Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: W co inwestować ?

Domyślnie

Przemyslec wszystko jeszcze raz i skoro masz 10D... moze zmienic system na N?

Nikon w klasie semi-pro ma juz puszki uszczelniane i mozesz jechac na pustynie. U Canona na pustynie moga pojechac tylko obiektywy L, bo do uszczelnienia korpusu musisz dolozyc do serii 1.

Gdybym dzisiaj kupowal aparat a nie 3 lata temu, to moze zaczalbym od N D700 albo chociaz 300S ha ha ha.

...
    a tak powazniej jak zostajesz przy C to 50D albo 5D MkII (nie 7D!) i 16-35 na dobra wrozbe. Dzisiaj kupowalem obiektyw i w klasie zoom transtandard C nie ma nic powaznego do zaproponowania, dopiero powyzej 1200 E (pozdrowienia dla Zaitseva).
    ║ 50D i 30D + graty ║

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    w klasie zoom transtandard C nie ma nic powaznego do zaproponowania, dopiero powyzej 1200 E (pozdrowienia dla Zaitseva).
    Co to jest za klasa?

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Ja zaczynałem od 85/1.2 i 20D, potem dokupiłem 70-200/2.8IS. Teraz mam ochotę zmienić body na 5D i dokupić 24/1.4. Najlepiej kupować obiektywy, których nie trzeba będzie już sprzedawać, a body zmienia się co 2-3 lata.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Co to jest za klasa?
    transstandard to okreslenie uzywane we Francji, ktore lepiej okresla polski tzw."zoom uniwersalny"(kategoria w rankingu miedzy innymi na optyczne.pl).

Transstandard oznacza, ze zoom w srodku zakresu obejmuje standardowa ogniskowa danego formatu (nie sprawdzjac juz dokladnie w tabelkach, przekatna formatu ok 30mm dla aps i 50mm dla FF). Transstandardem apsa bedzie w przyblizeniu kit Canona, a dla FF bylyby to obiektywy 24-70 itp.

Jeszcze prosciej: kategoria zoomow od lekkiego szerokiego kata po lekki tele.
    ║ 50D i 30D + graty ║

arturpa001
    Guest

Domyślnie

tak powazniej jak zostajesz przy C to 50D albo 5D MkII (nie 7D!)

Nom trochę racji z tym c 7d jest
    większość poleca zamiast 7d -> 50d bo praktycznie niemal się nie różnią między sobą, a cena przy 7d jest 2 razy droższa niż 50d!

Dopiero zaczyna Awatar Miłosz
    Miasto
    znad morza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Spoko ja nie robię tego zawodowo. Są to głównie znajomi i rodzina a zapewne zdajesz sobie sprawę ile można na takich "klientach" zarobić, symboliczne kwoty
    Ja także nie robię tego zawodowo, ale jaka to różnica ?
    Albo będziesz miał sprawnie działające body, albo nie...
    Zrobiłem dostatecznie dużo wesel, aby taki pad zaliczyć - ratowałem się body kumpla. Dobrze, że tam był...
    Sam mam 20D (po naprawie jest OK, uważam, że to jedno z lepiej dopracowanych body), i już przytulałem się do 7D, ale miałemokazję trochę toto pomęczyć i cały zapęd mi przeszedł. Zostaję przy tym co mam i szukam szkła. Jednakże z 10D nie odważyłbym się..

Czacha ma rację.
    Canon i stara Minolta

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    transstandard to okreslenie uzywane we Francji, ktore lepiej okresla polski tzw."zoom uniwersalny"
    Wystarczy, dzięki. Francuskiego to ja nipanimajet ;P
    Cytat Zamieszczone przez arturpa001 Zobacz posta
    Nom trochę racji z tym c 7d jest
    większość poleca zamiast 7d -> 50d bo praktycznie niemal się nie różnią między sobą, a cena przy 7d jest 2 razy droższa niż 50d!
    Praktycznie niemal niczym się nie różnią. No cóż...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Nie, żadnych kompromisów. Jeśli zmiana puszki to tylko na pełną klatkę. 17-40 będzie jak znalazł do pejzaży bo jeszcze bardziej poszerzy mi perspektywę. Docelowo 16-35 z uwagi na lepsze światło no i w kościołach też się przyda. Dalej to tak jak pisałem 35L lub 24L i 85 1.8 USM nie elka ale optyką masakruje i chyba tylko z uwagi na gorsze wykonanie nie zasłużyła na czerwony pasek. Gdybym dzisiaj posiadał 20k zł to taki bym złożył zestaw. Aha i kiedys tam jakieś tele typu 300L lub 400L bo od czasu do czasu fotografuję II ligę piłkarską i siatkówkę.

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

takie przemyślenia

nie inwestować w coś co szybko tanieje wypasiony pecet, wypasione body
    inwestować w coś co trzyma cenę czyli dobre szkła, w buckup dobrych klatek, w monitor co mniej pali po oczach

pozdrawiam

Domyślnie

Inwestować w siebie.

Bo po co komuś 5D, 5 L-ek, studio itd skoro nie potrafi zdjęć robić.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów