Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: statyw z funkcja monopodu

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    maksymalne obciążenie: 12 kg. Waga 1650 gram!
    Kosmos !!!
    Takie rzeczy to tylko w erze.
    Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    To jest spokojnie możliwe ale nie w statywie za 299zł.
    Nawet więcej. :-) Dobre węglowe Gitzo ma unos 18 kg albo i więcej a dobra głowica kulowa to i 60 kg wytrzymie. Tyle, że statyw to jakieś 800 dolców a głowica jakieś 400 do 500$.

Sztywność, stabilność statywu jest jest proporcjonalna do tegoż unosu. Niestety cena jest w trzeciej potędze :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Można mieć też wyższą wersję 145cm, ale to już kosztuje trochę więcej http://www.foto-tip.pl/sklep/statyw_...on-p-1779.html
    Tak czy owak wg mnie świetne rozwiązanie.
    W zasadzie to czekałam az pojawi się cos takiego. Teraz czekam na opinie użytkowników i jakiś test portalu ze sprzetem foto :] ciekawe który będzie pierwszy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smigaczka Zobacz posta
    Można mieć też wyższą wersję 145cm, ale to już kosztuje trochę więcej http://www.foto-tip.pl/sklep/statyw_...on-p-1779.html
    Tak czy owak wg mnie świetne rozwiązanie.
    W zasadzie to czekałam az pojawi się cos takiego. Teraz czekam na opinie użytkowników i jakiś test portalu ze sprzetem foto :] ciekawe który będzie pierwszy.
    W przypadku tego statywu deklarowane obciążenie wydaje się mocno przesadzone. Sam jestem ciekaw ile naprawdę wytrzyma, ale jak bedzie to połowa deklarowanej wartości to już jest nieźle.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    W przypadku tego statywu deklarowane obciążenie wydaje się mocno przesadzone. Sam jestem ciekaw ile naprawdę wytrzyma, ale jak bedzie to połowa deklarowanej wartości to już jest nieźle.
    To wygląda na dość wierną kopię Gitzo. Najprawdopodobniej ma deklarowany unos tyle, że z tą środkową rurką wsuniętą całkiem do dołu. To najbardziej niestabilny element w każdym statywie i zdecydowanie lepsze są bez tej centralnej rurki.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak Janusz, masz rację, że podobny do GITZO, ale moja Frotka ma solidne nogi i wygląda stabilnie a Włosi deklerują jedynie 5KG. Co do tej centralnej rurki, to niektóre konstrukcje pozwalają na jej wyjęcie i zastąpienie taką trójkątną zaślepką do której montuje sie bezpośrednio glowicę i wtedy faktycznie jest stabilniej
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

moja Frotka ma solidne nogi i wygląda stabilnie a Włosi deklerują jedynie 5KG.
    To akurat nic nie znaczy. Materiał, przekroje, splot włókna etc. etc. wpływają na wytrzymałośc i stabilnośc. Można znaleźć statywy, które będa wyglądały podobnie, ważyły podobnie, a mimo to ich wytrzymałość będzie diametralnie inna.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    To akurat nic nie znaczy. Materiał, przekroje, splot włókna etc. etc. wpływają na wytrzymałośc i stabilnośc. Można znaleźć statywy, które będa wyglądały podobnie, ważyły podobnie, a mimo to ich wytrzymałość będzie diametralnie inna.
    Tak...
    Jeszcze nie można zapomnieć o tłumieniu drgań.

Domyślnie

Miejmy nadzieję, że niebawem pojawi się jakis obszerny test i wszelkie wątpliwości dotyczące deklarowanego obciążenia i wszelkiego rodzaju drgań zostaną rozchwiane.
    Gdybyście coś wiedzieli to wklejcie tutaj link

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smigaczka Zobacz posta
    Miejmy nadzieję, że niebawem pojawi się jakis obszerny test i wszelkie wątpliwości dotyczące deklarowanego obciążenia i wszelkiego rodzaju drgań zostaną rozchwiane.
    Gdybyście coś wiedzieli to wklejcie tutaj link
    http://blog.goingprepared.com/review-triopo-tripod

Domyślnie

dzieki wielkie. Przeczytam to sobie w wolnej chwili

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów