Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: 1D mk IIn czy 1D mk III ????

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    A co do ISO to w Ds nie ma tego niestety,
    Stety jest. Ja u siebie widzę, trzeba to włączyć w menu.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Stety jest. Ja u siebie widzę, trzeba to włączyć w menu.
    W 1Ds2? A możesz napisać gdzie, bo nie widzę?

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W 1Ds2? A możesz napisać gdzie, bo nie widzę?
    W Custom Functions o ile dobrze pamiętam.

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photolo Zobacz posta
    A w którym miejscu ma te lepsze uszczelnienia???!!! tzn. gdzie brakuje ich w jedynce? Co do akumulatora - zgoda - lżejszy i wydajniejszy, co do gwarantowanej liczby klapnięć... no właśnie... jak napisałem powyżej znam dwa przypadki rozsypania się 1DMkIII w pobliżu 100tys. klapnięć (czyli nawet nie połowa gwarantowanego przebiegu) i znam 1-ki, które na pierwszej migawce na liczniku mają grubo powyżej 500tys. czyli ponad 3x tyle ile gwarantuje Canon więc reguł nie ma... Pozdrawiam, photolo.
    Może gwoli przypomnienia, gwarancja w MKIII na migawkę to 300 tyś bez względu na wiek więc ta matematyka z 500 tyś i, że to 3x tyle ile gwarancja to chyba cos nie halo ... Miałem podobny dylemat w zeszłym roku, róznica w cenie pomiędzy MKIIN a MKIII była podobna a wybrałem MKIII, dlaczego?
    Dlatego:
    -Handling w MKIIN porażka w reporterce, brak jojsticka, kombinacje przycisków ... może w studio jest ok, ale w reporterce, deficycie czasu ... MKIII bez dyskusji.
    - ISO, robię bardzo często na 1250 i 1600 jest lepiej niż dobrze i znowu MKIIN odpada.
    - AF jeśli nauczysz się go obsługiwać, Canon bezsensownie skomplikował ten element, zbyt dużo ustawień od których zależy bardzo dużo jeśli chodzi np. o zdolnośc do śledzenia obiektów (w moim przypadku ptaki bądź samoloty) out of the box MKIII może rozczarować, jeśli nauczysz się obsługi jest lepiej jak OK.
    - Live view, brak AF może tutaj doskwierać, ja jednak używam tego np. do robienia zdjęć księżyca i żaden AF i wizjer nie zastąpi mi Live view x10 przy ogniskowej 1400 mm.
    To są moje spostrzeżenia które spowodowały, że wybrałem MKIII.

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Joystick ssie! :-P I nowy sposób obsługi (że nie trzeba przytrzymywać przycisków z lewej) też! :-P

(I mówię to w ponad dwa lata po zakupie swojego pierwszego mk3, którym/którymi w sumie zrobiłem jakieś 2x więcej fotek niż mk2N, którego używałem poprzednio :-))

Domyślnie

Prawdę mówiąc to podpiszę się pod tym.
    Może mam za małe dłonie albo coś (chociaż w 20D miałem joystick i przycisk ISO tak jak w mk3 i nie narzekałem, więc myślę że po prostu w mk2 jest lepiej).
    Ogólnie kciukiem zanim docisnę się do joysticka to mi schodzi chwilę, poza tym przy 19 punktach AF to joystick kompletnie jest neiwygodne. Używam głównie pokręteł tak jak w mk2.
    Za to ISO z prawej strony to też zło, jakoś wolałem z lewej, często robię zdjęcia gdzie wolę trzymać pewnie aparat i wtedy użycie lewej ręki jest bezpieczniejsze.

:-)

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Prawdę mówiąc to podpiszę się pod tym.
    Może mam za małe dłonie albo coś (chociaż w 20D miałem joystick i przycisk ISO tak jak w mk3 i nie narzekałem, więc myślę że po prostu w mk2 jest lepiej).
    Ogólnie kciukiem zanim docisnę się do joysticka to mi schodzi chwilę, poza tym przy 19 punktach AF to joystick kompletnie jest neiwygodne. Używam głównie pokręteł tak jak w mk2.
    ja akurat wole joystick jakos mi wygodniej,nawet przy 19pkt,nim operowac

Za to ISO z prawej strony to też zło, jakoś wolałem z lewej, często robię zdjęcia gdzie wolę trzymać pewnie aparat i wtedy użycie lewej ręki jest bezpieczniejsze.
    tutaj sie zgodze... bylo dobrze, a musieli zepsuc

jeszcze jedna zaleta mk3 mi sie przypomniala - przycisk INFO i zegarek pod reka :>

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

joystic jest strasznie wygodny, trzeba sie go nauczyc jednak uzywac do wybory punktow AF, nie wyobrazam sobie pracy bez niego,

jesli chodzi o przycisk ISO to dobrze ze jest po prawej stronie, co nie raz psialem wszystkie przyciski powinny byc po prawej, tak jak w serii xxD

jak Wy zmieniacie inne parametry lewa reka nie odrywajac oka od wizjera trzymajac np 70-200 2.8 nie wspominajac o 300 2.8?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

300/2.8 nie mam. 70-200/2.8 glownie pracuje na 1Ds2 i nie czuje problemu z tym. poza tym ja nie jestem sportowcem, nie slepie w wizjer caly czas wiec przewaznie zmieniam zanim doloze body do glowy.

uzywalem joya do punktow AF za czasow 20D. to co mi sie podoba to to, ze przytrzymanie joya uaktywnia ostrzenie. fajna sprawa, przyspiesza rzecz. pewnie sie do neigo przyzwyczaje, poki co mam problem przyzwyczaic sie gdzie mam punkty krzyzowe ;-)

co do iso, to przez chwile mialem ustawionego go pod SET (liveview nie uzywam). wygodniej bylo mi wcisnac SET niz ISO u gory. ale, ze pozniej doczytalem o konfiguracji autoiso to na razie duzo z ISO nie korzystam. choc wkurzajace jest to, ze niby sie ma to AutoISO, a jednak go nie ma

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jak Wy zmieniacie inne parametry lewa reka nie odrywajac oka od wizjera trzymajac np 70-200 2.8 nie wspominajac o 300 2.8?
    70-200/2.8 i 300/2.8 nie mam
    300/4 mam na monopodzie, wiec nie ma problemu z uzyciem lewej lapy,
    przy krotszych stalkach tez to nie jest problemem (nawet ostatnio 85/1.8 robie trzymajac dwoma lapami za body - jakos mi tak wygodniej )

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów