Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 55 z 55

Wątek: Canon EOS 7D - dziwne szumy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Widziałem te cropy kiedyś. Ja tam żadnych kresek nie widzę, jedynie nieusunięty szum kolorowy (no niestety, nawet na niskich czułościach trochę trzeba), oraz (chyba) delikatne zmarszczki na wodzie. Ciekawi mnie jednak, że crop z 350D zmarszczek nie ma wcale, wygląda to wręcz jak jakiś gradient.
    po minucie naświetlania zmarszczki zmarszcki znikają (nie pamiętam ile było ale pewnie ponad 30sek), 350 generowała taki "aksamitny" obrazek, 500 generuje sporo szumu tak jak pisalem daje się to usunąć ale obrazek nie jest tak "aksamitny" jak z 350, robiłem "wydruki" w hdlabie 30x45 żadnych problemów obrazek wygląda lepiej niż na ekranie, myślę że 60x90 byłoby również całkowicie bezproblemowe. Nowsze korpusy mają pewne zalety ale mają rownież wady, jeśli ktoś się wypowiada o szumach to dobrze by było jakby je był zdolny zauważyć bo jeśli robi kadry na których szumów nie będzie widać (też często takie robię) to po prostu nie ma o czym rozmawiać - ostatnie zdanie jest ogólne bez nawiąznia do konkretnych osób w szczególnosci do autora cytowanego posta.
    A jeszcze co do ostaniego cytowanego zdania - zrobiłem sporo takich zdjęć 350 przy poprawnym naświetleniu właściwie można nie odszumiać i też obleci - będzie pięknie gładkie.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    szum na nowych apcs z dużą ilością pixeli jest wyjątkowo ochydny daje się z nim walczyć ale ma tendencję (jak zmniejszasz obrazek) do "wyłażenia" w postaci czegoś na kształt "drobnych kresek" i mówię tu o iso 100 a nie o jakimś większym. w porównaniu np. z obrazkiem z 350D to jest słabiutko.
    Mam 300d na wymianę za 7d, jak będzie trzeba, to 350 też skołuję

Kita dorzucam w gratisie
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Domyślnie

We wrześniu tego roku miałem okazję wystawić kilkanaście zdjęć na rynku wrocławskim.
    Zdjęcia były drukowane w bardzo dużym formacie (http://www.witoldkrolikowskiblog.pl/?p=1689). Zakres wykorzystanego ISO to przedział 100-400. Użyty obiektyw 24 L II.

Większość osób posiadających ten sprzęt nie miała okazji w pełni wykorzystać matrycy 7D. A w mojej opinii matryca ta jest rewelacyjna.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    Mam 300d na wymianę za 7d, jak będzie trzeba, to 350 też skołuję

Kita dorzucam w gratisie
    kita nigdy nie używałem więc nie wiem jak to jest, ale słyszałem że "jak na taką cenę to jest rewelacyjny" i gadają że "stosunek jakość cena przebija każdą elkę" więc na twoim miejscu bym się go tak tanio nie wyzbywał

a bardziej poważnie jeśli ktoś nie widzi szumów to jest odrobinę szczęśliwszy po prostu zazdroszczę - następnym razem będę patrzył w drugą stronę może też nie zauważę, lub będę sobie powtarzał mantrę "szumy to złudzenie" - nie widzącym (szumów) polecam fotografię w odrobinę trudniejszych warunkach długie czasy, może ir lub odrobina mgły z mniej hardcorowych tematów lub nawet wczesny wieczorek pozwoli zobaczyć i zapoznać się z owymi mitycznymi stworami (chciałem powiedzieć szumami) - oczywiście wszystko na iso 100 . generalnie to są dwa podejscia do szumów - albo wierzy się w tabelki prezentowane przez gazety i producentów - albo się patrzy i wyciąga wnioski, ja generalnie wolę opierać się na tym co widzę a nie na tym co piszą bo jak wiadomo papier jest cierpliwy i wszystko przyjmie. i nie mam zamiaru nikogo przekonywać że szumy istnieją lub nie istnieją , jak nie istnieją to fajnie jak istnieją to pewnie je można kreatywnie wykorzystać

co do wydruków to odsyłam do mojego wcześniejszego posta - również nie widziałem problemów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez witoldk Zobacz posta
    We wrześniu tego roku miałem okazję wystawić kilkanaście zdjęć na rynku wrocławskim.
    Zdjęcia były drukowane w bardzo dużym formacie (http://www.witoldkrolikowskiblog.pl/?p=1689). Zakres wykorzystanego ISO to przedział 100-400. Użyty obiektyw 24 L II.

Większość osób posiadających ten sprzęt nie miała okazji w pełni wykorzystać matrycy 7D. A w mojej opinii matryca ta jest rewelacyjna.
    Fajne foty na stronie tylko jakoś tak potwornie zaszumione szczególnie ta pierwsza
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 01-12-2010 o 22:44 Powód: Automerged Doublepost
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    Bardziej jak kupić sportowe auto albo muscle cara i się dziwić, że dużo palą...
    Bardziej jak kupić sportowe auto i się dziwić, że ma piurowe resory.

A z drugiej strony, to jak wyprodukować auto z potężnym silnikiem, ale wsadzić tam bylejakie, stare, "cywilne" zawieszenie. Niby masz czym depnąć, ale niestety, nie poszalejesz (chyba, że masz prostą jak na autostradzie w Stanach/nadmiar światła).
    30D + szpargały

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów