Ale nie w trakcie zmiany nastawy ISO. Wtedy nie mam. To CF mam od początku ustawione.
Ale nie w trakcie zmiany nastawy ISO. Wtedy nie mam. To CF mam od początku ustawione.
Najwyraźniej nieprecyzyjnie określiłęś swoją potrzebę kilka postów wyżej, napisałeś, że nie ma ISO w wizjerze, a jest
A tak btw, po co w trakcie zmiany? To co jest sprawdza się rewelacyjnie i w zupełności wystarcza. Przecież wiesz ile razy kliknęło kółko i w którą stronę je obracałeś. Czego więcej trzeba? Może informacji w wizjerze nad którym przyciskiem masz aktualnie umieszczony palec..? :-?
To nie tyle chodzi o zmianę bez odrywania oka od wizjera (choć z 300/2.8 jeszcze bym od biedy dał radę ;-)) ale o bezwzrokową, intuicyjną obsługę. W "starych" jedynkach, było to proste: palce na guziki, dwa kliki pokrętła, palce z guzików. Tak długo jak trzymasz, tak długo zmieniasz ustawienia, puszczasz - kółko wraca do normalnej funkcji. Ślepy, nawet jeśli nie zrobi zdjęć - to aparat może się nauczyć obsługiwać perfekcyjnieI żadnej możliwości przypadkowego przystawienia trybu, ISO itp.
Teraz puszczasz - a tu jeszcze przez XXX czasu kółko np ciągle zmienia tryby pracy, zamiast przysłony. I chcąc coś zrobić szybko, trzeba dodatkowo spoglądać na górny LCD.
Skoro jest w mk3 to znaczy, że spora liczba osób jednak potrzebuje tego. Wystarczy też poczytać archiwum tego forum, dużo osób marudzi na brak tego.
Ze swojej strony powiem, że przy dynamicznych zdjęciach nie mam czasu myśleć czy przekręciłem kółko 3 czy 5 razy. Wole widzieć. Nicby nikomu nie ubyło jakby to pokazywali.
A, i jeszcze joystick do przeglądania obrazków (w powiększeniu) - porażka. w 1D2N, jednym odpowiednio mocnym ruchem ręki byłem w stanie przewinąć albo o 1/10 ekranu albo o cały. A tutaj? klik... klik... KLIK.... @#$!@#$!@... klik...
To akurat nie uprzykrza życia non stopale nawet przy głupim czyszczeniu matrycy potrafi wkurzyć.
A ja się bałem, że jestem jedyną osobą, która wolała UI z mk2 niż z mk3 ;-)
Dzieki muflon!
Prawda jest taka, że dużo osób marudzi jeszcze zanim przeczyta instrukcję obsługi i nie tyczy się to tylko tego konkretnego ficzeru.
Fakt, nie pamiętam czy nawet w manualu napisali o tym, że ISO mże być widoczne w wizjerze, ale zwykła ciekawość nakazywałaby sprawdzić jak działają poszczególne funkcje takiego kombajnu jakim jest jedynka. Jak ja kupiłem 1Ds MkII, to przynajmniej przez pierwsze dwa tygodnie obwąchiwałem różne nastawy i skonfigurowałem body pod siebie. ISO w wizjerze jest, jest przydatne i jak najbardziej działa poprawnie.
Tylko, że my cały czas mówimy o zmianie jego, a nie o aktualnej pozycji. Na to ludzie mardzili![]()
Właśnie sprawdziłem w moim mkIIN i u mnie w wizjerze podczas zmiany ISO wyświetla wartości. Dzieje się tak nawet, gdy w C.Fn mam wyłączoną opcję wyświetlania ISO w wizjerze.