Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Obróbka na laptopie

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Obróbka na laptopie

Co prawda wątek dotyczy oprogramowania, ale i przez to obróbki, dlatego zdecydowałem się tu umieścić.
    Muszę przyznać, że właśnie przeżyłem duży zawód. Kiedy już wreszcie uporałem się z wyborem oprogramowania, "już był w ogródku, już witał się z gąską..." i nagle kubeł zimnej wody. Zdążyłem się już zorientować, że monitory LCD nie najlepiej nadają się do obróbki zdjęć, ale nie sądziłem, że może być tak tragicznie. Do PC mam płaszczaka LG i jak dotąd byłem zadowolony z kolorów. Ale ostatnio obrabiałem zdjęcia na laptopie, będąc poza domem, i wysyłałem próbki najlepszej z żon. Ona strasznie wybrzydzała i nie rozumiałem dlaczego. Dzisiaj otworzyłem to samo zdjęcie na laptopie i na PC. Niesamowita różnica. Ustawienia takie same (jasność, kontrast i gamma), ten sam profil kolorów i rozdzielczość. A jednak laptop jest wyblakły a LG porządnie nasycony (nawet jakby za bardzo). No i szlag trafił obróbkę na laptopie. Jedyne co to wtępne przejrzenie kadrowania, ale to też z pewnym uniewrażliwieniem na kolory (nie będzie łatwo).
    Ech! Life is brutal....

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

Coś już napisał

Domyślnie

Nie trzeba laptopa żeby taką różnicę zauważyć, ja mam pracy dwa monitory na których jest kolosalna różnica i nie da się ich za bardzo dostroić do siebie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

CRT czy LCD???

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

Coś już napisał

Domyślnie

CRT 19 " i 21 "

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow
    Zdążyłem się już zorientować, że monitory LCD nie najlepiej nadają się do obróbki zdjęć, ale nie sądziłem, że może być tak tragicznie. (...) Ale ostatnio obrabiałem zdjęcia na laptopie (...) laptop jest wyblakły a LG porządnie nasycony (nawet jakby za bardzo). No i szlag trafił obróbkę na laptopie.
    Zalezy jaka matryca LCD i jaki laptop. LCD wg mnie sie jak najbardziej nadaje do obrobki zdjec tylko ze nie moze to byc pierwszy lepszy z supermarketu.

Ja sam wszystkie fotki obrabiam na LCD (na Powerbooku 15") i nie narzekam na kolory. Porownywalem z CRT Dell'a (taki zwykly monitor) i wyglada to nawet lepiej niz na CRT. Nie mam profesjonalnego CRT pod reka zeby porownac ale wydaje mi sie ze matryca LCD w moim laptopie podlej jakosci to nie jest.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Zalezy jaka matryca LCD i jaki laptop. LCD wg mnie sie jak najbardziej nadaje do obrobki zdjec tylko ze nie moze to byc pierwszy lepszy z supermarketu.

Ja sam wszystkie fotki obrabiam na LCD (na Powerbooku 15") i nie narzekam na kolory. Porownywalem z CRT Dell'a (taki zwykly monitor) i wyglada to nawet lepiej niz na CRT. Nie mam profesjonalnego CRT pod reka zeby porownac ale wydaje mi sie ze matryca LCD w moim laptopie podlej jakosci to nie jest.
    Nie oszukujmy się mało kto ma do domowego użytku profi monitor nawet z uczestników na tym forum.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jak tu dobrze przygotować zdjęcie??? Człowiek się narobi, a potem ktoś inny zjedzie zdjęcia za kolorki. A jak to się ma do oddawania do labu? To już się zupełnie nie da utfić na LCD.
    Nie uważam żeby mój laptop był z supermartektu, Toshiba SPL10. Do pracy idealny, ale raczej nie do grafiki (wbudowana karta z współdzieloną pamięcia) no ale to akurat nie powinno mieć wpływu na wyświetlanie przez matryce. A może coś z nią już nie tak. Niby dopiero pół roku ma... Tyle, że mam też porównanie na super wypasionym laptopie Toshiba M30 i tam to już zupełna bladzizna. Się zastanawiam jak robia to profesjonaliści, którzy pracują w terenie, robią zdjęcia i od razu wstępnie obrabiają je w laptopie i wysyłają do agencji redakcji? Nie sądzę żeby dźwigali ze sobą np 5 kilogramowego Qosmio. A może po prostu nie zwracają na to uwagi. Po prostu dokonują wstępnej selekcji i niech się potem edytor martwi. Czytałem też gdzieś, że do agencji i tak przesyła się w jpeg-ach a nie RAW.

Oakhallow

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Się zastanawiam jak robia to profesjonaliści, którzy pracują w terenie, robią zdjęcia i od razu wstępnie obrabiają je w laptopie i wysyłają do agencji redakcji?
    Wystarczy przed wyjazdem w teren oprofilować wyświetlacz w laptopie kalibratorem sprzętowym.
    Z normalnych ustawień masz tylko rozjaśnianie, ale kalibrator zbuduje profil i ponagina krzywe kolorów tak, żeby możliwie uzyskać gamma 2,2.
    Swojego laptopa mam oprofilowanego - kolory pokazuje OK, ale ze względu na ograniczenie jasności matrycy muszę go używać raczej w zacienionych miejscach.
    Tak na żywca - bez profilu - kolory były niebieskawe i ogólnie dziwny kontrast był.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czym kalibrujesz??

Oakhallow

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

A czym kalibrujesz??
    Gretag Macbeth Eye One Photo,
    równie skuteczny jest Eye One Display 2 - za to sporo tańszy
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów