witam wszystkich! z góry przepraszam za to, że umieszczę swoje pytanie właśnie tutaj (to jest mój pierwszy post i nie wiem gdzie go wstawić) mam sigmę 20-40 ex używam go od 2 lat i niedawno szlag trafił (najprawdopodobniej) taśmę elastyczną ze ścieżkami jeżeli obiektyw jest nastawiony na 40mm to robi zdjęcia a przy 20 mm wywołuje błąd 99 czy ktoś z was wie gdzie można naprawić obiektyw (prócz autoryzowanego serwisu bo zaśpiewali mi za to 470 zł)?
70-200 f/4 - przełącznik odległości ostrzenia
Zwiń
X
-
-
To w tej sytuacji nie pozostaje Ci nic innego jak tylko dobrze zapakować i słać na
ŻytniąTo drogie i fajne szkło więc naprawić napewno warto.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Komentarz
-
-
Tak będę próbował. znajomy, który mi go przywiózł niedługo bedzie wracał do USA to może go zabierze. Kurcze nie spodziewałem sie takiego obrotu sprawy, szkło polecane i solidne, a tu taka przygoda.EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3
Komentarz
-
-
Nie, ja je dostałem we wtorek, a za sprawdzenie zabrałem sie dopiero dziś i wyszło, to co wyszło.EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3
Komentarz
-
Skoro masz taką możliwość to wysyłaj na reklamację do stanów. No chyba że śpieszy Ci się to ślij na Żytnią. Mam nadzieję, że międzynarodowa gwarancja jest honorowana.
Komentarz
-
Zamieszczone przez jkl8 Zobacz wpisMam nadzieję, że międzynarodowa gwarancja jest honorowana.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Komentarz
-
Dokładnie tak, ratuje mnie ewentualna wysyłka, lub naprawa w Polsce na mój koszt.EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3
Komentarz
-
Pisałem w tej sprawie wczoraj do e-csi, opisałem mam nadzieje dokładnie usterkę i otrzymałem odpowiedź o kalibracji af, oczywiście zdaję sobie sprawę, że może ona nie wystarczyć, o czym również zostałem pionformowany. Koledzy co o tym sądzicie, czy na skokowo pracujący, terkoczący i nie celny af wystarczy tylko kalibracja? Pytam bo nadal rozważam wysyłkę do USA i naprawę gwarancyjną.EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3
Komentarz
-
Odp: 70-200 f/4 - przełącznik odległości ostrzenia
Wow... temat z 2010 roku znalazlem... Ale problem podobny, więc nie ma sensu zakładac nowego tematu.
Na szczęście nie do tyczy on mojego obiektywu, ale takiego, który wkrotce nim stac się może.
Mam okazję zakupu uszkodzonego obiektywu 70-200/4L USM. Obiektyw jest po upadku i pełny serwis wyceniono na Żytniej na 900zł. Usterki są dwie:
1. Wewnętrzna soczewka (druga z kolei, pierwsza w drugiej grupie, nie jest UD i fosforytowa) jest lekko wyszczerbana na krawędzi. Czasami jest lekkie mydło, ale może byc no bardziej s powodu takiego, ze jest lekko poruszona. Generalnie nie widzę szans by skaza na tej soczewce w jakikolwiek sposób wpływała na otrzymywany obrazek.
2. No i podejdziemy do tematu... W wycenie znalazła się też wymiana silnika AF. Dzisiaj pół dnia testował obiektyw i za Chiny Ludowe nie mogłem dojść po co... Aż w końcu postanowiłem zrobić zdjęcia wewnątrz budynku. Jest przełącznik 1,2- inf. + 3-inf. I w zaden sposób on nie reaguje na nic. Tak jakby był zablokowany ma pozycji 3-inf. Niezależnie od ustawień nie schodzi poniżej 3m. Mało tego, ręcznie też nie da rady zejść poniżej 3m.
I moje pytania:
1. Czy jest sens wymieniać soczewkę skoro na zdjęciach nic nie ma?
2. Czy wymiana silnika AF nie jest zbyt radykalnym posunięciem? Wszak powyżej 3m śmiga jak trzeba...
Czekam na tę wycene na papierze, którą sprzedawca postara się znaleźć.
Komentarz
-
ja bym się nie pakował w ten obiektyw ,chyba ze dostaniesz go za złotówkę
używki można wyczaić od 1300 na allegroNie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Komentarz
-
Za niecałe 1300 dostaniesz nową 55-250 STM. Szkło pod pewnymi względami gorsze, ale pod wieloma lepsze. Warto chociaż iść do sklepu i obejrzeć.
Komentarz
-
Mam go dostać za ok 600zł. Dlaczego się w niego nie pchać? Recenzje ma dobre. Fakt, bez IS i światło 4. Ale mały i tani...
55-250... nie... Z wielu powodów...
Komentarz
-
Zamieszczone przez Peter87 Zobacz wpisDlaczego się w niego nie pchać?..Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Komentarz
Komentarz