirowe o świcie (niestety gł. przed sezonem, bo w sezonie to "letniacy" i rybacy skutecznie uniemożliwiają swobodną obserwację ptaków :/..).

Doświadczenia dotychczasowe mam z Canonem 70-300 IS i są one takie sobie:

- 300 mm to jednak sporo za krótko..,
    - AF do ptaków w locie jest zbyt wolny,
    - trzeba i tak przymykać do f/8.0 na 300 mm, co ogranicza il. światła,
    - wyważenie jego jest co najmniej kiepskie, bo mimo lekkości wysuwający się b. tubus sprawia, że całość jest b. słabo zbalansowana (co z tego, że jest lekki jak piórko) - już wolę coś solidniejszego, nie wysuwającego się i nawet bez stabilizacja (ala Sigma 150 Macro, której solidność po prostu czuje się w każdym momencie korzystania, idealnie pracujący pierścień MF, metalowa obudowa, solidne wykończenie).
    O głowicy pomyślę, tak jak mówisz Hubertusie, wtedy, kiedy będę miał ten obiektyw, a jeszcze zejdzie trochę nim dozbieram, ale wierzę, że warto . Wydać zawsze można, a często się żałuje, jak się śpieszy zanadto..

A co do kwestii - zoom, stałka, to i tak siedzę gł. na 300 mm, więc każdorazowo traci się czas na wysuwaniu tubusu i uważaniu, by nim o nic nie walnąć przy okazji..

No i ten C 400/5.6L podobno w ogóle nie abberuje praktycznie, co przy kontrastowych zdjęciach np. dzięciołka na korze ma znaczenie.. Canon 70-300 IS abberuje niekiedy paskudnie..

Czy prędkość AF C 400/5.6L rzeczywiście jest taka wybitna? Bo np. C 70-300 IS przy jaskółkach nie wyrabia, a wtedy prędkość jest newralgiczna (przy bocianach zresztę też b. dłuugo ustawia ostrość.. a kiedyś rano leciały nad działką żurawie i m.in. wyszły nieostre w dużej mierze, gdyż AF błądził nieco..).

P.S. Czyli mówisz, że najważniejsza jest podpórka i w wielu wypadkach pozwala obyć sie bez stabilizacji? Dodatkowo jeśli wyważenie zestawu C50D i C 400/5.6L jest dobre, to tym łatwiej mi będzie..
    Tak myślalem o tej stabilizacji i wiele osób próbowało mi przekazać, że bez niej się nie da, a jak widać jednak można (po Twojej chociazby galerii). A do zdjęć ptaków w locie IS przecież chyba w ogóle jest zbędna.. C 100-400 używają osoby z zaczajki, ale znowuż ostrość stałki jest jednak zawsze lepsza, AF też wyczytałem, że w C 100-400 4.5-5.6L jest wolniejszy, a przede wszystkim to zoom, więc cały czas bym "pompował" na 400mm, które zg. z prawami fizyki mimo że dobre to proporcjonalnie jest w tym zoomie jednak najsłabsze, a mi zakres 100-399 mm średnio się raczej przyda, naogół brakuje mi dystansu/zasięgu..

A w końcu jeśli tego IS będzie mi tak brakować, to kupię Markinsa Q10, którego Krzychu jak rozumiem polecasz (jak idę na makro to i tak go biorę, bo udane kadry rekompensują mi trud ; )).
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 19-08-2010 o 12:09 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

4setką spokojnie żurawia w locie złapiesz - myśle czasami ze ten obiektyw zostal do tego stworzony

Coś już napisał

Domyślnie -

moregun, zaklejasz styki, by mieć działający AF? Z tym, źe czytałem, że wtedy trzeba wstępnie ustawić ostrość i nadaje się tylko do ptaków stojących w miejscu..

No to jak masz efektywnie 560 mm/ f8.0 to nic dziwnego, że statyw Ci jest niezbędny..

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Introverder Zobacz posta
    No i ten C 400/5.6L podobno w ogóle nie abberuje praktycznie, co przy kontrastowych zdjęciach np. dzięciołka na korze ma znaczenie.. Canon 70-300 IS abberuje niekiedy paskudnie..

Czy prędkość AF C 400/5.6L rzeczywiście jest taka wybitna? Bo np. C 70-300 IS przy jaskółkach nie wyrabia, a wtedy prędkość jest newralgiczna (przy bocianach zresztę też b. dłuugo ustawia ostrość.. a kiedyś rano leciały nad działką żurawie i m.in. wyszły nieostre w dużej mierze, gdyż AF błądził nieco..).
    Tak. Abberacje w 400/5.6 nie uswiadczysz. Czy to cos mega jasnego na ciemnym tle, czy cos na jasnym niebie - nigdy nie zauwazylem CA.

AF jest bardzo szybki, w locie nie problem cos zlapac, nawet jak wylatuje ci nagle z krzakow szybki ptak.

Co do statywu - cala moja historia z tym szklem to monopod lub bez. Nigdy nie potrzebowalem statywu. Umiejetne uzywanie wysokiego ISO daje piekne efekty.
    Na szybko co znalazlem na dysku - Cropy/Wycinki 1:1, 20D, F5.6, w locie ptaki, ISO 1600

Kilka sampli na wysokim ISO - wszystko w bardzo marna pogode:

ISO 3200, robione juz gdy robilo sie ciemno w pochmurna pogode, oczywiscie z reki: http://img43.imageshack.us/img43/198...uszka21100.jpg

ISO 1600 z reki- nawet nie odszumiane wogole:
    http://img267.imageshack.us/img267/6203/sio1600.jpg

ISO 800 z reki:
    http://img237.imageshack.us/img237/8...nalaseczno.jpg

Nie ma sensu bawic sie w super glowice. Monopod to MAX. Tego szkla trzeba sie z czasem "NAUCZYC" i beda mega efekty.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 19-08-2010 o 13:55 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Introverder Zobacz posta
    Szukalem jednego foto i nie moglem znalesc na poczatku. W koncu znalazlem:
    http://img19.imageshack.us/img19/2976/kaczorki.jpg

Kaczaki w locie. Pamietam dokladnie ta sytuacje - ide sobie brzegiem bajora i nagle z krzakow wylatuja dwa kaczory, wszystko dzieje sie bardzo szybko, blyskawicznie celuje w w nie w locie i robie dwa zdjecia. Oba celne i ostre.
    Mysle, ze mozesz sobie w miare wyobrazic juz roznice w AF w tym szkle

Coś już napisał

Domyślnie

Jest jeszcze taka głowica http://canon-board.info/showthread.php?t=43005
    i można kupić np: http://jabbafoto.pl/opis/559497/benro-gh-2--pl-100.html w komplecie już z płytką.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów