Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Poruszone zdjęcie

Coś już napisał

Domyślnie Poruszone zdjęcie

Witam,

Robiłem serie zdjęć do filmiki timelapse (taka zabawa, nic poważnego)
    Aparat na statywie, podłączony do komputera, tryb AV. Aparat w pokoju, zdjęcia przez zamknięte okno. Obiektyw Tamron 17-50 2.8 z włączoną stabilizacją.
    Jak zaczęło się ściemniać to aparat zaczął dobierać dłuższe czasy. Jeszcze w trakcie zdjęć wszedłem do pokoju żeby zobaczyć próbkę.
    O razu zauważyłem, że część zdjęć wygląda na poruszone (te z dłuższymi czasami).
    Przykład jednego poniżej.

Uploaded with ImageShack.us
    Podpowie ktoś co może być nie tak? Nieostre zdjęcia są tak od 1/4.

Czy ta nie ostrość jest wynikiem poruszenia aparatu czy też powodem jest szyba w oknie (w pokoju było ciemno).

Domyślnie

Jak aparat jest na statywie to stabilizacja powinna być chyba wyłączona, tak ktoś kiedyś mówił i może to przez to pozdrawiam
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Według mnie to przez włączoną stabilizacje. Skoro aparat miałeś na statywie to po jaką cholerke miałeś stabilizacje, sam statyw nie był zbyt stabilny ??? Jeśli są dłuższe czasy i aparat jest na statywie i nie ma drgań to stabilizacja sama tworzy drgania.

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Na pewno stabilizacja powinna być wyłączona , jak aparat ma live view to sobie zrób test i będzie jasne dlaczego zdjęcia są poruszone :-P.

Coś już napisał

Domyślnie

Pewnie macie racje co do stabilizacji. Dzięki za szybkie wyjaśnienie problemu.

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Stabilizacje wyłącz jak focisz sport coś ze statywu.

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Zdecydowanie wina włączonej stabilizacji.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przy czasach 0,1s - 1s polecam wstępne podniesie lustra, szczególnie przy długich ogniskowych.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LinX Zobacz posta
    Przy czasach 0,1s - 1s polecam wstępne podniesie lustra, szczególnie przy długich ogniskowych.
    dokładnie tak
    wyłączyć IS (!), włączyć MLU (!) i dopiero patrzeć na zdjęcia.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

IS po pierwsze, ale to już poprzednicy napisali. Nikt natomiast nie zwrócił uwagi na zamknięte okno...
    Zastanów się, to tak jakbyś założył marny filterek na obiektyw, który do najgorszych przecież nie należy. Szyba również rozmywa, nieważne czy czysta czy przybrudzona, jeszcze gorzej gdy ma wady materiałowe, powoduje też refleksy.
    Swego czasu, gdy zajmowałem się trochę astrofotografią, podczas zimy przyszło mi do głowy pozostawienie sprzętu w domu i focenie przez szybę (ważył dobre kilkadziesiąt kilo i rozstawianie bywało problematyczne). Spróbuj chociażby Księżyc przez dubeltowe okno sfotografować... Przez otwarte okno było równie tragicznie, bo masy ciepłego powietrza przy zetknięciu z mroźnym z zewnątrz powodowały efekt falowania (coś jak znad karoserii podczas upału). Słyszałem jednak o dobrodziejach co próbowali przez zamknięte okna focić nocne niebo
    Najlepiej rozstawić statyw na balkonie lub tarasie, żeby nikt się nie pokusił, wyłączyć IS i działać.
    5D, stałki, zoomy

Uprawnienia umieszczania postów