Strona 1 z 24 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 238

Wątek: [Eddie] - nowy jestem i się przedstawiam

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie [Eddie] - nowy jestem i się przedstawiam

Witajcie!

Nigdy nie byłem dobry w pisaniu postów powitalnych, tak więc wybaczcie skromne wejście z mojej strony.
    Użytkownikiem Canona jestem od niedawna. Miałem smak na EOSa 300, opanowałem się jednak i poprzestałem na razie na cyfrowym S2 IS, lustrzankę postanowiłem zostawić sobie na później, gdy już na nią "zasłużę".
    Przedstawiam kilka swoich zdjęć - proszę o opinie i rady.

Na początek efekty pracy z moją Lubą. Uzyskany efekt jest celowy (podpierałem się Shopem), wielokrotnie jednak słyszałem, że zdjęcia te są zbyt ciemne (zdarzało się też słyszeć, że w tym leży ich urok).

1.

2.

3.

Jesienne liście...

4.

Kościół św. Anny w Warszawie - zdjęcie robione z ręki, dlatego ma pewne braki w ostrości. Strasznie jednak spodobało mi się wrażenie, jakie robi oglądany z tej perspektywy i nie mogłem sobie darować.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na początek efekty pracy z moją Lubą.
    Efekt chyba na awatarze

1. Interesujące. Nie wiem, czy nie wartoby może przyciąć lewą stronę by zniszczyć trochę symetrię. A może raczej zrobić kompozycję bardziej symetryczną? Czy za ciemne nie wypowiem się, bo na laptopie wszystko jest inaczej
    2. Również ciekawe. Trochę na mój gust błysk na policzku jest przesadzony. Chyba bym inaczej wykadrował, więcej z góry i mniej z dołu.
    3. Kolorowe i jesienne. Poza tym raczej niespecjalne
    4. Bryła kościoła rzeczywiście może ciekawie wyglądać z innej perspektywy. PRzeszkadza mi jednak czarny dół, kraty, drzewo. Kiedys próbowałem zrobić podobne zdjęcie
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    4. Bryła kościoła rzeczywiście może ciekawie wyglądać z innej perspektywy. PRzeszkadza mi jednak czarny dół, kraty, drzewo. Kiedys próbowałem zrobić podobne zdjęcie
    Tomek, kompozycja Twojego zdjęcia fajna. tylko zabrakło rysunku, jakieś*to płaskie takie... bez detali...
    gra i buczy bebop

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[QUOTE=Tomasz Golinski]Efekt chyba na awatarze [/qpote]

A tak, owszem, też

1. Interesujące. Nie wiem, czy nie wartoby może przyciąć lewą stronę by zniszczyć trochę symetrię. A może raczej zrobić kompozycję bardziej symetryczną? Czy za ciemne nie wypowiem się, bo na laptopie wszystko jest inaczej
    Może i masz rację, teraz dopiero zerknąłem na lewą stronę i faktycznie można by było pokusić się o jej przycięcie.

Patrząc z dołu, właśnie poprzez te kraty i drzewa, ponad którymi "wystawała" bryła, kościół wyglądał pięknie i groźnie jednocześnie. Poza tym, robiąc to zdjęcie obawiałem się, że wyeliminowanie z kadru tego fragmentu ogrodzenia spowoduje, że zdjęcie będzie wyglądało jak obcięte. Z pewnością jeszcze tam wrócę, więc przećwiczę inne ujęcia, które dadzą mi podobny czy może nawet lepszy efekt, ale jednocześnie będą bardziej przystępne w odbiorze.

P.S.: Popatrzyłem jeszcze na to zdjęcie... Jak to człowiek uczy się inaczej postrzegać swoje prace, gdy wysłucha opinii innych ludzi, chyba faktycznie za dużo tego czarnego dołu
    Dzięki za wskazówki
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 14-11-2005 o 14:22

Domyślnie

a mnie 2 właśnie przez ten błysk się podoba - mocno ożywia zdjęcie. Delikatnie natomiast stonowałbym obróbkę w PS'ie - nieco zbyt mocne kolory jak dla mnie

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Miałem smak na EOSa 300, opanowałem się jednak i poprzestałem na razie na cyfrowym S2 IS, lustrzankę postanowiłem zostawić sobie na później, gdy już na nią "zasłużę".
    Nie martw się.Jeśli 15 latek(czyli ja) sobie zasłużył na na 300 to Ty tym bardziej już dawno zasłużyłeś;-)
    Pozdrawiam.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Festyk, no co Ty, ja miałem na myśli stopień znajomości Sztuki - tu mi jeszcze daleko do zasłużenia na "lustro". Oczywiście stuknąłem się w modelu, chodziło o 300D
    Dzięki za pocieszenie

Czym robiłeś zdjęcia zamieszczone na plfoto?
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 14-11-2005 o 15:37

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No na plfoto akurat zdjęcia nie są robione Canonem .Słaby SYFrak,którego już od dawna mam dosyć.Jeśli chodziło o 300D to ja się wycofuje z tego co mówiłem
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ano właśnie, i to jest najgorsze. A ja, naiwny, już myślałem, że ktoś mi dobrze życzy

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Jeszcze jedna fotka

Lasek, popołudniowe słońce, ogólnie rzecz biorąc udany był to weekend,
    tylko ten "statysta" nie wiedziec skad sie pojawil

Strona 1 z 24 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów