Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Wyposażenie amatorskiego studia...

Coś już napisał Awatar WhiteWolf
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Wyposażenie amatorskiego studia...

Witajcie.
    Jak już wspominałem w jednym z pierwszych postów tutaj - głównie interesuje mnie fotografia portretowa - studio + plener. Oczywiście pomijam fakt, że jestem w początkowej fazie nauki związanej z fotografią. Właściwie to pstrykam od dawna ale do tej pory były to przypadkowe plenery czy tego typu zdjęcia. Zakupiłem tą pierwszą wymarzoną lustrzanke i chciałem coś więcej w tym kierunku pojąć. Obecnie pochłaniam książki jak jak dziecko żelki choć wiem ile i jak ciężkiej pracy jeszcze mnie czeka. Pomimo tego jestem zdeterminowany i skory do nauki. Zaznaczam, iż nie jest to "słomiany zapał"... Teraz do rzeczy. Chciałem kupić kilka elementów wyposażenia studia. Pomieszczenie ma wymiary 4x4m i 2.5m wysokości. Mam możliwość zakupu :

Statywy oświetleniowe 2 szt. Max 230 cm.
    Oprawki do lampy i parasolki 2 szt
    Świetlówka 85/400W 5500K 2 szt
    Parasolki białe 2 szt i 1 szt srebrna
    Stelaż do tła + 1 tło 5mx1.6m białe
    Wszystko jeszcze na 7 miesięcznej gwarancji - stan idealny - od kolegi.

Do tego chciałbym jeszcze dokupić lampe Yongnuo 460 II + nadajnik/odbiornik + wszystko co w pudle - także na gwarancji.
    Wszystko w naprawdę dobrych pieniązkach - porównywałem z alledrogo i wychodzi mnie sporo taniej.
    Brakuje mi czegoś do doświetlenia tła. Teraz moje pytanie - czym to zrobić. Pasowałoby czymś o temp porównywalnej do 5500K tak ? Czy się mylę i nie ma to większego znaczenia ? Chodzi mi o mieszanie kolorów, które chyba nie jest dobre.
    Powiedzcie proszę czy to byłoby wszystko ? Pomijam filtry i plastry miodu. Rozkład świateł i cała reszta to już moja głowa i sam będę do tego dochodził.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak poszukasz na forum to znajdziesz wiele wątków o wyposażeniu amatorskiego studio. I wszędzie pisza to samo - tylko lampy błyskowe. Dlaczego zamierzasz więc kupić świetlówki?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj.
    Czytałem wiele wątków dot. sprzętu do studia ale powiem szczerze, że wprowadziło to jeszcze więcej pytań... Były nawet posty mówiące o 10 lampach... Dlaczego zamierzam zakupić takie świetlówki ? Myślałem, że będą dobre do wypełnienia światła. Mam tylko 1 lampe błyskową i wydawało mi się, że bez lamp wypełniających będzie problem. Doczytałem też ostatnio o ciekawym sposobie doświetlania białego tła błyskiem + jeszcze 1 błysk na modela/modelkę. Generalnie jak już pisałem - dopiero się uczę i chciałem poeksperymentować ze światłem właśnie na zasadzie błysku + jakieś wypełnienie. oczywiście zamiarem założenia tego tematu było podyskutowanie o tym z doświadczonymi kolegami. Uważasz, że np. doświetlenia tła + 2 błyski na modela/modelkę w takim pomieszczeniu byłyby wystarczające ?
    Canon 50D i sporo chęci...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WhiteWolf Zobacz posta
    Dlaczego zamierzam zakupić takie świetlówki ? Myślałem, że będą dobre do wypełnienia światła.
    Do wypełniania też używa się lamp błyskowych. Nadal nie rozumiem pomysłu ze świetlówkami. Chyba musisz jeszcze duuużo poczytać albo wpakujesz kasę w błoto, bo przy mieszaniu lampy błyskowej i świetlówek to ci się światło ze świetlówek raczej nie naświetli...

Generalnie jak już pisałem - dopiero się uczę i chciałem poeksperymentować ze światłem właśnie na zasadzie błysku + jakieś wypełnienie.
    I to "jakieś wypełnienie" to też powinna być lampa błyskowa.

Uważasz, że np. doświetlenia tła + 2 błyski na modela/modelkę w takim pomieszczeniu byłyby wystarczające ?
    Uważam że osoby początkujące powinny spróbować od prawidłowego oświetlenia dwoma lampami modela/modelki w kadrze portretowym: światło główne i wypełniające, nie muszą być to koniecznie lampy studyjne, ale ogólne szacunkowe obliczenia wykazują że kombinacje z dwoma lampami systemowymi, ich wyzwalaniem, modyfikatorami do nich kosztują suma sumarum więcej niż podstawowy zestaw lamp studyjnych ze statywami i modyfikatorami o wiele wygodniejszy w użyciu i wyzwalaniu niż zestaw systemowy (chyba że upierasz się przy błyskaniu w plenerze).
    Stawiasz modela/modelkę 2-3 metry od tła i na początek nie martwisz się o jego oświetlanie. Ja w sumie martwię się o światło na tło tylko gdy mam je białe i chcę mieć rozświetlone (bielizna, beauty), czyli dość rzadko, więc nie wiem czemu Ty się na początku martwisz o oświetlenie tła...

O, przypadkiem znalazłem - może tam doczytasz : http://fotografia-studyjna.pl/viewforum.php?f=18

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kolejny raz już mi pomagasz. Bardzo dziękuje. Jak sam napisałeś - jeszcze musze duuuużo poczytać. Dokładnie tak jest - Czytam i czytam a jak nie czytam to sobie przypominam Czytałem gdzieś o doświetlaniu modela/modelki świetlówkami o barwie 5500 K ale nie pamiętam gdzie. Niedawno jednak doczytałem jak wielkiej mocy musiałyby one być aby zadziałały tak jak powinny. Tak więc sposób już nie jest aktualny. Teraz studiuje właśnie o samych błyskach. Faktycznie tak też zrobię. Co do oświetlenia tła - zrozumiałem błąd. Faktycznie oświetlenie tła dobrze sprawdza się przy białym tle a mieszanie różnych źródeł światła nie przynosi dobrych rezultatów. Kurcze wciąż jednak mam dylemat co do wyboru lampy błyskowej. Niby wystarczyłaby mi taka słaba do studia na początek ( 2 lub 3 takie ) a z drugiej strony mając nieco lepszą mógłbym również poeksperymentować w plenerze. Kwestia jeszcze do rozważenia w najbliższym czasie. Raz jeszcze Ci dziękuję za pomoc.
    Canon 50D i sporo chęci...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skonfrontuj swój budżet z podstawowymi zestawami studyjnymi w miarę uznanych marek/sklepów (eltec.pl , marko flash, funsports).
    Następnie mając listę "na jakie lampy mnie stać" przeszukaj i to forum i ogólnie internet pod kątem konkretnych lamp czy zestawów. I już kawałek wiedzy masz co kupić.
    Albo przeszukaj forum pod kątem słów "zestaw studyjny" , o tu np całkiem ciekawy wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=38538

Zestaw z dwóch lamp plus bazowe mocowanie teł zupełnie wystarczy do pierwszych prób. Potem dozbierasz na drugi, podobny zestaw tylko z innymi modyfikatorami (i najlepiej by wszystkie lampy miały tą sama moc) i właściwie masz z głowy, ewentualnie w miarę nabierania doświadczenia tylko kolejne modyfikatory byś dokupował, ale nie przejmuj się tym - wiele zdjęć wykonywanych na warsztatach udowadnia że nawet z jedną lampą i parasolką da się zrobić co najmniej przyzwoite zdjęcie studyjne.
    O właśnie - na warsztaty też możesz część budżetu zarezerwować i ew. dopiero po warsztatach dla zupełnie zielonych 'studyjniaków' zastanowić się co Ci będzie potrzebne.

Uprawnienia umieszczania postów