Cytat Zamieszczone przez photolo Zobacz posta
A w którym miejscu ma te lepsze uszczelnienia???!!! tzn. gdzie brakuje ich w jedynce? Co do akumulatora - zgoda - lżejszy i wydajniejszy, co do gwarantowanej liczby klapnięć... no właśnie... jak napisałem powyżej znam dwa przypadki rozsypania się 1DMkIII w pobliżu 100tys. klapnięć (czyli nawet nie połowa gwarantowanego przebiegu) i znam 1-ki, które na pierwszej migawce na liczniku mają grubo powyżej 500tys. czyli ponad 3x tyle ile gwarantuje Canon więc reguł nie ma... Pozdrawiam, photolo.
Może gwoli przypomnienia, gwarancja w MKIII na migawkę to 300 tyś bez względu na wiek więc ta matematyka z 500 tyś i, że to 3x tyle ile gwarancja to chyba cos nie halo ... Miałem podobny dylemat w zeszłym roku, róznica w cenie pomiędzy MKIIN a MKIII była podobna a wybrałem MKIII, dlaczego?
Dlatego:
-Handling w MKIIN porażka w reporterce, brak jojsticka, kombinacje przycisków ... może w studio jest ok, ale w reporterce, deficycie czasu ... MKIII bez dyskusji.
- ISO, robię bardzo często na 1250 i 1600 jest lepiej niż dobrze i znowu MKIIN odpada.
- AF jeśli nauczysz się go obsługiwać, Canon bezsensownie skomplikował ten element, zbyt dużo ustawień od których zależy bardzo dużo jeśli chodzi np. o zdolnośc do śledzenia obiektów (w moim przypadku ptaki bądź samoloty) out of the box MKIII może rozczarować, jeśli nauczysz się obsługi jest lepiej jak OK.
- Live view, brak AF może tutaj doskwierać, ja jednak używam tego np. do robienia zdjęć księżyca i żaden AF i wizjer nie zastąpi mi Live view x10 przy ogniskowej 1400 mm.
To są moje spostrzeżenia które spowodowały, że wybrałem MKIII.

pzdr