Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Problem/rada canon 24-105 L - AF

Sfrank
    Guest

Domyślnie Problem/rada canon 24-105 L - AF

Witam,
    jestem tu dośc nowy, a że kupiłem swoja pierwszą L w życiu i nie wiem czy to moja wyobraźnia czy poważny problem.
    Dużo czytałem o rozbieżnościach jakościowych tego obiektywu i myślę, że moglem jednak kupic jednak ten gorszy egzemplarz.

Mój pierwszy problem :
    AF gubi się na białych ścianach, tzn że jak chce zrobic zdjecie czego na tle białej ściany a przez przypadek ostrzyłem na ścianę to obiektyw głupieje i nie da się zrobic zdjęcia. czy jest to normalne?

I drugi problem:
    jak kupowałem to tego nie zauważyłem, ale teraz przy zablokowaniu ekspozycji słychac dośc mocno jak silniczek w obiektywie pracuje.

Pytam się może i o banalne rzeczy ale wcześniej na canonie 17-85 takich problemów nie było i teraz nie wiem czy to podlega pod gwarancje czy serwis może coś z tym zrobic czy muszę sie nauczyc z tym życ.

Aha używam go z canonem 450D moze w tym problem?

Proszę się nie śmiac i z góry dziekuję za odpowiedź

Uzależniony

Domyślnie

Ad1. Normalne, kazdy system AF zeby zlapal ostrosc musi posiadac jakis kontrast, galdkiej powierzchni nie zlapie.

Ad2. To stabilizacja, normalne

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Nic dziwnego, że się gubi na białej ścianie. AF potrzebuje szczegółu, żeby ustawić ostrość. Biała (lub jednobarwna) gładka ściana to nie lada wyzwanie dla autofocusa. Tym bardziej, że ten z 450D do najlepszych nie należy.

Słyszysz silnik autofokusa czy stabilizacji? Sam autofocus to w mojej cichy szum. Stabilzację słychać trochę mocniej (szelest/chrobotanie), ale przeciętnym domu w dzień też go nie słyszę. Chyba, że w otoczeniu jest zupełnie cicho, albo przyłożę do obiektywu ucho (sprawdzałem przed chwilą).
    30D + szpargały

Uprawnienia umieszczania postów