Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 154

Wątek: 7D - uszczelnienia - ku przestrodze

Steffek
    Guest

Domyślnie

Kolaj, serdecznie dziękuję, że wszystko na forum opisałeś. Miałem kupić ten aparat tylko i wyłącznie ze względu na uszczelki, choć pięćdziesiątka mi w zupełności wystarczy.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    No i po sprawie. Na szczęście tym razem skończyło się tylko na przeczyszczeniu wnętrza. Nie trzeba było nic wymieniać. Puchę mam spowrotem. Jak miło
    no to gratulacje!

Koszt 244zł + trochę nerwów.
    serwis na żytniej tyle skasował, czy sam coś czyściłeś?
    bo rozumiem, że serwis odmówił naprawy (gwarancyjnej) ale jednak podjął się naprawy (odpłatnej na odpowiedzialność klienta), tak?
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    serwis na żytniej tyle skasował, czy sam coś czyściłeś?
    bo rozumiem, że serwis odmówił naprawy (gwarancyjnej) ale jednak podjął się naprawy (odpłatnej na odpowiedzialność klienta), tak?
    Serwis naprawił odpłatnie. Nie bardzo rozumiem, co rozumiesz przez "na odpowiedzialność klienta".

Ja tam się nie zajmuję samodzielnym dłubaniem w aparacie, samochodzie czy innych takich. Niech to robią odpowiednie warsztaty. Od tego są.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem, co rozumiesz przez "na odpowiedzialność klienta".
    to taka "złota formułka" niektórych serwisów - że spróbują naprawić, ale jak im się nie uda i do tego jeszcze bardziej popsują, to nie będziesz miał do nich pretensji

Ja tam się nie zajmuję samodzielnym dłubaniem w aparacie, samochodzie czy innych takich. Niech to robią odpowiednie warsztaty. Od tego są.
    i dobrze!
    jeszcze raz: super, że (tym razem) się udało! :grin:

i bardzo dobrze, że pojawił się twój wątek - myślę, że uchroni wiele "siódemek" przed podobnymi przypadkami. ja też pewnie zaraz zamówię woreczek na aparat za 20 zł ;-)
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to taka "złota formułka" niektórych serwisów - że spróbują naprawić, ale jak im się nie uda i do tego jeszcze bardziej popsują, to nie będziesz miał do nich pretensji
    Nic takiego nie miało miejsca. Powiedzieli, że jeśli czyszczenie pomoże to będzie to właśnie taka kwota, natomiast jeśli wymagana byłaby wymiana jakiś "grubszych" części, to by się skontaktowali, żebym mógł się zdecydować i nie obciążaliby mnie kosztami czyszczenia, które wszak nie rozwiązało problemu.

Obiektywnie muszę powiedzieć, że dość sprawnie to wszystko się potoczyło. No i szczęśliwie

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Obiektywnie muszę powiedzieć, że dość sprawnie to wszystko się potoczyło. No i szczęśliwie
    Fajnie Kolaj, że skończyło się na takiej kwocie.
    Dziękuję Ci też, że dałeś znać iż "uszczelnienia" dla których wielu kupiło to body to tani chwyt marketingowy canona.
    Kiedyś myślałem żeby sobie dokupić 7-kę jako drugie body. Już mi przeszło
    Kupię drugie 5D2 albo 1DsIII
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nic takiego nie miało miejsca. Powiedzieli, że jeśli czyszczenie pomoże to będzie to właśnie taka kwota
    no to jest to IMHO niezła reklama żytniej
    ja w sumie też jestem zadowolony z ich obsługi i usług.

za to jest to mniejsza reklama samego canona i uszczelnień 7D, choć z drugiej strony - wg mnie to wszystko dobrze świadczy o samej elektronice tego aparatu i projektantach elektroniki - nie we wszystkich urządzeniach układy by przeżyły takie zamoczenie i problemy na łączówkach, wystarczy spojrzeć np. na telefony komórkowe.

ale zaraz, jak żytnia zrobiła wszystko od a do z - to skąd masz fotki z postu #1?
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna Awatar JAZ
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    ...I mimo tych wszystkich wspaniałych uszczelnień po jakimś czasie w obiektywie (to chyba było 70-200/2,8IS) coś mu tam zapleśniało, a w korpusie coś zaśniedziało. Więc jak widać te uszczelnienia to taka naprawdę ostatnia linia obrony, za którą lepiej już się nie cofać/zapuszczać. Też jestem zaskoczony tym jak łatwo w Kolajowej 7D styki się zniszczyły...

Panowie, uszczelki są przede wszystkim wielkim utrudnieniem przy suszeniu sprzętu. Wspaniale zapobiegają usuwaniu wilgoci z wnętrza aparatu. I dlatego należy proces suszenia wspomagać. (odradzałbym jednak stężony kwas- jak radził ktoś wyżej (sita molekularne tak - może to być żwirek zeolitowy jak dla kotów, ale najlepszy jest worek ryżu)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale zaraz, jak żytnia zrobiła wszystko od a do z - to skąd masz fotki z postu #1?
    Od nich.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dostałem razem ze wstępną ekspertyzą.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 20-08-2010 o 13:38 Powód: Automerged Doublepost

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hmm, wygląda na to że te uszczelnienia zamiast coraz lepsze są coraz gorsze. Fotografowałem w deszczu 300D, 40D i 5D Mk I i żadnemu nigdy nic nie było. Zawłaszcza 40D dostał kilka razy solidną porcję wody.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów