Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 75

Wątek: W co inwestować ?

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    wszystko zalezy od tego, ile kasy mozesz/chcesz wydac. nazwanie 10D leciwym to dosc lagodne okreslenie i nie wiem czy nie wolal bym zmienic body, a dopiero potem ladowac w optyke
    aparat jak aparat-tez robi zdjęcia
    widziałem zdjęcia robione 350D z lkami-cud, miód...

w przypadku 10D z lkami powinno byc świetnie-przynajmniej na przeczekanie kupna body

najwazniejsza jest optyka, nie body

wg. mnie lepiej miec 10D z lkami niz 5dmk2 z jakims badziewiem
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Tego też do końca nie ustaliłem Myśłałem nad stałkami, ale jak to mówią kasy nigdy nie za wiele to mogą być dwie a może jedna. Aktualnie na tapecie mam 24, 35, 85, 135, 300, ewentualnie zoom 70-200 2.8. Może najbliższe losowanie lotka przyniesie rozwiązanie tego problemu

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Tego też do końca nie ustaliłem Myśłałem nad stałkami, ale jak to mówią kasy nigdy nie za wiele to mogą być dwie a może jedna. Aktualnie na tapecie mam 24, 35, 85, 135, 300, ewentualnie zoom 70-200 2.8. Może najbliższe losowanie lotka przyniesie rozwiązanie tego problemu
    to napisz chociaż jaki masz fundusz-będzie łatwiej wybierać : )
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Czacha ---> Tak wiem 10D to młodzieńcem już nie jest. Jednak spisuje się doskonale. Pewien dyskomfort w pracy mam tylko w kilku kwestiach. Szumy - powyżej 800 ciężko mi je zaakceptować nawet dokonując cudów w PS. Druga rzecz to powolny procesor. Aparat zbyt długo wychodzi z uśpienia czy też od załączenia, oraz podgląd i zapisywanie szczególnie przy RAW-ach trwa sporo czasu. I ostatnia sprawa to mały LCD. To akurat jest najmniej uciążliwe ale jak obserwuję u kumpla klarowność zdjęcia na LCD w 40D to naprawdę różnica jest duża. Na koniec pozostaje magia matrycy FF. Już kiedy go kupowałem wiedziałem że docelowo musi to być aparat z FF, chodz wtedy taka matryca była w fazie testów
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Amok Zobacz posta
    to napisz chociaż jaki masz fundusz-będzie łatwiej wybierać : )
    Tak jak ktoś wcześniej wspomniał 10k.
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 17-08-2010 o 09:47 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W bodajże lipcowym Foto-Video jest fajny artykuł jak i w co inwestować a jego kwintesencją jest INWESTOWAĆ WE WŁASNE UMIEJĘTNOŚCI Warto kupić ten numer szczególnie ze względu na obszerny tekst o prawach fotografa czyli gdzie i komu wolno robić zdjęcia jak dochodzić swoich praw (autorskich) itp itd.
    Wracając do sedna, mam 10D którego nieprzerwanie używałem od 2004 roku. Teraz mam również 50D. Co na korzyść 50D:
    - przede wszystkim mniejsze szumy, szum na ISO1600 z 50D jest taki jak z 10D na ISO400
    - szybkość włączania aparatu, 50D jest od razu gotowy, 10D potrzebuje ok. 3 sek.
    - szybkość podglądu zdjęć na kartach o dużej pojemności, na 10D po założeniu 4GB podgląd zdjęć był zdecydowanie wolniejszy niż na kartach 512MB, 50D nie ma czegoś takiego
    - szybkostrzelność, 50D w trybie Hi-Speed jest na prawdę szybki
    - szybszy AF w słabszych warunkach oświetleniowych w 50D

I mniej ważne ale sprawiające że jest łatwiej i przyjemniej:
    - duży i dobrej jakości wyświetlacz (nie jak w 40D)
    - sterowanie lampą z menu aparatu również funkcjami błysku bezprzewodowego, przy 10D i 580EX podłączonej przewodem musiałem biegać do lampy aby coś pozmieniać, teraz robię to na wyświetlaczu aparatu
    - Life View, czasem przydatne choć bez odchylanego LCD pożytek nie aż taki wielki

Akumulatory jednakowe, karty jednakowe, ładowarki jednakowe. Miałem sprzedać 10D ale zostawiam go, fajnie się foci na dwie puszki, na 50D 70-200 a na 10D 17-40. Jakość obrazka przy dobrych warunkach i ISO100 niemal identyczna, może jakieś niuanse w światłach i cieniach ale powyżej ISO100 już duża przewaga 50D jeśli chodzi o ilość szumów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Dzięki Przemek, dobrze znać takie niuanse wynikające z praktyki a nie danych technicznych. Ja także nawet jakbym kupił inne body to "dziesiątkę" bym zostawił. Jakiś wyzwalacz bezprzewodowy i można jechać na dwa body np podczas meczu piłkarskiego.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I jeszcze mam wrażenie, że 10D jest solidniej wykonany, po tylu latach użytkowania wygląda jak nowy a w 50D po dwóch miesiącach już się farba wyciera na krawędziach

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

A może coś w rodzaju "w pół drogi"?
    Sprzedaj 10D, kup interesujące Cię eLki + jakieś używane 40D z dobrych rąk.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

5D mk1 35mm 1.4L 85mm 1.8

dziękuję dobranoc...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amok Zobacz posta
    aparat jak aparat-tez robi zdjęcia
    widziałem zdjęcia robione 350D z lkami-cud, miód...

w przypadku 10D z lkami powinno byc świetnie-przynajmniej na przeczekanie kupna body

najwazniejsza jest optyka, nie body

wg. mnie lepiej miec 10D z lkami niz 5dmk2 z jakims badziewiem
    sam uzywalem 10D ... ale w 2003roku. chodzi mi o to, ze elektronika jak i elementy mechaniczne maja ponad 7 lat - taki sprzet moze zaliczyc zgon w kazdym momencie. szybkosc pracy pomijam bo o tym ze dobry obiektyw to podstawa nie ma co dyskutowac
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Tak jak ktoś wcześniej wspomniał 10k.
    to ja bym zrobil tak: 28/1.8 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 ... i zaczal bym zbierac na FF

ewentualnie 28/1.8 + 85/1.8 + 5D

jesli chodzi o plastyke i jakosc, wcale FF nie jest potrzebne - zobacz moje fotki z 20D + 28/1.8

http://canon-board.info/showpost.php...73&postcount=1
    http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=13
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 17-08-2010 o 11:11 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów