24-105?
24-105?
Nie wiem czego chcę, bo nie testowałem innych szkieł, dlatego też piszę posta z prośbą o radę. Jakbym wiedział co chcę od razu poszedłbym do sklepu
Jeśli chodzi o moją sigmę - jest to ta tańsza wersja bez OS HSM, co staje się męczące na dłuższą metę.
Krótsze szkło wchodzi w grę jak najbardziej, ważne żeby było lepsze optycznie od Sigmy, mam body 50d, które ma zjadliwe ISO nawet 1600 - przy 85mm 1,8 sprawdza się wyśmienicie, natomiast ta Sigma go ogranicza![]()
6d + 24-105 4 L + 85mm 1.8 + 40MM F/2.8 + 50d + 055XPROB + 804RC2
to napisz może co jest nie tak z tą sigmą. konkretnie, co cie w niej ogranicza.
Ogranicza mnie brak stabilizacji, kiepski autofokus - często nie trafia w cel.
Jeśli tylko jest "szarówka" na dworze to już całkowicie AF nie potrafi się odnaleźć.
6d + 24-105 4 L + 85mm 1.8 + 40MM F/2.8 + 50d + 055XPROB + 804RC2
z cala pewnoscia zakup obiektywu o krotnosci goniskowej x10 nie rozwiaze problemow z lapaniem ostrosci - kup sobie Tamrona lub Sigme o standardowym zakresie ogniskowych, ale ze stalym swiatlem 2.8 .. sa tez takie wersje z dodatkowa stabilizacja. zapomnij o ultra-zoomach ... skup sie na tym co pozwoli Ci na robienie zdjec w nieco trudniejszych warunkach niz mozesz robic teraz - na swietle - jasnosci szkla
Czacha napisał co trzeba. Problemem nie jest nazwa firmy, ani ogniskowa tylko światło i umiejętność jego użycia.
1. No właśnie ja się obawiam właśnie tych zupełnie znośnych parametrów optycznych. Wiem że te obiektywy mają swoje zalety w postaci szerokiej gamy ogniskowych i luksusu niezmieniania obiektywu podczas pracy.
2. Canon 18-200 ma światło 5,6 i jak piszesz nie ma problemów z ostrzeniem, Tamron jak czytałem ma światło 6,3 i to może stanowić przeszkodę nawet dla środkowego czujnika. Osobiście gotów jestem wyprowadzić w pole dobrze ostrzący obiektyw o świetle 5,6 w pole - jeden warunek ja wybieram motyw i oświetlenie.
3. Kontrasty tzn. i jasno i ciemno. I właśnie jak jest ciemno to przyda się jaśniejszy obiektyw. Owszem wysokie iso jest b. ważne ale jak miałbym wybierać użyć jaśniejszego obiektywu czy podbijać iso to raczej wybiorę obiektyw.
Krótko: zmieniłem niedawno sigmę 17-70 (stara wersja bez OS i HSM) na tamrona 17-50 (też wersja bez stabilizacji czyli VC) i warto było. Lepszy AF, fakt, że nie az tak szybki i cichy jak USM w canonie, ale celniejszy niz w sigmie. Ostrość dużo lepsza niż w sigmie, chociaz sigma tez nie była zła. Nawet tak bardzo nie odczuwam braku zakresu między 50 mm w tamronie, a 70 mm w sigmie.
Tylko na te zmianę, czyli sigme 17-70 na tamrona 17-50 zdecydowałem się pod nastepującymi warunkami:
- tamron nowy i po selekcji (w moim przypadku od Cichego)
- na dłuży zakres mam canona 55-250 IS
- do makro mam canona 60
- i jeszcze kilka stałek: 35f2.0, 50f1.4 i 85f1.8.
Jak 17-70 trochę za krótki, to c24-105IS jak za ciemny, to c24-70.
Tyle, że do reporterki w pomieszczeniach, będzie wąsko na 24.
Jak obydwa z w/w za wąskie i za drogie, to można się rozglądnąć za dobrą mechanicznie sztuką c15-85IS. Co do ostatniego - nie miałem w rękach, tylko dywaguję pod Twoje potrzeby.
C-F-K - forever
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...