Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Jak to sie robi? Zdjecia pod Slonce

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jak to sie robi? Zdjecia pod Slonce

Witam,

Chcialem zapytac bardziej doswiadczonych o to jak robi sie takie zdjecia? Sam podejzewam ze w duzej mierze jest to obrobka w PS. Bardzo jednak prosilbym o wytlumaczenie jak sie do takich zdjec zabrac? Chodzi mi o fotografowanie bardzo dynamicznie poruszajacych sie obiektow i glownie o te zdjecia robione pod Slonce - jak uzyskac takie kolory i kontrast? Podejzewam ze byly robine bez lampy ??

http://www.tommysuperstar.com/album/.../_TJR7079a.jpg
    http://www.tommysuperstar.com/album/.../_TJR6857b.jpg
    http://www.tommysuperstar.com/album/.../_TJR5034a.jpg
    http://www.tommysuperstar.com/album/.../_TJR4916b.jpg

z gory dzieki za pomoc...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

trzeba dopalic lampą po prostu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    na śniegu tez latwiej o takie zdjecia bo słońce ładnie sie odbija od bialego puchu i doswietla modela od strony cienia
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 17-08-2010 o 18:27 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pierwsze zdjęcie jest na pewno błyskane lampą na wyzwalaczu, może nawet dwoma, ostatni narciarz chyba tak samo nie wiem jak pozostałe ,)
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No wlasnie to ostatnie zdjecie na pewno nie jest blyskane, wskazuje na to sam cien. A mozliwe ze te zdjecia robione sa bez lamp, a wyciagane po prostu softwarowo? jak myslicie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

moze nie byc blyskane, i pisalem wyzej dlaczego na sniegu latwiej o takie ujecia
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mak100 Zobacz posta
    No wlasnie to ostatnie zdjecie na pewno nie jest blyskane, wskazuje na to sam cien. A mozliwe ze te zdjecia robione sa bez lamp, a wyciagane po prostu softwarowo? jak myslicie?
    Wszystkie są błyskane i to raczej czymś mocniejszym niż 580EX. Te na motocyklach to raczej spore lampy z generatorem, na śniegu pewnie też choć (jak sebcio napisał) może być tego błysku mniej.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

przyslona (slonce) takze widac mocno domykana

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    przyslona (slonce) takze widac mocno domykana
    Zależy co rozumiesz przez "mocno". Do załaczonych zdjęć są exify - obiektyw 10mm (Sigma?) i f7,1-8. Jak miałem Sigmę 10-20 podpiętą do 400D, to f6,3-8 to był standard.

Sam niedawno popełniłem takie coś: http://www.flickr.com/photos/korona-...7623922370220/
    Tyle, że ja jestem totalnym amatorem...
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Wszystkie są błyskane i to raczej czymś mocniejszym niż 580EX. Te na motocyklach to raczej spore lampy z generatorem, na śniegu pewnie też choć (jak sebcio napisał) może być tego błysku mniej.
    Ja myślę, że spokojnie mogła to być 580 lub coś podobnego (może dwie, ale nie sądzę). Na śniegu był tylko błysk dopełniający, na pierwszym zdjęciu słońce już zachodziło i można było otworzyć przysłonę (względnie podnieść ISO), a na drugim lampa była bardzo blisko motoru (chyba nawet na aparacie).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no wiec obaliliscie moja teze ze te foty po prostu sa poprawiane. A jeszcze jedno.. wiekszosc tych zdjec robionych jest szerokim katem (chyba sigma 10-20?). Czy to ma znaczenie w przypadku takich zdjec?

BTW, na drugim zdjeciu to tez rower, nie motor

Pozdrawiam!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów