Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: jaka 1sza stałka L pod 5d

Mieszany widok

Domyślnie jaka 1sza stałka L pod 5d

witam, właśnie zakupiłem "stare" nowe 5d, mam troche funduszy do wydania na szkiełko ale nie mogę się zdecydować i prosze o porade, fotografuje amatorsko co nie znaczy, że nie moge mieć profi sprzętu, fotografuje na zewnątrz jak i wewnątrz budynków, ludzi, samochody i tak naprawde wszystko po trochu, finansowo skłonny jestem wydać pieniądze nawet na 85L 1.2, (ale czy nie będzie za wąsko?) nie jestem zainteresowany zoom-ami, takowe już miałem, myślę raczej o stałkach oczywiście canona 24L II, 35L, 50L, 85L II, prosze o pomoc w wyborze 1szkła

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Żeby wybrać z tych szkieł to jedno jedyne to trzeba wiedzieć co będzie się najczęściej fotografować. Wszystkiego się nie da jedną stałką. U mnie najczęściej na body 24L II.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Uważam, że najlepszym wyjściem będzie przekazanie pieniędzy na potrzebujących, teraz kolejna powódź, wiele dzieci z sierocińców ucieszyłoby się dofinansowaniem, może jakieś paczki żywnościowe do krajów afrykańskich?
    Bo kupowanie obiektywu dla samego kupna to raczej jest trochę bez sensu.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Uważam, że najlepszym wyjściem będzie przekazanie pieniędzy na potrzebujących, teraz kolejna powódź, wiele dzieci z sierocińców ucieszyłoby się dofinansowaniem, może jakieś paczki żywnościowe do krajów afrykańskich?
    Zajrzyj sobie w swój portfel i sprawdź, ile możesz wydać na powodzian. Człowiek chce wydać kasę na obiektyw - może - i co ci do tego? Przesłanie posta rozumiem, formy nie.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Zajrzyj sobie w swój portfel i sprawdź, ile możesz wydać na powodzian.
    Nie muszę zaglądać, bo wiem ile mogłem i ile wydałem.

Człowiek chce wydać kasę na obiektyw - może - i co ci do tego?
    Nic mi do tego. Ale jak ktoś nie wie czy chce 14mm czy 85mm, za to wie ze koniecznie to musi mieć czerwony napis i znaczek L to wybacz, ale przed oczami wyskakuje hasło "próżność", a zaraz po nim "onanizm".
    I tak samo jak ta osoba ma prawo sobie kupić za swoje pieniędze sprzęt jaki chce nawet nie mając pojęcia co kupuje, tak samo ja mam prawo wyrazić swoją opinię o tym.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Podzielam zdanie Czachy i allxages. Po co Ci to 5D skoro nie wiesz jaki obiektyw masz do niego przypiąć. Ta pucha to sprzęt dla osób, które wybierają świadomie to body. Poza tym skoro już, to zależy do czego będziesz go używał. Inne są do ślubów, inne nadają się do stricte portretów, jeszcze inne do krajobrazów.
    tu jest podpis

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

eee... A musi byc L-ka? Dawno, dawno temu, w analogowych czasach ludzie podpinali do lustrzanki jasną "piećdziesiątkę" i robili świetne fotki... Jak nie jesteś pewien co i do czego, kup sobie EF50/1,4. Na FF można z niego b. dużo wycisnąć.... dla mnie to podstawowe szkło. I wcale nie płaczę, że bez czerwonej opaski.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Nie muszę zaglądać, bo wiem ile mogłem i ile wydałem.

Nic mi do tego. Ale jak ktoś nie wie czy chce 14mm czy 85mm, za to wie ze koniecznie to musi mieć czerwony napis i znaczek L to wybacz, ale przed oczami wyskakuje hasło "próżność", a zaraz po nim "onanizm".
    I tak samo jak ta osoba ma prawo sobie kupić za swoje pieniędze sprzęt jaki chce nawet nie mając pojęcia co kupuje, tak samo ja mam prawo wyrazić swoją opinię o tym.
    Wszystko się zgadza. Dlatego napisałem, że rozumiem treść, ale nie formę. Nie wszyscy musimy się tu upodabniać do jednego z opryskliwych lokalnych adminów. Tyle.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez babaraba Zobacz posta
    ..., fotografuje na zewnątrz jak i wewnątrz budynków, ludzi, samochody i tak naprawde wszystko po trochu, finansowo skłonny jestem wydać pieniądze nawet na 85L 1.2, (ale czy nie będzie za wąsko?) ....
    Życzę powodzenia w ściganiu poruszających się samochodów za pomocą 5D uzbrojonego w 85/1.2 L. Cyztałeś coś o tym szkle ? Wiesz do czego jest przeznaczone i jak działa ? Czy też po prostu chcesz je mieć bo to wypasione szkło?
    Z własnymi pieniędzmi masz oczywiście prawo robić co Ci się żywnie podoba, możesz sobie też kupić bolid F1 i postawić w garażu ale nikt za Ciebie nie określi jakich ogniskowych potrzebujesz.

Poza tym pytania w stylu "Mam aparat, czy potrzebny jest mi szeroki kąt czy teleobiektyw" zadajemy na CB w dziale "Dla początkujących". To że rzecz się tyczy najdroższego sprzętu nie ma tu najmniejszego znaczenia.
    .
    Mocne, ale prawdziwe
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Rany ... Wiesz co kup może 100mm L MACRO

Już pomarudziłem.
    Tak więc, jak jakieś np. domówki to 24mm 1,4 L II USM, a jak zwykłe domowe ujęcia np. dzieci i członków rodziny to 50mm 1,4 USM.

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów