Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: adapter canon /praktica bp

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: adapter canon /praktica bp

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    rynek się kręci bo dzięki LIVEVIEW da się w miarę skutecznie ostrzyć zrobiła się moda na ciekawy bokeh i ceny starego złomu poszybowały w górę
    Ja jestem zdania, że w starociach jest sporo ciekawych szkieł, ale obecnie coraz mniej to wszystko się opłaca..
    Sam mam chyba ze 4 starocie i najbardziej z nich lubię heliosa 40-2 i zenitara 50 1.7

wyzbylem sie starych manualnych szkiel , mam ich aktualnie nie wiecej niz 6-10 sztuk gdyby poszukac.
    jedyny sens jaki znajduje, to zastosowanie w aparacie MF czyli 6*6 lub 6*4,5 . fotografowanie na negatywie i nastepnie fotografowanie negatywu wspolczesna cyfra .
    w ten sposob szerokim zakresem dla cieni jaki ma cyfra, obejmujemy zekres swiatel , ktore sa na negatywie przeciez cieniami.
    dostajemy nieprownywalne z cyfra bogate odwzorowanie swiatel.
    czasem robie takie portreciki i zawsze reakcja ta sama - ludzie sa pozytywnie zaskoczeni milym dla oka , bogatym tonalnie w partii swiatel obrazem. ja wiem ze to zasluga negatywu. Za to cienie sa dosyc ubogie w walor tonalny , ale to mniej przeszkadza.

sama optyka jest marna , glownie z powodow innych wowczas mozliwosci obliczeniowych.
    Jasne , mozna sie tym poslugiwac , da sie fotografowac , ale korzysci nie daje to zadnych, tym bardziej ze nie jest to rzeczywiscie tanie..
    w sumie rachunek zyskow i strat jest jednak niekorzystny.

heliosy , jupitery maja przyjemny bokeh , ale to za malo - gdyby kosztowaly 50- 100 zl , ale widze na ebay ceny rzedu 500 zl.

Uprawnienia umieszczania postów