Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Nikkor vs. Canon EF-L

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Nikkor vs. Canon EF-L

Nie popadajmy w kompleksy :rolleyes:
    Mój przyjaciel nikoniarz kupił sobie za ok. 5 kPLN Nikkora 17-55 f/2.8 DX z zamiarem zastąpienia nim kitowego obiektywu 18-70 f/3.5-4.5. Pierwsze testy na szybko, jak i następne, bardzo dokładne, nie pozostawiają żadnej wątpliwości, że różnica w jakości optycznej nie jest warta 5-krotnej różnicy cenowej.
    Przy najszerszym kącie wyraźnie lepszą ostrość w każdym miejscu kadru zapewnia obiektyw kitowy (!!!), pośrodku jest remis, tylko przy najdłuższej ogniskowej trochę lepszą ostrość tak w centrum jak i na skraju gwarantuje Nikkor. Jedyne co Nikkor ma lepsze na 100%, to odwzorowanie kolorów i chyba, ale tego nie jestem już pewien, to odrobinę mniejszą CA, ale też nie przy każdej ogniskowej.
    Problem zglaszał mój przyjaciel na forum Nikona w tym miejscu. Odpowiedzi jakie są, każdy może przeczytać. Najzabawniejsze wydają mi się wszakże takie, że zaletą nikkora jest f/2.8, albo lepsza budowa mechaniczna
    W każdym razie bądź wypada mi odszczekać wszystkie peany, które wygłaszałem wcześniej pod adresem szkieł Nikona.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

moze w dobie skutecznego marketingu system kontroli jakosci sie gdzies zagubil i nie nadaza...w kazdym razie jest to zla wiadomosc... dla canonierow tez, z kim teraz bedzie musial canon konkurowac? z sigma? tokina?...:-(
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 15-11-2005 o 20:49

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A może to właśnie dobra wiadomość? Canon i Nikon opuszczają się, więc łatwiej rozwinie się konkurencja. Tamron, Sigma, Tokina... trochę mało. Ostatnio w książce Mroczka (starszej) przeczytałem ile w latach 80 było niezależnych producentów szkła: lista na parę linijek! Część firm miała grubo poniżej 50 pracowników.

Jasne, że taka firma na dzieńdobry nie wypuści 135L ale gdy canon dalej będzie takie jaja robił, to...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Jasne, że taka firma na dzieńdobry nie wypuści 135L ale gdy canon dalej będzie takie jaja robił, to...
    ... usłyszysz w bhphoto.com (chyba najlepszym sklepie foto-video na Ziemii) kup trzy egzemplarze szkła (konkretnie chodziło o 16-35L) i zwróć dwa! To mówi pracownik największego dealera Canona w USA.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    ... usłyszysz w bhphoto.com (chyba najlepszym sklepie foto-video na Ziemii) kup trzy egzemplarze szkła (konkretnie chodziło o 16-35L) i zwróć dwa! To mówi pracownik największego dealera Canona w USA.
    Przynajmniej jest szczery
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Praktyk. To przykre.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Nie popadajmy w kompleksy :rolleyes:
    Mój przyjaciel nikoniarz kupił sobie za ok. 5 kPLN Nikkora 17-55 f/2.8 DX z zamiarem zastąpienia nim kitowego obiektywu 18-70 f/3.5-4.5.
    Tak, ale to szklo jest (podobno) wyjatkowo felerne w linii Nikona.
    Zauwaz, ze prawie nikt sie nie skarzy na dlugie tele...
    Wydaje mi sie, ze oni (C i N) maja dwie oddzielne linie, cos jak
    Accura i Honda. "Zawodowe" w/g nich szkla, te ktore produkowane sa
    w limitowanej ilosci maja lepsza kontrole jakosci.
    Sam sie mocno tym tematem ostatnio interesuje i jeszcze nie znalazlem
    jakiegokolwiek zalu na jakosc 200-400 f4 VR.

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

nie ma dwoch takich samych obiektywow!
    nie da sie zrobic dwoch soczewek o takich samych parametrach fizycznych, a co dopiero grupy soczewek.
    generalnie jest tak, ze masz taki obiektyw jaki ci sie trafi, a nie taki za jaki płacisz.
    taka przykra prawda.

mialem sporo dobrych szkiel nikona i z doswiadczenia moge powiedziec ze mimo tych wszystkich niedorobek canonowskich, to canon chyba ma jednak lepsze szkla. IMHO jedyne czym nikkory bija na glowe eLki to powloki antyrefleksyje.

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    ...Jedyne co Nikkor ma lepsze na 100%, to odwzorowanie kolorów...
    to mozna by sprawdzic podpinajac nikkora do canona
    i pstryknac raz nikkorem , raz eLka
    bo rownie dobrze moze to moze byc kwestia matrycy, softu i innych *******.

.
    Ostatnio edytowane przez bonk ; 16-11-2005 o 02:09
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk
    nie da sie zrobic dwoch soczewek o takich samych parametrach fizycznych, a co dopiero grupy soczewek.
    generalnie jest tak, ze masz taki obiektyw jaki ci sie trafi, a nie taki za jaki płacisz.
    taka przykra prawda.
    .
    Prawda absolutna, choc smutna

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk
    to jest oczywiste tylko pytanie jest czy róznice są zauważalne czy pomijalne... w serji L ta różnica powinna byc na tyle niewielka żeby była niewidoczna bez specjalnych testów.. tymczasem różnice są jak "szwajcarska precyzja" i "chińska jakość"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów