Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Canon EOS 7D - dziwne szumy.

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Czy ktoś porównywał szumy z 7d i 550d? Przecież to ta sama matryca (może inny softy). Skoro oba szumia tak samo, to wolę 550 za połowę kasy.
    Szkoda, że płacąc 5 tys., człowiek musi się martwić o jakość zdjęć, kombinować z RAWami, skalowaniem itd. To tak, jakby kupić dobre auto i oddać do mechanika, żeby je podrasował, bo jeździ tylko na jednym biegu.
    Mam starą 350, która nie szumi. Czekam cierpliwie na sensowny ruch Canona, co pewnie trochę potrwa.
    np tu:
    http://www.optyczne.pl/125.7-Test_ap...brazu_RAW.html

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Czy ktoś porównywał szumy z 7d i 550d? Przecież to ta sama matryca (może inny softy). Skoro oba szumia tak samo, to wolę 550 za połowę kasy.
    Szkoda, że płacąc 5 tys., człowiek musi się martwić o jakość zdjęć, kombinować z RAWami, skalowaniem itd. To tak, jakby kupić dobre auto i oddać do mechanika, żeby je podrasował, bo jeździ tylko na jednym biegu.
    Mam starą 350, która nie szumi. Czekam cierpliwie na sensowny ruch Canona, co pewnie trochę potrwa.
    Bardziej jak kupić sportowe auto albo muscle cara i się dziwić, że dużo palą...
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Coś już napisał

Domyślnie Test organoleptyczny (prawie)

Korzystając z chwili wolnego czasu pozwoliłem sobie spreparować prosty test obrazkowy dla wszystkich szanownych szumofobów

Zdjęcia przy świetle dziennym (przez boczne okno), iso od 100 do 12800, obróbka w ACR 6.1 polegająca tylko na (w miarę poprawnym) usunięciu szumu, bez dodatkowego wyostrzania i kręcenia jakimikolwiek innymi suwakami. Obrazek poskładany z cropów 100% ze wszystkich fotek w PS i w całości przeskalowany na wielkość 50%. Dzięki temu to, co widać na przeciętnym monitorze LCD, wygląda mniej więcej tak, jak wydruk oryginalnego obrazu (3978 pixeli szerokości) na papierze o szerokości 56 cm w rozdzielczości 180 ppi. Przy mniejszych wydrukach szum powinien być oczywiście jeszcze mniej widoczny.

link: http://img831.imageshack.us/i/7disotestcrop50p.jpg/

Proszę oglądać w powiększeniu 100%, czyli po wyświetleniu w całym oknie przeglądarki trzeba jeszcze kliknąć prawym przyciskiem myszki i wybrać "Pokaż (Otwórz) obrazek", bo się przeskalowuje automatycznie do szerokości okna przeglądarki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

rewelacja
    a jaki obiektyw?

Coś już napisał

Domyślnie

rewelacja
    a jaki obiektyw?
    100 mm f/2.8 L Macro IS USM

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez berith1 Zobacz posta
    100 mm f/2.8 L Macro IS USM
    Cwaniak bo użył najostrzejszego obiektywu Canona, zrób ten sam test na C17-85IS .
    Szumami się nie przejmuj są od tego programy i dodatkowo mam okazjonalny banding w 50D który niszczy mi fotki. Ustaw sobie JPG i Rawy na 10mpix i pstryk pstryk...ja porównałem swojego soligora z elą na 200mm na pełnych dziurach...70-200 na 15mpix a soligor z racji wieku na 7.1mpix i wypadł lepiej... dziadek na 1:1. Szum to nie wszystko bo najłatwiej jest go usunąć tak naprawdę. Akurat tak patrzę w twoją stopkę i chyba się się pomyliłeś co do wyboru body bo stawiasz na szeroki kąt i porterty a nie sport/reporterka/przyroda...czyli 5D 4U.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wiatru,
    możesz mi wyjaśnic (są sprzeczne opinie), jaki wpływ na jakosć zdjęcia ma zmniejszenie ustawienia rozdzielczości w aparacie?. Są dwie szkoły: jedna mówi, że nie ma żadnego (poza zminiejszeniem obrazka), a druga uważa jak Ty.
    Skoro L-ka przegrywa z "dziadkiem", to gra jest warta świeczki. Choć nie bardzo w to wierzę, bo L na 200 mm jest słabowata z zasady.

Coś już napisał

Domyślnie

Pokazałem tylko, że szumy widoczne na monitorze, w widoku 100%, na wydrukach będą ledwo widoczne. Poza tym, żeby 7d pokazał pazur trzeba do niego podpiąć porządne szkło - matryca o takim upakowaniu jest wymagająca, a praw fizyki nie da się oszukać.

WiatruMistrz, nie bardzo widzę podstawę do porównywania zdjęć z "70-200 na 15mpix a soligor (...) na 7.1mpix". Proszę sobie zrobić porównanie na tej samej matrycy. Chyba, że coś źle zrozumiałem...

Domyślnie

a porównałem swojego soligora z elą na 200mm na pełnych dziurach...70-200 na 15mpix a soligor z racji wieku na 7.1mpix i wypadł lepiej... dziadek na 1:1.
    To jakieś testowe voodoo. Jeśli testujesz ostrość szkła to jedno i drugie powinno być wytestowane w tych samych warunkach na tej samej ilości mpix bo dzięki temu masz właśnie stały punkt odniesienia do którego możesz porównywać te dwa obiektywy.
    Dla ułatwienia powiem ,ze to tak jak byś testował analogiem dwa różne szkła na dwoch roznych filmach
    Jeśli soligor nie daje rady 15mpix a L tak to chyba o wnioski nie trudno.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Właśnie że nie...chodzi o to że starsze konstrukcje oraz szkła M42 bez problemu ładnie chodzą na 8mpix a klasa luxury na matrycach 15/18mpix kwiczy na pełnych dziurach domyślam się że canon sobie przerobi większość elek na literkę ver 2. i kaska leci. Nikon się broni przed tym wyścigiem bo wie czym to grozi, ciekawe co ta jesień przyniesie za ciekawostki w stajni N.
    Ktoś tam napisał że obiektyw 70-200 F4 ma problem na 200mm, ja myślę żę jeśli już to tyci na 70mm a na dwustu to stałka C200mm jest minimalnie lepsza...tylko minimalnie.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów