To jest dosc naturalne polaczenie. Przynajmniej dla kogos kto przeszedl przez etap lustrzanki manualnej ze standardem (czyli 50). Problem z 50/1,8 jest tylko taki, ze jest wolny. Nie wiem jak na 5D, na 40D da sie uzywac ale kiedy podpialem do starego EOSa10 to slimaczyl sie nieziemsko. Tymczasem starszy 20-35L na tym samym EOSie 10 (nie 10D, analogowa 10) niezle popiernicza... A nie ma USM.
2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape
Bałem się napisać o poczciwej ttelce zenita bo powiecie ze mam 100 lat ale widzę ze nie tylko ja jestem konserwatysta i nie tylko ja chodzę do przodu i do tylu z 50tka choć przyznaje się także do g6stki fajnie krople mi robiła z kranu a na poważnie w piątek się rozstrzygnie
Jak obiecałem, tak zrobiłem ....
/1/ 350D + 24-70L 2/8 - no niestety nie ma co porównywać z moim Tamronem, choć nie bez przesady, ale ergonomia aparatu wiele straciła, dobrze że mam BP, poza tym, dziwnie moja puszka reagowała na nowe szkło, przycięła mi raz pokrętło nastaw, np. zamroziła TV i nie dało się zmienić, dopiero po poruszeniu pokrętłem z BP się "odblokowało wszystko".
/2/ 5dmkII + 50mm 1/8 tak to połączenie mi leżało najbardziej, choć po nawykach z Tamrona nieco bolały nogi od chodzenia
/3/ 5dmkII + 24-70L 2/8 - no sprzęt wagi ciężkiej - pstrykanie wesela z takimi kilogramami wymaga pewnej ręki
WNIOSKI:
Intuicyjność obsługi 350D sprawiła, iż subiektywnie lepiej czułem się z nim a nie z 5dmkII choć de facto, to kwestia nabrania nowych przyzwyczajeń, uwzględniając budżet jakim dysponuję, skusiłbym się na 24-70 L jako szkło do 350D ale o ból głowy przeprawiają mnie te przypadłości mojej dziwnie reagującej puszki, opcja 5dmkII niestety z uwagi na możliwość połączenia tylko z 50mm 1/8 hmmm (przy moim budżecie) tutaj niestety chyba się nie zdecydują z uwagi jednak na ograniczoność 50-tki.
Faktem jest 5dmkII + 24-70L - to cel, w trudnych warunkach nie widziałem nic ciekawszego, ale budżet. Znając pewnie życie obejdę się smakiem.
* Fundusze z UE / Prawo - jeśli szukasz pomocy
* Canon 350D + Canon 50mm 1/8 + Tamron 17-50mm 2/8