Nie popadajmy w kompleksy :rolleyes:
Mój przyjaciel nikoniarz kupił sobie za ok. 5 kPLN Nikkora 17-55 f/2.8 DX z zamiarem zastąpienia nim kitowego obiektywu 18-70 f/3.5-4.5. Pierwsze testy na szybko, jak i następne, bardzo dokładne, nie pozostawiają żadnej wątpliwości, że różnica w jakości optycznej nie jest warta 5-krotnej różnicy cenowej.
Przy najszerszym kącie wyraźnie lepszą ostrość w każdym miejscu kadru zapewnia obiektyw kitowy (!!!), pośrodku jest remis, tylko przy najdłuższej ogniskowej trochę lepszą ostrość tak w centrum jak i na skraju gwarantuje Nikkor. Jedyne co Nikkor ma lepsze na 100%, to odwzorowanie kolorów i chyba, ale tego nie jestem już pewien, to odrobinę mniejszą CA, ale też nie przy każdej ogniskowej.
Problem zglaszał mój przyjaciel na forum Nikona w tym miejscu. Odpowiedzi jakie są, każdy może przeczytać. Najzabawniejsze wydają mi się wszakże takie, że zaletą nikkora jest f/2.8, albo lepsza budowa mechaniczna
W każdym razie bądź wypada mi odszczekać wszystkie peany, które wygłaszałem wcześniej pod adresem szkieł Nikona.