Siudym, to w związku z tym jest normalne, że w gorszych war. oświetleniowych (np. pochmurny, dosyć ciemny dzień lub tuż przed zachodem i chmury na horyzoncie), że AF tego Canona się myli?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Np. focę ptaszka na tle szarego nieba,a ostrzy nie tam gdzie trzeba.. albo w lasku jak zdarza się sporo pudeł?
Np. robię zdjęcie dzięcioła w dosyć jasnym lasku, w pogodny dzień, a 70% mam pudeł, z tych, które były podpierane, na pewno nie były ruszone etc.
Odnośnie trybu "AI Servo" to w takich war. (pochmurno, stosunkowo ciemno) mam wrażenie, że 1 na 3 zdjęcia (pi razy oko/mniej więcej..) ptaków w locie są ostre.
I ogólnie nie mam trzęsącej ręki, a wracam do domu i zdjęcia są albo bliskie ostremu albo trochę nieostre, takie naprawdę ostre - to jest ich kilka z kilkuset zdjęć (jak robię zdjęcia ptakom w locie to jest lepiej, aczkolwiek wydaje mi się, że na przysłonie f/8.0 jest zdecydowanie więcej ostrych zdjęć ptaków w locie). Obserwuję czasy strzelam często na co najmniej 1/1000, podpieram, stabilizuję pozycję, mam ptaka 5 metrów przed sobą, w czystej linii "strzału" i nic - niby ostre, ale biorę delikatne powiększenie i kurcze jakieś nieostre to :/..
Z tym, że wiem, że szkło jest w stanie generować naprawdę ostre obrazy nawet na f/5.6, ale jak idę na ptaki, wracam, przeglądam zdjęcia to ostrych (takich super ostrych) jest zaledwie kilka na kilkaset..
I to nie pukam jak leci, ale wszystkie parametry kontroluję, porównuję, zwł. czasy, ale i na ISO patrzę, dokładnie wybieram pkt ostrzenia, a mimo to mam wrażenie, że ostrych zdjęć jest b. niewiele...
Zdjęcie ostre to dla mnie takie, na którym mogę wykadrować mocno ptaka i będzie on nadal ostry, a sporo mam takich, które niby są ostre, a jak się je trochę powiększy to widać, że brakuje im trochę do bycia ostrymi :/.. Nie wiem czy to ja coś źle robię, czy powiedzmy wszystko zależy czy jest ładna pogoda, bo jak nie, to tak ma prawo być, czy może obiektyw źle ostrzy (?)..
A prawie nieporuszone zdjęcia, to czasem udaje mi się robić na czasach rzędu 1/125s..
jak robiłem testy w domu - w dobrym świetle na różnych przedmiotach (np. słoje na drzwiach, na maskotce w pokoiku), to wydawało mi się, że jest niby ok i ostrzy gdzie trzeba, a jak idę na ptaki, to jakoś takich b. ostrych zdjeć jest niewiele, b. niewiele. Może muszę popracować nad miejscem, gdzie ostrzy, przewidywać gdzie AF złapie cel, a gdzie nie, na jakich motywach itd., w jakim świetle, czy mój cel-ptak jest trochę w cieniu czy dobrze-lepiej podświetlony.. bo zawsze jak focę ptaka to ze względu na malutką GO staram się ostrzyć na głowie ptaszka.. (robię zdjecia na f/5.6).