Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Zobacz np. "zastosowania"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_siarkowy%28VI%29
nie każdy czynnik suszący jest do wszystkiego, dlatego właśnie potrzebni są dobrze opłacani specjaliści chemicy tacy jak ja
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do samego fotografowania w deszczu, kiedyś był podawany ładny przykład jedynki ze szczelnymi szkłami, które wykorzystywał pewien botanik fotografując owady w strefie równikowej. I mimo tych wszystkich wspaniałych uszczelnień po jakimś czasie w obiektywie (to chyba było 70-200/2,8IS) coś mu tam zapleśniało, a w korpusie coś zaśniedziało. Więc jak widać te uszczelnienia to taka naprawdę ostatnia linia obrony, za którą lepiej już się nie cofać/zapuszczać. Też jestem zaskoczony tym jak łatwo w Kolajowej 7D styki się zniszczyły...
Otarłem się o chemię więc znam zastosowanie kwasu siarkowego. Jednak interesuje mnie właśnie jak go użyć, żeby jego opary nie wyrzadziły jeszcze większej szkody niż sama woda. Rozumiem jednak, że to tak jak zapytać specjalistę od fotoszopa, jak się robi jakiś unikalny efekt - niewiele się człowiek dowie, bo nikt nie będzie oddawał swojej wiedzy za darmo![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Panowie, uszczelki są przede wszystkim wielkim utrudnieniem przy suszeniu sprzętu. Wspaniale zapobiegają usuwaniu wilgoci z wnętrza aparatu. I dlatego należy proces suszenia wspomagać. (odradzałbym jednak stężony kwas- jak radził ktoś wyżej(sita molekularne tak - może to być żwirek zeolitowy jak dla kotów, ale najlepszy jest worek ryżu)
Ewentualnie ten pan (Juza), dość sporo pstrykający nie najgorszymi zabawkami w różnych warunkach. Jak widać/czytać to i 1Ds3 też nie jest taki niezniszczalny, podobnie jak D3 jego kolegi:-?. Oczywiście to były tropiki a nie byle deszczyk. Wnioski chyba jednak dobre wyciągnął, niestety post factum:-|...