Results 1 to 10 of 10

Thread: Poruszone zdjęcie

Hybrid View

Coś już napisał

Default Poruszone zdjęcie

Witam,

Robiłem serie zdjęć do filmiki timelapse (taka zabawa, nic poważnego)
    Aparat na statywie, podłączony do komputera, tryb AV. Aparat w pokoju, zdjęcia przez zamknięte okno. Obiektyw Tamron 17-50 2.8 z włączoną stabilizacją.
    Jak zaczęło się ściemniać to aparat zaczął dobierać dłuższe czasy. Jeszcze w trakcie zdjęć wszedłem do pokoju żeby zobaczyć próbkę.
    O razu zauważyłem, że część zdjęć wygląda na poruszone (te z dłuższymi czasami).
    Przykład jednego poniżej.

Uploaded with ImageShack.us
    Podpowie ktoś co może być nie tak? Nieostre zdjęcia są tak od 1/4.

Czy ta nie ostrość jest wynikiem poruszenia aparatu czy też powodem jest szyba w oknie (w pokoju było ciemno).

Bywalec trzeszcz6's Avatar

Jak aparat jest na statywie to stabilizacja powinna być chyba wyłączona, tak ktoś kiedyś mówił i może to przez to pozdrawiam
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Początki nałogu oskardj92's Avatar

Według mnie to przez włączoną stabilizacje. Skoro aparat miałeś na statywie to po jaką cholerke miałeś stabilizacje, sam statyw nie był zbyt stabilny ??? Jeśli są dłuższe czasy i aparat jest na statywie i nie ma drgań to stabilizacja sama tworzy drgania.

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Pełne uzależnienie koraf's Avatar

Na pewno stabilizacja powinna być wyłączona , jak aparat ma live view to sobie zrób test i będzie jasne dlaczego zdjęcia są poruszone :-P.

Coś już napisał

Pewnie macie racje co do stabilizacji. Dzięki za szybkie wyjaśnienie problemu.

Początki nałogu oskardj92's Avatar

Stabilizacje wyłącz jak focisz sport coś ze statywu.

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Początki nałogu kuzi4's Avatar

Zdecydowanie wina włączonej stabilizacji.

Dopiero zaczyna

Przy czasach 0,1s - 1s polecam wstępne podniesie lustra, szczególnie przy długich ogniskowych.

Pełne uzależnienie mxw's Avatar

Quote Originally Posted by LinX View Post
    Przy czasach 0,1s - 1s polecam wstępne podniesie lustra, szczególnie przy długich ogniskowych.
    dokładnie tak
    wyłączyć IS (!), włączyć MLU (!) i dopiero patrzeć na zdjęcia.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu fleder's Avatar

IS po pierwsze, ale to już poprzednicy napisali. Nikt natomiast nie zwrócił uwagi na zamknięte okno...
    Zastanów się, to tak jakbyś założył marny filterek na obiektyw, który do najgorszych przecież nie należy. Szyba również rozmywa, nieważne czy czysta czy przybrudzona, jeszcze gorzej gdy ma wady materiałowe, powoduje też refleksy.
    Swego czasu, gdy zajmowałem się trochę astrofotografią, podczas zimy przyszło mi do głowy pozostawienie sprzętu w domu i focenie przez szybę (ważył dobre kilkadziesiąt kilo i rozstawianie bywało problematyczne). Spróbuj chociażby Księżyc przez dubeltowe okno sfotografować... Przez otwarte okno było równie tragicznie, bo masy ciepłego powietrza przy zetknięciu z mroźnym z zewnątrz powodowały efekt falowania (coś jak znad karoserii podczas upału). Słyszałem jednak o dobrodziejach co próbowali przez zamknięte okna focić nocne niebo
    Najlepiej rozstawić statyw na balkonie lub tarasie, żeby nikt się nie pokusił, wyłączyć IS i działać.
    5D, stałki, zoomy