Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Canon EOS 7D - dziwne szumy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon EOS 7D - dziwne szumy.

Witam.

Od dłuższego czasu niepokoi mnie kwestia szumów na niedawno zakupionym 7D. Jestem osobą początkującą, wcześniej przez ~1,5roku uczyłem się na 300D. Podstawy znam, zaczynam już wariować i nie wiem czy to ze mną coś nie tak, czy z aparatem? Problem polega na brzydkim i intensywnym szumieniu mojego 7D nawet na iso w okolicach 100-400. Dla przykładu wrzucam nietkniętego rawa, jpg i crop 100% z rawa, przekonwertowany do jpg na quality=100 (PS CS5 jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie).
    Warunki oświetleniowe nie były najlepsze (średnio oświetlone pomieszczenie z oknem naprzeciwko aparatu) ale też i nie na tyle kiepskie, żeby 7D na iso 400 sobie nie radził, a obraz wygląda fatalnie :/ 300D sobie lepiej radził. Daję przykład z takich warunków, bo przy idealnym oświetleniu jest nieco lepiej, a przecież nie o to chodzi, żeby robić zawsze w dobrym świetle.
    Jeśli potrzebne będą ustawienia z aparatu - proszę pisać które - podam.
    raw:
    http://pawelwrobel.com/frazpc/IMG_6644.CR2

jpg:
    http://pawelwrobel.com/frazpc/IMG_6644-.jpg

crop:
    http://pawelwrobel.com/frazpc/crop.jpg
    7D + C 50mm/1.4 + Samyang 8mm/3.5 Fisheye

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Krótko i brutalnie: czas na pełną klatkę N****a jeśli masz zamiar oglądać każde zdjęcie w 1:1.
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dziękuję za świetną i merytoryczną odpowiedź. Nie mam zamiaru oglądać każdego zdjęcia w 1:1, ale 300D sobie lepiej radził... Aha i tu jeszcze nie ma tragedii, bo tak jak wspomniałem - warunki oświetleniowe były średnie.
    Próbuję odpowiedzieć na pytanie czy to ze mną jest coś nie tak, czy z aparatem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Powinienes bys tego świadomy, ale 7D to najbardziej szumiący aparat Canona, jeśli ogladasz zdjecia w 100%, jesli chcesz aby zdjecia wygladaly lepiej musisz niestety zastosowac pare malych sztuczek,

tzn odszumić w jakimś dobrym programie a nastepnie zmniejszyc zdjecie do rozmiarow 8-10 Mpix i lekko podostrzyc i powinno byc tylko nieco gorzej niz miales na 300D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Powinienes bys tego świadomy, ale 7D to najbardziej szumiący aparat Canona, jeśli ogladasz zdjecia w 100%, jesli chcesz aby zdjecia wygladaly lepiej musisz niestety zastosowac pare malych sztuczek,

tzn odszumić w jakimś dobrym programie a nastepnie zmniejszyc zdjecie do rozmiarow 8-10 Mpix i lekko podostrzyc i powinno byc tylko nieco gorzej niz miales na 300D
    ewentualnie uzywaj mRawa, powinno byc w miare dobrze, nieco mniej ostro ale po wyostrzeniu bedzie git, a przy 18Mpix poki co fizyki nie da sie oszukac, bedzie szumiec
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 18-08-2010 o 15:54 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

7d dość mocno szumi to prawda ,ale po odpowiedniej obróbce uzyskasz z niego przyzwoity cropowy obrazek więc się nie przejmuj i rób zdjęcia.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

fotobronx - ale aż tak, na iso 400? Mam się pogodzić z tym, że moje nowe body za ponad 5k (co jest dla mnie b. dużym wydatkiem) szumi gorzej na iso 400, niż poprzednie za 500pln? To ma być normalne i mam to załatwiać obróbką? Jutro zrobię porównanie tego samego kadru, tego samego szkła i tych samych ustawień z 450D.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wywołaj w DPP, redukcja sz. chrominancji ok.8-10
    Luminacji przy tak mydlanym obiektywie bym nie ruszał a jeśli już to 1 góra 2.
    Aha

Dopiero zaczyna

Domyślnie

andrzej3k za chwilę tak zrobię, btw. piszesz o 8mm, mogę też wrzucić sample z 50mm/1.4. Idę właśnie na spacer z aparatem, postaram się wrzucić wyniki z obydwu szkieł.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ancymon85 Zobacz posta
    fotobronx - ale aż tak, na iso 400? Mam się pogodzić z tym, że moje nowe body za ponad 5k (co jest dla mnie b. dużym wydatkiem) szumi gorzej na iso 400, niż poprzednie za 500pln? To ma być normalne i mam to załatwiać obróbką? Jutro zrobię porównanie tego samego kadru, tego samego szkła i tych samych ustawień z 450D.
    pogódź się. 18mpx na cropie robi swoje. 350d tez mi mniej szumiło od mojej 500 i nie płaczę tylko odszumiam.

Domyślnie

1.Zrób sobie stopniowy resize do tych 6,5 mpix i wtedy porównuj te dwa obrazki.
    2.No jeśli drażni cię tak ten 100% crop to niestety musisz to "załatwiać obróbką"
    3.Jakich rozmiarów robisz wydruki ? Bo jeśli 90% to tylko monitor/sieć,to tym bardziej się nie przejmuj.
    4.7d to fajna pucha ale jak uważasz ,że nie spełnia Twoich wymagań to sprzedaj ją i kup coś co spełnia

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów